Γυρίζει το παιχνίδι: Η φθορά Μητσοτάκη, οι εξαθλιωμένοι της πανδημίας, η ταξική πολιτική, οι υποχωρήσεις στο Αιγαίο και η ανάκαμψη Τσίπρα – Πρόγραμμα και νέα κυβερνητική ομάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Του Γ. Λακόπουλου

Το καλύτερο που έχει να κάνει αυτή την περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας είναι να  τελειώνει με τα παρατράγουδα στο εσωτερικό του κόμματός του και να ετοιμάζει το προεκλογικό του πρόγραμμα και την ομάδα με την οποία θα κυβερνήσει: το παιχνίδι αρχίζει να γυρίζει. Αλλάζουν τα πράγματα.

Η έκταση που πήγε στο διεθνή χώρο από μεγάλα ενημερωτικά δίκτυα το φιάσκο Μητσοτάκη στην Ικαρία, δείχνει πόσο ευάλωτος είναι ο Πρωθυπουργός και πόσο εύκολα σκίζεται η επικοινωνιακή ομπρέλα που τον καλύπτει.  Ό,τι δεν έκαναν τα ελληνικά ΜΜΕ το έκαναν τα παγκοσμίου βεληνεκούς -που τον διέσυραν.

Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει εργασιακός χώρος και επαγγελματική ομάδα στην οποία να μην κυριαρχεί η συζήτηση για την οργάνωση κινητοποιήσεων. Ως  αντίδραση στην εξαθλίωση  που προκάλεσε η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Αλλά και η εφαρμογή της  σκληρής ταξικής πολιτικής –  που οδηγούσε σε ύφεση, προτού εμφανιστεί ο κορονοϊός.

Η κατάρρευση των υποσχέσεων που αποδείχθηκαν προεκλογικά ψέματα της ΝΔ, ο αυταρχισμός και η φαυλότητα συμπλήρωσαν την εικόνα της κυβερνητικής  αποτυχίας.

Η αποστροφή προς την κυβέρνηση συμπληρώνεται με τον προβληματισμό και την ανησυχία του πληθυσμού για το αποτέλεσμα των κυβερνητικών χειρισμών στο Αιγαίο. 

Όλο και περισσότεροι διαισθάνονται ότι ο Πρωθυπουργός είναι διαθέσιμος  για υποχωρήσεις – και  προετοιμάζονται για να τις αποτρέψουν, με  αντιδράσεις που θα ξεκινήσουν από τη ΝΔ.

Σ’ αυτές τις συνθήκες με την δημοσκοπική μονοτονία μόνο κυβερνητικό «επιχείρημα» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρας βρίσκεται  ξανά στο προσκήνιο,  καθώς αρχίζουν να γεννάνε και τα κοκόρια του. 

Παρά το «κομματικό κενό» η συγκυρία ευνοεί όλο και περισσότερο τις πρωτοβουλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σταδιακά αποκαθιστά τη σχέση με το ακροατήριο που τον έφερε στην κυβέρνηση το 2015- διευρυμένο σε πολλές περιπτώσεις.

Οι εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ευνοούν πλέον την ανάπτυξη πρωτοβουλιών εκ μέρους του. Ιδίως αν παρακάμψει τις φράξιες  του κόμματος και  βάλει τέλος στην εσωστρέφεια με προσκλητήριο συσπείρωσης στο πρόγραμμα του.

Όπως έγραψε στο iEidiseis.gr ο Βασ. Σκουρής, ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε κύκλο επαφών με προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και ανάθεση ρόλων εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Καλεί ο ίδιος πρόσωπα με ισχυρά βιογραφικά, επιστημονική αναγνώριση και κοινωνικό  κύρος και διαμορφώνει σχέσεις στρατολόγησής τους στην προοπτική της προοδευτικής κυβέρνησης που θα αναλάβει να μαζέψει τα σπασμένα που θα αφήσει πίσω το «σύστημα Μητσοτάκη».

Αυτό που χρειάζεται πλέον στην Κουμουνδούρου είναι ένα σχέδιο αξιολόγησης του στελεχιακού δυναμικού που μετείχε στη διακυβέρνηση  2015-19, ώστε να παραμείνουν στο προσκήνιο μόνο όσοι έχουν θετικό παθολογικό και ελκυστική δημοσιά παρουσία- με αντίστοιχη μετακίνηση σε μετόπισθεν όσων θεωρούνται βαρίδια.

Σε όσους περάσουν το «τεστ» θα πρέπει να προστεθούν νέα πρόσωπα από την κοινωνία  και ο πρώην Πρωθυπουργός να οργανώσει την πορεία του προς της εκλογές πλαισιωμένος από την ομάδα με την οποία θα κυβερνήσει- εφόσον το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξασφαλίσει την λαϊκή επικύρωση στις εκλογές.

 Οι πιθανότητες να την εξασφαλίσει θα ενισχύονται διαρκώς εφεξής και οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής θα τον ενισχύουν. Κατά τους πολιτικούς παρατηρητές μόνο η ανακύκλωση φθαρμένων προσώπων και της εσωκομματικής Βαβυλωνίας θα  τον απομακρύνει από το στόχο της επιστροφής.

Σε συνθήκες επιδεινούμενης κυβερνητικής φθοράς και προσωπικής αποδυνάμωσης του Πρωθυπουργού το πρόγραμμα υπέρβασης της κρίσης και η νέα  κυβερνητική ομάδα είναι τα βασικά όπλα του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στην μιντιακή υπεροπλία και τις σκληρές -ως αθέμιτες- μεθόδους που ετοιμάζει για προεκλογική χρήση το σύστημα Μητσοτάκη.