Γ. Παπανδρέου: Ένας έκπτωτος στο έλεος της Φώφης

 

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

Είναι και οι δυο γόνοι, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πάντα το πάνω χέρι στη σχέση του με τη Φώφη Γεννηματά. Το κατάλαβαν όλοι όταν έχασε τη θέση της  στη Βουλή , μόλις πρωτοεκλέχτηκε. Στη συνέχεια οι δρόμοι τους δεν διασταυρώθηκαν για καιρό. Ήρθαν όμως έτσι τα πράγματα και η κόρη του Γ. Γεννηματά έγινε επίγονος του γιου του Ανδρέα Παπανδρέου. Παιχνίδια της πράσινης μοίρας.

Η Φώφη είχε την τύχη να παραλάβει το ΠΑΣΟΚ  όχι απλώς χωρίς τον Γιώργο, αλλά  και αποτυχημένο, με το στίγμα του διασπαστή να τον βαρύνει: προσπάθησε να βλάψει το κόμμα του πατέρα του στο οποίο όφειλε τα πάντα.

Αυτό ήταν το ένα πολιτικό όπλο στα χέρια της και της το έδωσε ο ίδιος. Το άλλο το παρέλαβε από τον  Βενιζέλο: ήταν οι εκθέσεις των εταιριών που ερεύνησαν τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ  επί Παπανδρέου και ήδη απασχολούν τη Δικαιοσύνη.

Η σημερινή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τα χρησιμοποίησε έξυπνα και τα δυο εναντι του Παπανδρέου. Με το πρώτο τον άφησε να βράζει στο ζουμί του. Τον αντιμετώπιζε πάντα ως “τελειωμένο”  εχοντας συναίσθηση τι θα συμβεί αν κάνει το λάθος να του ανοίξει την πόρτα της επιστροφής.

Με το δεύτερο όχι μόνο δεν τον κάλυψε αλλά τον κρέμασε στα μανταλάκια δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που έστειλε στον εισαγγελέα τις υποθέσεις των οικονομικών του.

Προφανώς την ημέρα που ο πρώην πρωθυπουργός προσέφυγε στον αξιοπρεπή Θανάση Θεοχαρόπουλο για πολιτική ζύμωση , στο Γενηματέικο άνοιγαν σαμπάνιες. Η εκδίκηση-για το χουνέρι να μείνει  οκτώ χρόνια έξω από τη Βουλή-  είναι καλύτερη  όταν βγαίνει από την κατάψυξη.

Μια πρόταση που δεν θα γίνει.

Αλλά  ο Θεός του ΠΑΣΟΚ δεν είπε ακόμη την τελευταία λέξη για τις σχέσεις των δύο επωνύμων του με τα βαριά ονόματα. Οσονούπω αυτός ο κόμπος φτάνει στο χτένι. Η τακτική της  γάτας με το ποντίκι που ακολουθείται εκατέρωθεν έχει ημερομηνία λήξης.

Η αφορμή για το τελικό ξεκαθάρισμα δεν θα δοθεί στο εσωτερικό μέτωπο , ούτε στις ανούσιες διεργασίες για τη <Κεντροαριστερά>. Θα δοθεί στο εξωτερικό και για την ακρίβεια θα έχει ως αφορμή τη …Σοσιαλιστική Διεθνή.

Η κάποτε ισχυρή, αλλά σήμερα περιθωριακή και αναξιόπιστη, οργάνωση της οποίας κρατάει την προεδρία τα τελευταία δέκα χρόνια ο Γ. Παπανδρέου έχει αρχαιρεσίες το επομενο έτος.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πρώην Πρωθυπουργός- που εξελέγη το 2007 -και επανεξελέγη το 2012 ως μόνος υποψήφιος- θέλει να κρατήσει τα ηνία, για διάφορους λόγους. Υπάρχει όμως μια τυπική προϋπόθεση: πρέπει να τον προτείνει το ΠΑΣΟΚ που είναι μέλος της Διεθνούς.

Κάποιοι θα θεωρούσαν άνευ αξίας μια τέτοια πρόταση, οπότε θα μπορούσε να γίνει, έστω και αν δεν είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ πλέον ο Γ. Παπανδρέου. Αλλά υπάρχει μια πρόσθετη δυσκολία: τα οικονομικά.

Για να υποβληθεί η πρόταση πρέπει να ΠΑΣΟΚ να είναι “ταμειακά εντάξει”  και για την ακρίβεια να καταβάλει τη συνδρομή του που υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ. Πέραν του ότι αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν και μόνο η ιδέα ότι θα μπορούν να αναζητηθούν,  “για να παίζει ο Γιώργος”, θα προκαλούσε θύελλα και θα εξέθετε τη Φώφη.

Δεν είναι γνωστό αν έχουν γίνει κρούσεις από τον ίδιο τον Παπανδρέου στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στις -όχι σπάνιες- τηλεφωνικές συνομιλίες τους. Το θέμα ετέθη όμως σε χαμηλότερο επίπεδο. Κάποιοι μάλιστα από την πλευρά Παπανδρέου  θωρούν ότι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει τις –ανύπαρκτες-διεργασίες… επανένωσης του “Κινήματος” που ίδρυσε ο ΓΑΠ με το ΠΑΣΟΚ.

Στον κύκλο της Φώφης Γεννηματά τα πράγματα εκλαμβάνονται διαφορετικά. Θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα όφελος από την επανασύνδεση με τον Παπανδρέου. Το αντίθετο. Αλλά δεν έχει και κανένα όφελος από την Σοσιαλιστή Διεθνή, ώστε να θέλει την προεδρία της. Ακόμη και αν δεν την ήθελε θα μπορούσε να τη διεκδικήσει με άλλο στέλεχος και όχι με κάποιον που έβλαψε το ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Παπανδρέου ως πρόεδρος της Διεθνούς απέφευγε να καλέσει  στις συναντήσεις της τον… Βαγγέλη Βενιζέλο, όταν ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα το επίσημο σάιτ του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει το “μπάνερ” της Διεθνούς που κυριαρχούσε επί των ημερών του. Δεν υπάρχει ούτε στο σάιτ του κόμματος του , αφού δεν είναι μέλος της οργάνωσης και θα το βρει κανείς μόνο στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Από τρίτους διευκρινίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παρεμβάλει εμπόδια αν ο Παπανδρέου …εγγράψει τον εαυτό του στη Διεθνή και αυτοπροταθεί για την ηγεσία της. Σημειώνουν όμως ότι για να συμβεί αυτό απαιτείται η ένταξη του “Κινήματος” Παπανδρέου στη Διεθνή.

Πέραν του ότι το ΠΑΣΟΚ, ως μέλος, από τη εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου , θα έχει λόγο σ’ αυτό, ο Παπανδρέου θα χρειαστεί ένα πολύ μεγάλο ποσό, το οποίο θα πρέπει και να δικαιολογήσει -όταν  δεν κατέβηκε στις τελευταίες εκλογές  για.. οικονομικούς λόγους, όπως ισχυρίσθηκε.

Ακόμη και όταν σ’ αυτά τα θέματα υπάρξει ελαστικότητα και ξεπεραστούν, το τελευταίο εμπόδιο θα παραμείνει: η πρόταση πρέπει να προέρχεται από .. κοινοβουλευτικό κόμμα -μέλος και όχι από .. οργάνωση σφραγίδα σαν το   “Κίνημα” που συνέστησε ο πρώην πρωθυπουργός.

Με άλλα λόγια, ο κάποτε κυρίαρχος των αιθέρων Γ. Παπανδρέου, αφού κατάφερε να γίνει αποσυνάγωγος στο κόμμα που τον ανέδειξε και να βγει το περιθώριο της πολιτικής ζωής, τώρα, όπως συμβαίνει με τους έκπτωτους, βρίσκεται στο έλεος της διαδόχου του. Η Φώφη είναι σήμερα η μια από τις δυο γυναίκες της  πολιτικής μοίρας του – επειδή έγινε πρόεδρος. Η άλλη  ήταν   η Χίλαρι Κλίντον -επειδή δεν …έγινε.