Γ. Παπανδρέου: Αυτός, Αυτή και ο Βενιζέλος

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣΤρεις πρόεδροι του ταλαίπωρου ΠΑΣΟΚ επί σκηνής. Δυο πρώην και μία εν ενεργεία. Ένας που έγινε πρωθυπουργός, ένας που δεν τα κατάφερε και μία που δεν θα επιχειρήσει καν.  Εκπληκτική σύνθεση για το  πρώην “μαγαζί γωνία” που σε έστελνε στους εφτά ουρανούς της πολιτικής έτσι και έβαζες στο χέρι το κλειδί, αλλά σήμερα βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Το πρώτο συμπέρασμα από αυτή την ενδιαφέρουσα συνύπαρξη στο προσκήνιο των ημερών είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου πήγε να στήσει μια παγίδα στη Φώφη Γεννηματά , αλλά αποδείχθηκε ότι η κυρία του είχε στήσει άλλη μία προηγουμένως. Και  έτσι πήρε την εκδίκηση του και ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Ας τα δούμε  πιο αναλυτικά.

Η Φώφη πέταξε μια παρόλα περί  “σύγκλισης όλων των δυνάμεων της  κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας” . Πρώτο για να δείξει ότι απλώνει τα φτερά της και πέρα από το ΠΑΣΟΚ και δεύτερον για προσελκύσει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας -κατά πάσα πιθανότητα – του κόμματός της, τον αξιόλογο πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο , αλλά και ορισμένα απολωλότα πρόβατα . Κάποιους από όσους  είχαν παρασυρθεί  από τον αντιβενιζελισμό τους τον περασμένο Ιανουάριο και πήραν μέρος στη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ.

Σε καμιά περίπτωση δεν είχε κατά νου να πάρει πίσω τον Παπανδρέου και να την πατήσει σαν τον Φώτη Κουβέλη που έχασε τις ευρωεκλογές γιατί έκανε την κουτουράδα να εμφανιστεί μαζί του.

Άλλωστε  για  ένα κόμμα που παίζει το τελευταίο χαρτί της επιβίωσης του με μία καινούργια επικεφαλής, θα ήταν παραφροσύνη να  στεγάσει κάποιον που το διέλυσε, το εξέτρεψε από την ιδεολογική τροχιά του, το καταχρέωσε και στο τέλος το διέσπασε – αφού του φόρτωσε  την κατάρα των Μνημονίων και της  υπαγωγής της χώρας σε διεθνή οικονομικό έλεγχο.

Ο Παπανδρέου όμως  -επηρεαζόμενος από κάτι αστέρια που έμειναν  δίπλα του από τότε που τον εγκατέλειψε ο ευφυής Χάρης Παμπούκης, η πολύπειρη Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο αξιοπρεπής Παύλος Γερουλάνος -προσπάθησε να  παγιδεύσει τη Γεννηματά,  όπως ο Όφις την Εύα.

Έκανε πως ενθουσιάσθηκε με την ιδέα της για ενότητα του χώρου και άρχισαν τις ανταλλαγές ανακοινώσεων, αλλά και το τηλεφωνικό κουβεντολόι μεταξύ  τους  για να συνυπάρξουν σ’ αυτές τις εκλογές.

Ο υπολογισμός ήταν  ολοφάνερος και κουτοπόνηρος. Ο Παπανδρέου ήξερε ότι αν μπει στο ίδιο τσουβάλι με τη Φώφη θα της παίρνει κάθε μέρα τη μπουκιά  από το στόμα. Είναι πιο επώνυμος, πιο επικοινωνιακός, έχει περισσότερα μέσα στη διάθεσή του και είναι περισσότερο βουλιμικός σε θέματα προβολής και εξουσίας.

Οπότε παίρνοντας άφεση αμαρτιών για  την αποστασία από κόμμα που τον ευεργέτησε, θα ξανάμπαινε στο παιχνίδι καπελώνοντας την  -και οικογενειακά ανταγωνιστική του ανέκαθεν-  Φώφη, η οποία από μια μεθόδευση με την Υπερνομαρχία επί των ημερών του,  έμεινε έξω από τη Βουλή για οκτώ χρόνια..

Στο σημείο αυτό πλάκωσε το ιππικό. Ο Βαγγέλης  Βενιζέλος  προ καιρού  είχε καταλογίσει ευθέως στη Φώφη Γεννηματά, ότι θέλει να  γίνει πρόεδρος του  ΠΑΣΟΚ για να φέρει πίσω τον Παπανδρέου.

Οι εξελίξεις έδειχναν να τον δικαιώνουν γι’  αυτό και μπήκε μπροστά με φούρια και με μια απλή δήλωση: ο Παπανδρέου δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα είναι αυτός που εμπόδισε το ΠΑΣΟΚ να  πάρει την τρίτη θέση τον Ιανουάριο –κουκιά μετρημένα. Στην παρέμβαση υπήρχε και ένα μήνυμα προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: Αν τον πάρεις πίσω, χάνεις εμένα.

Η Γεννηματά  δεν είχε έτσι κι αλλιώς σκοπό να μπλέξει με τον Παπανδρέου, αλλά  ο Βενιζέλος τη διευκόλυνε να του  ξεκαθαρίσει ότι καλό είναι να συνεργαστούν τα κόμματά τους, αλλά χωρίς να τους  περνάει από το μυαλό ότι θα είναι και υποψήφιος.  ‘Φέρε ότι καλό υπάρχει στο κόμμα σου και θα στο αναγνωρίσουμε’, αλλά μέχρι εκεί. Ουσιαστικά τον καλούσε να διαλύσει το παραμάγαζο που έστησε…

Ο πρώην πρωθυπουργός αφού πήρε την κρυάδα έβγαλε  ανακοίνωση με την οποία εξηγούσε ότι όταν έλεγε  ενότητα του χώρου εννοούσε “όλα μισά-μισά  και ισότιμα”. Έστειλε και ένα γράμμα όλο ξινίλα στη Φώφη που διανοήθηκε  να τον κόψει από τα ψηφοδέλτια του οικογενειακού κόμματος, επειδή πετάχτηκε για λίγο απέναντι.

Από μια άποψη δεν είδε ότι υπήρχε και μια ευκαιρία σ’ αυτό που του πρότεινε η  Φώφη: να διαλύσει το κόμμα του υπέρ του ΠΑΣΟΚ και να λυτρωθεί έτσι από το άγος του διασπαστή.  Και την έχασε …

Έτσι έληξε αυτό το δήθεν ειδύλλιο ανάμεσα στην κυρία και στον άσωτο κληρονόμο του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ.  Τώρα  στη Χαρ. Τρικούπη θα υποδεχθούν μετά βαΐων όσους γυρίσουν την πλάτη στον Παπανδρέου -που κατάφερε από  πρώην πρωθυπουργός να εξελιχθεί σε αποτυχημένο αρχηγό περιθωριακής ομάδας. Θα τους εντάξουν και στα ψηφοδέλτιά τους όπως π.χ. τον πρώην βουλευτή Κ. Τριαντάφυλλο, ενώ θα ήθελαν τον Σαχινίδη και 5-6  έξι ακόμη.

Τώρα το κόμμα Παπανδρέου  θα κατέβει στην εκλογές , αλλά  πάλι  τίποτε δεν  δείχνει  ότι θα έχει τύχη. Προς μεγάλη διάψευση των Πετσάλνικων που τέτοια εποχή πέρυσι του έδιναν   έως και 12% στο νερό.

Τελικά η Φώφη Γεννηματά τα κατάφερε καλύτερα από ότι ο  Βενιζέλος στον καιρό του -στο χειρισμό του Παπανδρέου- χρησιμοποιώντας, αντί για τη βενιζελική  πολυλογία  μια απλή ατάκα: Ρε συ Γιώργο, για κορόιδα  ψάχνεις;