Δίκες, πολιτική και παρασκήνιο: ο Γιάννος, ο Στουρνάρας και ποιoν είδε ο Σημίτης

Του Γ. Λακόπουλου

Παλαιός και έμπειρος πολιτικός με καθοριστικό ρόλο στα πράγματα παρακολουθούσε τη συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην τηλεόραση του “Σκάι” και δεν πίστευε στα μάτια του. Όχι μόνο για όσα άκουγε, αλλά και για την σπουδή που έδειχνε να υποκρύπτει η συγκεκριμένη εμφάνιση.

“Τι συμβαίνει;” αναρωτήθηκε σε συνομιλητή του, διαισθανόμενος ότι δεν επρόκειτο για τυχαία δημόσια παρουσία. Αν μη τι άλλο, παραβίαζε τη συχνότητα εμφάνισης του πρώην Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε διατυπώσει μόλις πρόσφατα τις απόψεις του…

Η διαίσθησή του αποδεικνύεται ορθή, αν κριθεί από τις πληροφορίες που μπορεί να συγκεντρώσει όποιος αρχίσει να ερευνά τις παραμέτρους της συγκυρίας για να ερμηνεύσει πολιτικές συμπεριφορές συγκεκριμένων παραγόντων του δημοσίου βίου το τελευταίο διάστημα.

Διεισδυτικοί πολιτικοί παρατηρητές αναλύοντας όσα είπε ο Κ. Σημίτης στην τηλεόραση σημειώνουν με έμφαση -αλλά και απορία-τις παρατηρήσεις που έκανε προς το τέλος για τη …διαφθορά. Ειδικά τις αναφορές ότι είναι “κοινωνικό φαινόμενο”, ότι “δεν αντιμετωπίζεται με καταγγελίες” και ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει πρόβλημα διαφάνειας σε θέματα εξοπλισμών -τους οποίους όμως… δεν έχει κάνει, πέρα από κάποιες δηλώσεις του Παν. Καμμένου, που αποδυνάμωσε ακόμη και ο αναπληρωτής του!

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν είναι ότι η εσπευσμένη -κατ’ αυτούς- παρέμβαση Σημίτη δεν είναι άσχετη με την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή για τον σημαντικότερο υπουργό του: τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Η εκτίμηση ενισχύεται από τις πληροφορίες ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει γενική κινητοποίηση παραγόντων που μετείχαν στον πυρήνα τις διακυβέρνησης επί Σημίτη, αλλά όχι μόνο. Αυτό που φαίνεται να προκαλεί ανησυχία είναι ότι η επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας να πάει κατ’ ευθείαν σε Προανακριτική Επιτροπή, για την οποία θα απαιτηθούν συγκεκριμένα επιβαρυντικά στοιχεία, ώστε να θεμελιωθεί παραπομπή, άλλως θα εκτεθεί για επιλογές πολιτικής δίωξης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρεται από καλές πηγές, ο Κ. Σημίτης συναντήθηκε σε σπίτι παλαιού συνεργάτη του- στον οποίο και παλαιά έκανε κρίσιμες πολιτικές επαφές–  Βαγγέλη Βενιζέλο και  συζήτησαν αυτό το θέμα.

Οι επαφές μεταξύ τους   δεν  ήταν ποτέ  ιδιαίτερα στενές, αλλά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε διαδραματίσει ρόλο και το 1989 υπερασπιζόμενος τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και το 2005  επί ΝΔ όταν συστάθηκε στη Βουλή εξεταστική επιτροπή για τους εξοπλισμούς επί Γιάννου Παπαντωνίου και Άκη Τσοχατζόπουλου. Την επόμενη της συνάντησης εμφανίσθηκε στο προσκήνιο με σκληρές καταγγελίες εναντίον κυβερνητικών παραγόντων.

Προσεκτικοί αναλυτές συνδέουν το κλίμα που διαμορφώνεται τελευταία και με άλλες υποθέσεις. Για παράδειγμα, πρώην υπουργός  Δικαιοσύνης με  αξιόλογη θητεία και βαθιά γνώση των πραγμάτων σχολιάζοντας την υπόθεση Ράικου, ενώ της αναγνωρίζει τη “σκληρή δουλειά που έκανε” σημειώνει ότι “οι εισαγγελείς δεν παραιτούνται”– ειδικά όταν δέχονται απειλές.

Άλλοι παράγοντες προσπαθούν να εντοπίσουν τι ακριβώς συνδέει τις καταγγελίες Ράικου για απειλές από κυκλώματα, με την υπόθεση Novartis που ανέφερε και τις παραλείψεις για την υπόθεση Παπαντωνίου που της  καταλάγιασε άλλη δικαστικός -κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας  Documento.

Εκ παραλλήλου προκαλεί εντύπωση η ομολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Κοντονή ότι τη συνάντησε ο ίδιος για να της παράσχει την κάλυψη του, όταν θεωρείται απαράδεκτο οποιαδήποτε επαφή του πολιτικού προϊστάμενου της Δικαιοσύνης με δικαστικό λειτουργό που χειρίζεται μια υπόθεση.

Στο κλίμα έντασης των ημερών προστίθεται και η επιθετική στάση του διοικητή  της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα– επίσης παλαιού στενού συνεργάτη του Κ. Σημίτη και του Γιάννου Παπαντωνίου. Ορισμένοι υπενθυμίζουν την κρίσιμη κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι σχέσεις του με την κυβέρνηση, όταν ο ίδιος έσπευσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να καταγγείλει την έρευνα των ελεγκτικών υπηρεσιών στο γραφείο της συζύγου του- για την οποία δήλωσε εξερχόμενος ότι “είναι το πιο έντιμο άτομο στον πλανήτη”.

Συνοψίζοντας, είναι φανερό ότι τα σύννεφα πάνω από τη δημόσια ζωή πυκνώνουν. Πέρα από το ενδεχόμενο παραπομπών σε δίκες για υποθέσεις διαφθοράς προσώπων -εκτός από το ενδεχόμενο Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην υπουργό Άμυνας, αρχίζουν να διαφαίνονται συνδέσεις ανάμεσα σε πολιτικές παρεμβάσεις και στην ωρίμανση δικαστικών διώξεων για θέματα που απασχολούν από καιρό και τη Δικαιοσύνη και την κοινή γνώμη. Όπως οι υποθέσεις  Novartis, Siemens, ΚΕΛΠΝΟ και εξοπλιστικών προγραμμάτων. Γύρω πο αυτές τις υποθέσεις δεν κυοφορούνται μόνο ραγδαίες εξελίξεις αλλά  παίζεται και σκληρό  πολιτικό παιχνίδι με  πλούσιο παρασκήνιο.