Δεν θα αναλάβουν τις ευθύνες τους Μητσοτάκης και Γεννηματά για την εξαχρείωση Γεωργιάδη -Λοβέρδου;

Του Γ. Λακόπουλου

Είναι και οι δυο υπό  δικαστική έρευνα για χρηματισμό και αυτό μπορεί να κάνει ανεκτή την ακραία συμπεριφορά τους-προσωρινά τουλάχιστον. Δεν έχει ασκηθεί εναντίον  τους κατηγορία. Απλώς  τελούν υπό νόμιμη έρευνα. Αλλά έστω και αυτό θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια κουβέντα παραπάνω από μέρους τους -αφού δεν θέλουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους με  αξιοπρέπεια και επιχειρήματα. Ο κανένας είναι αυτό που είναι. Δικαιούται ακόμη και να συμπεριφέρεται ως πανικόβλητος  του δρόμου.

Αλλά ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν είναι απλώς  δυο βουλευτές σε παραζάλη και δυο πρόσωπα χωρίς αγωγή και ήθος δημοσίας παρουσίας. Είναι ταυτόχρονα ο ένας αντιπρόεδρος της ΝΔ και ο άλλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς  εκφράζουν  τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Φώφη Γεννηματά αντίστοιχα. Αν δεν τους εκφράζουν δεν έχουν παρά να τους απομακρύνουν από τις θέσεις  τους. Για τη Βουλή θα αναλάβει ο ξενοδόχος…

Η εικόνα τους θα ήταν απλώς  θλιβερή -για λόγους  που μόνο οι ίδιοι  ξέρουν. Κανείς δεν  θα τους εμποδίσει να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Αλλά όποιος  υπερασπίζεται την υπόληψή του δεν είναι ασύδοτος.  Όταν ξεπερνούν τα όρια των ορίων κάποιοι πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους , εφόσον είναι συνεργάτες τους.

Εντάξει, να απειλεί ο  Άδωνις ότι “ο Τσίπρας θα λογοδοτήσει”. Προς το παρόν η Δικαιοσύνη τον ίδιο θα καλέσει να λογοδοτήσει. Μας τα είπε και ο Σαμαράς  άλλωστε.  Αλλά όταν λέει  για τον Πρωθυπουργό “ξέρει ότι τα πιάνει” -χωρίς φυσικά να προσκομίζει τίποτε- δεν δικαιούνται πλέον την επιείκεια απέναντι σε  έναν σαλταρισμένο. Προς το παρόν πάντως γι’ αυτόν υπάρχουν – χωρίς στοιχεία ευτυχώς, προς το παρόν τουλάχιστον-  μαρτυρίες ότι τα πιάνει.

Αυτά  είναι κουβέντες “ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή” . Αλλά είναι και κουβέντες  εκπροσώπου κόμματος. Είναι ευτυχείς  οι βουλευτές της ΝΔ και τα στελέχη της που ο Νο2 του κόμματος τους φτάνει σ’ αυτό το χάλι; Το αντίθετο προκύπτει. Και τι λέει ο  Κυριάκος Μητσοτάκης; Αν δεν πάρει θέση τα χρεώνεται. Εκτός αν  βοηθήσει και αυτός τον αντιπρόεδρο του “να τους γδάρει όλους”. Μήπως  τους έκανε απλώς μια εγχείρηση έξω από τα ρούχα  σαν τον Νίκο Πλάτη στην ταινία “Ο φίλος μου ο Λευτεράκης”;

Το ίδιο ισχύει και για τη Γεννηματά. Μπορεί τον Λοβέρδο να τον ξέρουν όλοι στο ΠΑΣΟΚ.  Μπορεί να βεβαιώνει ότι “δεν θα δείξει έλεος και οίκτο στους άθλιους”. Να μην δείξει- όταν ξεμπλέξει με τους ανακριτές ο ίδιος.  Αλλα όταν λέει τον  πρωθυπουργό “αρχισυμμορίτη” συμπαρασύρει και το κόμμα του.  Το δέχονται αυτό οι άλλοι; Ο Λαλιώτης, ο Κρεμαστηνός,  Ανδρουλάκης, ο Γερουλάνος , ο Παπαϊωάννου, και τόσα άλλα στελέχη ;

Αν η Γεννηματά  είναι έτσι μεγαλωμένη και πιστεύει ότι ο Λοβέρδος  δικαιούνται να λέει ό,τι θέλει για τον Τσίπρα να το πει, ως επικεφαλής του κόμματος. Αλλιώς να φροντίσει να την εκπροσωπεί άλλος στη Βουλή.

Είναι πολιτικοί χαρακτηρισμοί όλα αυτά; Δεν είναι. Και δεν πάει άλλο. Και μετά μιλάνε για διχασμό . Έτσι  θα γίνεται στο εξής η πολιτική σύγκρουση; Στη Βουλή κυκλοφορούν αυτοί οι τύποι όχι τον Τρούμπα. Βουλευτές το 2018 είναι, όχι παρακρατικοί του 1950.

Αφού ο Άδωνις και ο Λοβέρδος βρίσκουν τον Τσίπρα “αρχισυμμορίτη” και  ότι “τα πιάνει”, να αρχίζουν και οι δικοί του να λένε στους αντιπάλους τους είστε παιδεραστές, χασικλήδες., δολοφόνοι; Να αρχίσουν  να λένε: γ…;  Να μιλάνε στη Βουλή οι πολιτικοί για τις μανάδες τους και τις αδελφές τους;  Μήπως να μαχαιρώνονται κιόλας “για την τιμή τους”;  Να ξεπατικώνουν ό,τι  ακούγεται  στα γήπεδα και τα καταγώγια;

Πόσο απέχουν από την αλητεία των καταγωγίων όσα λένε αυτές τις μέρες αυτά τα δυο λουλούδια, επειδή δυο μάρτυρες  έκαναν σ’ αυτούς μια αναφορά που απλώς ερευνάται από τη Δικαιοσύνη;  Μήπως είναι υπεράνω του νόμου; Τι θα πουν αν τους πλακώσει στις μηνύσεις ο Τσίπρας;  Θα είναι κι αυτό δίωξη;  Ή μήπως θα είναι  πράξη  εναντίον του αστικού καθεστώτος  που λέει ο εμφυλιοπολεμικός νταής  των διαπλεκόμενων -που έλεγε ο ευεργέτης του- που  υπόσχεται… κρεμάλες;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά χρεώνονται εξ ολοκλήρου στο εξής ό,τι λέει ο αντιπρόεδρος του ενός και ο εκπρόσωπος της άλλης. Αν τους αρέσει, αν συνάδει με την ανατροφή τους και την προσωπική και πολιτική κουλτούρα τους, αν δένει με το ήθος τους,  να το επιτρέψουν και να το επιβραβεύσουν  κιόλας.

Αν  έχουν όμως συναίσθηση της παιδαγωγικής πλευράς της πολιτικής και του ρόλου τους, κάτι πρέπει να κάνουν για να  βγάλουν από τον πολιτικό λόγο του κόμματός τους το αηδιαστικό παράδειγμα της συμπεριφοράς  Γεωργιάδη -Λοβέρδου. Αυτό δεν είναι πολιτικός λόγος- είναι  αντικοινοβουλευτική και χρυσαυγίτικη αργκό. Ή είναι συμπεριφορά ανθρώπων που χρειάζονται περίθαλψη. Δεν έχουν κόμματα να τους σταματήσουν ή να τους φροντίσουν;

ΥΓ. Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός- που όντως  δέχεται οχετούς-  οφείλει να συστήσει στον αναπληρωτή υπουργό  Πολάκη ότι θα ήταν καλύτερα να έμενε στην τεκμηριωμένη ομιλία του στη Βουλή. Δεν είναι ανάγκη να κάνει κάθε μέρα επίδειξη του λεξιλογίου του στο Διαδίκτυο. Το εμπεδώσαμε. Υπουργός είναι όχι περιθωριακός μπλόγκερ.

Ας του πει επίσης κάποιος ότι οι δημοσιογράφοι  αμείβονται από τα μέσα ενημέρωσης για την εργασία τους -δεν είναι “εσμός των νοβαρτιζομένων παπαγαλακίων”, ούτε “πληρωμένα μικρόφωνα”. Είναι εργαζόμενοι και μαζί τους μπορεί να έχει όσες διαφωνίες θέλει και να τις λέει, αλλά με ευπρέπεια. Αριστερός είναι, υπάρχουν κώδικες δημοσίου λόγου σ’ αυτή την παράταξη.

Όσο για τον περίφημο Καρανίκα, αν πρέπει να είναι ακόμη συνεργάτης στο Μέγαρο Μαξίμου, ας του υποδείξει κάποιος ότι αυτή η ιδιότητα έχει κάποιες απαιτήσεις εκφοράς λόγου. Ό,τι λέει και γράφει τα χρεώνεται ο Τσίπρας.