Διαδηλώσεις και πανδημία

ừ‘… œ ”’ÀÀ¡À«‘«—…œ ”‘«Õ ¡»«Õ¡(EUROKINISSI/”‘≈À…œ” Ã…”…Õ¡”)
Του Μελέτη Ρεντούμη

Τα μέτρα κατά της πανδημίας συνεχίζονται από την κυβέρνηση στα πλαίσια ενός σκληρού lockdown, με τον περιορισμό των μετακινήσεων αλλά και την απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ με στόχο την μείωση των κρουσμάτων.

Η βασική αρχή βέβαια που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ότι οι κανόνες επί των μέτρων θα πρέπει να είναι ίδιες και απαράλλαχτες για όλους τους πολίτες στα πλαίσια της ισονομίας.

Σε αυτό το σημείο λοιπόν έρχεται ο παράγοντας δημοκρατία, διαμαρτυρία και διαδήλωση, για αρκετούς συμπολίτες, καθώς και μια λογική ανάδειξης του θέματος ως κύρια τακτική αντιπολίτευσης, από μεμονωμένα κομμάτια του κοινοβουλίου.

Το πρόβλημα εδώ βέβαια είναι που μπαίνουν ακριβώς τα όρια του κράτους, όσον αφορά την προστασία των πολιτών από την πανδημία που συνεχίζεται, σε σχέση με τις ελευθερίες και τις δημοκρατικές αξίες που προβάλλει ως κριτική και επιχειρηματολογία μέρος της αντιπολίτευσης.

Είναι προφανές, ότι οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτα και αναγκαία μέτρα γιατί τελικά η δημοκρατία προστατεύεται, όταν το δημόσιο κοινό αγαθό που λέγεται υγεία, έρχεται πρώτο ως κυβερνητική προτεραιότητα, με στόχο να επιταχυνθούν έτσι οι εξελίξεις άρσης των μέτρων και άρα επιστροφής στην κανονικότητα και στην πλήρη ελευθερία έκφρασης χωρίς περιορισμούς.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση φέρουν πολιτικές ευθύνες για τους εντελώς αντίθετους λόγους. 

Η μεν κυβέρνηση διότι ενώ βλέπει την ένταση των κρουσμάτων, δεν απαγορεύει ρητά τις μαζικές διαδηλώσεις του πληθυσμού, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο υπερμετάδοσης και αφετέρου η αντιπολίτευση, που εργαλιοποιεί συστηματικά τα μέτρα της κυβέρνησης και υποθάλπει πάσης φύσεως συγκεντρώσεις ως αντικυβερνητικές, με στόχο να αποκτήσει λαϊκά ερείσματα και να φανεί στα μάτια της κοινής γνώμης ως υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, την ίδια στιγμή που απειλείται θανάσιμα η υγεία τους.

Συμπερασματικά θα λέγαμε, πως απαιτείται σύνεση αλλά και συναίνεση από όλα τα πολιτικά κόμματα ως μια ένδειξη ενιαίας στρατηγικής και αντιμετώπισης απέναντι στους πολίτες, με στόχο να περάσουν με τρόπο σαφή τα μηνύματα, ότι η δημοκρατία και οι θεσμοί όχι μόνο δεν απειλούνται από έκτακτα μέτρα περιορισμών, αλλά ενισχύονται για να αποκτήσουν ένα νέο  πλαίσιο αμοιβαιότητας και λογοδοσίας προς τον πολίτη, με απώτερο στόχο την προστασία της υγείας αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.