Διαψεύδει τον Τριαντόπουλο για το μπάζωμα ο συντονιστής της Πυροσβεστικής Ευάγγελος Φαλάρας: “Ας μην μας εμπλέκουν σε άλλα ζητήματα»

Η Πυροσβεστική δεν είχε την παραμικρή συμμετοχή στο τσιμέντωμα του σημείου της τραγωδίας στα Τέμπη δηλώνει ο Ευάγγελος Φαλάρας, Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, εκφράζοντας την πικρία του για τους ισχυρισμούς, στην Ολομέλεια της Βουλής, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, ο οποίος απέδωσε στην Πυροσβεστική την ευθύνη.

«Εγώ ζήτησα να έρθουν οι γερανοί για να σηκωθούν τα βάρη και στο πλαίσιο αυτής της δράσης, οι γερανοί – για λόγους στατικότητας του πεδίου – ζήτησαν να έρθουν σταθερά αντικείμενα, κροκάλες και ψηφίδες, προκειμένου να πατήσουν σε στέρεο έδαφος, επειδή αυτό μετατοπιζόταν όσο σηκώνονταν τα βαγόνια» ανέφερε αρχικά ο κ. Φαλάρας και πρόσθεσε:

«Η διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι να σηκωθούν και τα βαγόνια της επιβατικής που είχαν τις λαμαρίνες. Όταν σηκώθηκαν και οι τελευταίες λαμαρίνες και ελέγξαμε πως δεν υπήρχε άλλος νεκρός στο πεδίο, συνεχίσαμε να μένουμε στο σημείο έως ότου φύγαμε την Παρασκευή».

«Οπότε, εσείς ως συντονιστής της Πυροσβεστικής και μέλος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) δεν είχατε συμμετοχή στη μετέπειτα εκχωμάτωση και το μπάζωμα του πεδίου;» ρωτήθηκε ο κ. Φαλάρας, ο οποίος απάντησε:

«Όχι. Εγώ, δεν ζήτησα εκχωμάτωση, ζήτησα από το ΣΟΠΠ να μου φέρουν τον εξοπλισμό για να μου δώσει την ευχέρεια να ελέγξω και να εντοπίσω νεκρούς και ζωντανούς. Για τις μετέπειτα παρεμβάσεις, εγώ την Παρασκευή που έφυγα είχαμε ελέγξει ακόμα και αν υπήρχε κάτι κάτω από τις λαμαρίνες, οι οποίες ήταν πολύ κοντά στο τούνελ. Ήταν, δηλαδή, το τελευταίο σημείο και είχαν “φύγει” και τα βαγόνια που δεν είχαν εμπλοκή στη σύγκρουση».

Ως προς τα ύποπτα εγκαύματα που υπέστησαν πυροσβέστες που επιχείρησαν στα Τέμπη, ο κ. Φαλάρας ξεκαθάρισε πως δεν επρόκειτο για αποτέλεσμα που σχετίζεται με τα υγρά μπαταρίας.

«Εγώ ήμουν δίπλα στους συναδέλφους (που έπαθαν τα εγκαύματα) και είχα πάθει κάποιους ερεθισμούς και το θεώρησα ότι ήταν μετά από επαφή με κάποιο αντικείμενο. Όταν οι συνάδελφοι μου είπαν ότι έχουν εγκαύματα και ακολουθήσαμε τη διαδικασία να τους πάμε στο Θριάσιο, τότε συνειδητοποίησα ότι αυτό που κι εγώ νόμιζα ότι ήταν κάτι που προκλήθηκε από την τριβή, ήταν κάτι που δεν μπορώ να προσδιορίσω και θα ήθελα να το γνωρίζω για να προφυλάξω τους συναδέλφους» επισήμανε και κατέληξε λέγοντας:

«Αν ήταν υγρά μπαταρίας θα καιγόταν και το ύφασμα. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που δεν επηρεάζει το ύφασμα και επηρεάζει το δέρμα. Αυτό χρειάζεται ειδική γνώση για να σας το απαντήσω εγώ. Ούτε οι γιατροί που τους ρωτήσαμε δεν μπορούσαν να το απαντήσουν. Εγώ δεν είμαι γιατρός, ούτε χημικός».

Ουδέποτε ζήτησα να μπαζωθεί ο χώρος

Ο Ευάγγελος Φαλάρας μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ του Βόλου διέψευσε τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο λέγοντας: «Ουδέποτε ζήτησα να μπαζωθεί ο χώρος όπου σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Είμαι κατηγορηματικός ως προς σ’ αυτό και θλίβομαι για ότι ελέχθη. Δουλέψαμε 180 άνδρες της Πυροσβεστικής στο σημείο και κάναμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δουλειά μας σε συγκεκριμένα πεδία. Ας μην μας εμπλέκουν σε άλλα ζητήματα».

«Προσωπικά ζήτησα δύο φορές, μία στις 2.30 και μία στις 4.30, να έρθουν οι γερανοί για να σηκωθούν τα βάρη που ήταν χιλιάδες τόνοι και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ζητήθηκε να υπάρχουν κροκάλες και ψηφίδες προκειμένου να είναι σταθερό το έδαφος. Όταν σηκώθηκαν τα βαγόνια και εμείς ελέγξαμε ότι δεν υπήρχε άλλος νεκρός στο σημείο, παραμείναμε εκεί μέχρι την Παρασκευή, οπότε κι αποχωρήσαμε. Επαναλαμβάνω σε όλους τους τόνους και είμαι κατηγορηματικός σ’ αυτό: Ουδέποτε ζήτησα εκχωμάτωση και μπάζωμα του χώρου. Είμασταν 180 άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος εκεί και δεν δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Θλίβομαι για ότι ελέχθη σήμερα στη Βουλή από τον κ. Τριαντόπουλο. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε καλύτερο» ήταν η τοποθέτηση- απάντηση του κ. Φαλάρα στα λεγόμενα του υφυπουργού.

Επίσης σε ερώτηση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ αν θεωρεί πως γίνεται προσπάθεια να επιρριφθούν οι ευθύνες στην Πυροσβεστική προκειμένου να μην υπάρξει πολιτικό κόστος ο κ. Φαλάρας απάντησε: «Δεν θέλω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο. Ας μην μας εμπλέκουν ως Πυροσβεστική και σε άλλα ζητήματα».