Διονύσης Τεμπονέρας: “Η επόμενη μέρα θα μας βρει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς ένα συνέδριο για ένα αριστερό δημοκρατικό κόμμα»

«Η επόμενη μέρα θα μάς βρει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ να αντιμαχόμαστε τη ΝΔ, στην πορεία προς ένα συνέδριο που θα βάλει τις βάσεις για ένα αριστερό δημοκρατικό κόμμα» είπε μιλώντας στο Mega το πρωί της Κυριακής, ο Διονύσης Τεμπονέρας επισημαίνοντας ότι «αδιαμφισβήτητα ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ“.

»Οι λόγοι για τους οποίους έχουμε υποστεί δύο σημαντικές εκλογικές ήττες αλλά και για τους οποίους ο χώρος είναι σε μία περιδίνηση, δεν είναι τόσο η γραφειοκρατία, αλλά το θολό πολιτικό μήνυμα, όχι ως αποτέλεσμα της γραφειοκρατίας αλλά μιας αμφισημίας που αφορά τα συμφέροντα εκείνα που θέλεις να εκπροσωπήσεις. Δεν μπορείς να είσαι με όλους, είσαι με τους ανθρώπους του μόχθου. Αυτούς θέλουμε να εκπροσωπήσουμε».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα κάνει πίσω όσον αφορά στην πρότασή του για το δημοψήφισμα.

«Υπάρχει η απόλυτη καταδίκη μου όσον αφορά τις εκφράσεις οι οποίες έχουν ακουστεί τους τελευταίους μήνες για βαλτούς, φυτευτούς, βαρίδια και υπονομευτές. Πριν από ενάμιση χρόνο στο Συνέδριο στο οποίο εκλέξαμε τότε τον Αλέξη Τσίπρα, είχαμε θεσμοθετήσει δύο σημαντικά όργανα, την Επιτροπή Δεοντολογίας και την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Η ΕΔ είναι η μόνη αρμόδια που μπορεί να κάνει διαγραφές, όπως συλλογικά αποφασίσαμε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

»Νομίζω ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα κάνει πίσω στην προτροπή του αυτήν. Ποια θα είναι η εικόνα αν το επόμενο δίμηνο, αντί να ασχολούμαστε με το πώς θα αντιπολιτευτούμε τη ΝΔ, πώς θα βγούμε στον κόσμο να μπορέσουμε να του δώσουμε δύναμη αλλά και προτάσεις πολιτικής, αν εμείς, με βάση την πρόταση αυτήν, κλειστούμε σε αίθουσες, στήσουμε κάλπες και μαζευόμαστε στις ουρές για να στήσουμε έναν άτυπο εμφύλιο, επιλέγοντας ποιους θα διαγράψουμε και ποιους όχι; Αυτό είναι η επιτομή της εσωστρέφειας».

Όπως τόνισε ο ίδιος: «Λέω λοιπόν ότι είμαι βέβαιος ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα αποσύρει την πρότασή του, διότι είναι μια πρόταση που δημιουργεί μια αχρείαστη εσωστρέφεια, ένα κλίμα διχαστικό και δε συντάσσεται με τις συλλογικές συνεδριακές αποφάσεις. Μπροστά μας έχουμε μια πολύ σημαντική διαδικασία. Η ΚΕ καλείται να επικυρώσει τον οδικό χάρτη προς το Συνέδριο. Είναι ο ορισμός της επόμενης ημέρας και της προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

»Θεωρώ ότι είναι ζήτημα σημερινής πολιτικής απόφασης της ΚΕ να αποσυρθεί η πρόταση για το δημοψήφισμα και από εκεί και πέρα θεωρώ ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να πάρει μια ηγετική πρωτοβουλία, να καλέσει όλες τις πλευρές και την επόμενη ημέρα συντεταγμένα και με ενότητα να δούμε πώς μπορούμε να απαντήσουμε στα προβλήματα του ελληνικού λαού».

Για την αποχώρησή του από την ΚΕ, ανέφερε: «Έχουμε αποχωρήσει από μια διαδικασία διότι η πρόταση η οποία είναι στο τραπέζι περί δημοψηφίσματος, κατά την άποψή μας, είναι προβληματική. Στο σημείο που θα αποσυρθεί η πρόταση, θέλοντας να πιέσουμε προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και να δώσουμε προοπτική και ενότητα, πιέζουμε με κάθε τρόπο προκειμένου να έχουμε ένα αποτέλεσμα»

Ο Δ. Τεμπονέρας ρωτήθηκε και για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας ότι πρέπει να μείνει έξω από την όποια αντιπαράθεση και ζήτησε από την ηγεσία του κόμματος να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Κλείνοντας τη συνέντευξή του τόνισε: «Καλώ τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει πίσω και να ανακαλέσει μια ενέργεια (σ.σ. δημοψήφισμα) η οποία είναι αχρείαστη και μπορεί να φέρει τον χώρο σε μια εσωστρέφεια αχρείαστη για το επόμενο διάστημα. Έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα να ασχοληθούμε και να αντιπολιτευτούμε τη ΝΔ. Θεωρώ ότι θα επικρατήσει η σωφροσύνη και η πρόταση αυτή θα αποσυρθεί. Είμαι αισιόδοξος ότι η πρόταση αυτή θα φύγει από το τραπέζι».Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα;