Εκλογικά σενάρια: «Φώφη, δεν ακούω…»- «Πάρε το μηδέν!» – “Άντε, γειά σου!”

Του Νίκου Γαλάτη

koini-stasi-apo-nd-pasok-potami-sto-sumboulio-arxigwn.w_l«Σταύρο, άμα θες πέρνα από το συνέδριο». «Μα καλά, με παίρνεις τηλέφωνο την Τετάρτη και μου πετάς ένα “άμα θες πέρνα”; Είναι τρόπος αυτός;». «Άμα θες να μιλήσεις, πες μου» του είπε. «Όχι, δεν έρχομαι». “Άντε, γειά σου”.

Η εκδοχή αυτή για τον διάλογο Φώφης Γεννηματά – Σταύρου Θεοδωράκη δημοσιεύτηκε στο «Βήμα». Η διαρροή κύκλων της Χαριλάου Τρικούπη ήταν  ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού προσεκλήθη, αλλά  η ανακοίνωση του κόμματος, άλλα λέει: «Κάποιοι προσπαθούν με ψέματα να αλλάξουν την πραγματικότητα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ΔΕΝ κλήθηκε στην συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η πρόσκληση πιθανόν να παρέπεσε κάπου στη Χαριλάου Τρικούπη. Ή είναι στα μη απεσταλμένα των email τους. Ας ψάξουν».

«Η ιστορία διαμορφώνεται από τους παρόντες και όχι τους απόντες» θα πει από το βήμα της συνδιάσκεψης η κ. Γεννηματά την ώρα που ο Σταύρος Θεοδωράκης, αφού δεν προσκλήθηκε, βρέθηκε στο συνέδριο της «Δράσης» που τον …κάλεσαν. «Σήμερα που η χώρα βουλιάζει στα αδιέξοδα είναι η ώρα για ένα new deal, για μια νέα αρχή. Ένα new deal με τις ζωντανές δυνάμεις που αγωνιούν για τη χώρα και όχι για τη δική τους καριέρα. Ένα new deal με συγκεκριμένα και χειροπιαστά μέτρα που μας αλλάζουν σελίδα».

Ο αρχηγός του Ποταμιού πρόσθεσε ότι τώρα υπάρχει ανάγκη «να βγάλουμε έξω τους λαϊκιστές, τους οπισθοδρομικούς, τους πλιατσικολόγους και να συνεργασθούμε πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο αλλαγών, με μια ομάδα αποφασισμένων ανθρώπων, μπροστά». Αλλά ποιοί είναι οι οπισθοδρομικοί και οι πλιατσικολόγοι, αν υποθέσουμε ότι γνωρίζουμε τους λαϊκιστές;

fbdaa6830d643ab523cb35fe106225e5710a02e7757ffb7c9c122ea8e30e3e5dΟι διάλογοι αυτοί γίνονται μέσα σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει δυνάμεις, η «Νέα Δημοκρατία» προηγείται,  αλλά απέχει πολύ από το να αποχτήσει στις επόμενες εκλογές. Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης που αναμένεται θα έχει στόχο παλιά στελέχη του νεοπαπανδρεϊκού και σημιτικού ΠΑΣΟΚ, αλλά και την …κόρη του Κουβέλη!

«Αυτό που είπα στην κυρία Γεννηματά είναι ότι είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε ένα διάλογο για τα προβλήματα που έχει η χώρα, να δούμε αν οι λύσεις που προτείνουμε -εμείς και αυτοί- πρώτον συγγενεύουν και αν αυτές οι λύσεις δελεάζουν και άλλο κόσμο. Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν διατίθεται για να ενωθεί με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μας ενδιαφέρει να επιστρέψουμε σε σχήματα του παρελθόντος».

Ο Σταύρος- που είναι πονηρός- ενδιαφέρεται για «κάτι μεγάλο, έξω από εμάς και έξω από τα υπάρχοντα σχήματα». «Το τρίτο κόμμα στη Βουλή δεν κερδίζει κάτι. Η αξιωματική αντιπολίτευση κερδίζει. Τα υπόλοιπα αν ενώσουμε τις δυνάμεις θα είναι ένα δώρο προς τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα μειωθούν οι αρχηγοί που θα μιλούν, και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι που θα μιλούν και οι βουλευτές που θα υπογράφουν ερωτήσεις και θα μιλούν. Δηλαδή η ένωση των δυνάμεων δεν προσδίδει κάτι πέρα από το ονόρε που θα πεις “αντί για 11 είμαστε 20″. Δεν κερδίζει κάτι η δημοκρατία και ο προοδευτικός χώρος. Χρειαζόμαστε μία μεγάλη δύναμη προοδευτικής λογικής».

Tι θέλει να πει ο ποιητής; Kαι γιατί δεν πήγε στην συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά στην ‘Δράση”; Όλα αυτά συμβαόνουν ενώ όλοι αναμένουν τον νέο εκλογικό νόμο. Θάχει λίστα και σταυρό, περισσότερες περιφέρειες, μπόνους τριάντα εδρών, αλλά για σχηματισμό κομμάτων –λένε οι πληροφορίες. Η απλή αναλογική είναι μόνιμος στόχος του κόμματος, όπως δηλώνουν κατά καιρούς κορυφαία στελέχη του κόμματος. Είναι άλλωστε ένας τρόπος να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση το πρώτο κόμμα. Γιατί όταν λέμε “απλή αναλογική”, εννοούμε ένα σύστημα απλής αναλογικής.

«Το καινούργιο και το μεγάλο δεν γίνεται με μηχανικές συμπλεύσεις. Δηλαδή «παιδιά 11 και 13 = 24» να το μεγάλο. Δεν είναι έτσι, το μεγάλο θέλει καινούργιο αίμα» είχε πει με νόημα ο Σταύρος Θεοδωράκης. Το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας στη Δράση είναι η «ανάγκη να συμπαραταχθούν και να διευρυνθούν οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις στο κέντρο της πολιτικής σκακιέρας. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι είναι η πιο αναχρονιστική κυβέρνηση των τελευταίων ετών, η δε Ν.Δ. δεν μπορεί χάριν και μόνον του νέου της αρχηγού να μετατραπεί σε μεταρρυθμιστικό κόμμα». Δηλαδή, η ΝΔ έχει  …μεταρρυθμιστή αρχηγό,  αλλά αυτό δεν φτάνει. Δεν είναι αναχρονιστική, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάτι …της λείπει!

«Ας μετρήσει τελικά ο καθένας το μπόι του, το καταμεσήμερο, και όχι με βάση τον ίσκιο του. Και ας πάρει τις αποφάσεις του. Εμείς θα προχωρήσουμε. Με Ενότητα-Ανανέωση-Διεύρυνση” απαντά η Φώφη “Η ιστορία διαμορφώνεται από τις παρουσίες, όχι από τις απουσίες. Από τους παρόντες και όχι από τους απόντες. Η προοδευτική, δημοκρατική, παράταξη ήταν, είναι και θα είναι παρούσα και με πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις» απαντά η Φώφη Γεννηματά- μονίμως χαρούμενη. ‘Ούτε για την συντηρητική Ν.Δ., ούτε για τον λαϊκίστικο ΣΥΡΙΖΑ. Θα πορευτούμε με την δική μας αυτόνομη πορεία και αυτοδύναμη στρατηγική. Αυτή που σήμερα  συμφωνήσαμε».

mitsotakis-theodorakisΤο νέο πολιτικό σκηνικό προβλέπει καθοριστικό ρόλο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά το Ποτάμι, όπως και οι ΑΝΕΛ, είναι πιθανόν να μην είναι στην επόμενη Βουλή. Mε ποιον θα κυβερνήσει η «Νέα Δημοκρατία» ή ο ΣΥΡΙΖΑ; Xρειάζεται ένας χρήσιμος εταίρος, ίσως και περισσότεροι. Οι επόμενες κυβερνήσεις θα είναι μάλλον συμμαχικές κυβερνήσεις, αλλά το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από την επόμενη Βουλή δύο ή τρία κόμματα θα οδηγήσει σε ένα νέο δικομματισμό. Η Λαϊκή Ενότητα, η Πλεύση Ελευθερίας και άλλα κόμματα δεν φαίνεται να μπαίνουν στην Βουλή. Εκτός εάν συνεργασθούν με άλλα κόμματα.

«Αν πιστέψουμε κάποιους στην Κεντροαριστερά τη λύση θα δώσει η επανασυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και… άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Αν πιστέψουμε όμως τα όσα έχουμε ζήσει τα 7 χρόνια της κρίσης, η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αρχή. Να αντισταθούμε σε αυτό που ζούμε αλλά να μην επιστρέψουμε στο παρελθόν. Να προχωρήσουμε σε ένα new deal – πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – που σε δύο χρόνια θα αλλάξει εντελώς τη χώρα» λέει ο αρχηγός του Ποταμιού που μάλλον ήθελε και έχασε την πρόσκληση για το συνέδριο της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης».

Μπαίνουμε στην εποχή των συνασπισμών, των “deals” και των μικρών, αλλά «χρήσιμων» κομμάτων. Από αυτή την άποψη ο νέος εκλογικός νόμος θα έχει ενδιαφέρον ιδιαίτερα τα άρθρα που θα αφορούν τους συνασπισμούς κομμάτων και τα μπόνους τους. Αν οι προεκλογικές συμμαχίες επιτρέπονται- αντί να γίνονται μετεκλογικά- θα ξαναδούμε το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ στην Βουλή. Κι αν ο νόμος καταργήσει το μπόνους των 50- στην πράξη 35- εδρών, τότε θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και το δεύτερο κόμμα- πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί τώρα.

Με απλά λόγια: Ο …χαμένος τα παίρνει όλα, όπως ήταν ο τίτλος της ταινίας του Νίκου Νικολαϊδη. Ο πολιτικός διπολισμός θα αφορά πολιτικά μέτωπα. Κι ένα κόμμα με 25% -π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ- κατεβαίνοντας με άλλα κόμματα- π.χ. ΑΝΕΛ- με το μπόνους των 30 εδρών- θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ το πρώτο κόμμα- π.χ. η ΝΔ- με 35% δεν θα κυβερνά στον αιώνα τον άπαντα. Να τι εννοεί ο Αλέξης Τσίπρας όταν λέει πως δεν έχει ξεχάσει ποτέ την απλή αναλογική. Και να τι εννοούν ο Σταύρος και η Φώφη, όταν λένε ο ένας στον άλλον: ‘¨Αντε, γειά σου!”