Σταύρος Θεοδωράκης: Εργολάβος κατεδάφισης του ΠΑΣΟΚ

ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣΒρε μανία με τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Από τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στη Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε η προθυμία του να “θυσιάσει το Ποτάμι”, αν πρόκειται να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο και εφόσον φυσικά θυσιαστεί και το ΠΑΣΟΚ.

Αν τα βάλουμε αυτά σε μια λογική σειρά προκύπτει ότι στόχος των δυνάμεων που εκπροσωπεί ο Σταύρος είναι η κατεδάφιση του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος λειτουργεί σαν εργολάβος αντιπαροχής που προτείνει διαρκώς σε κάποιον να φύγει από το νεοκλασικό του παίρνοντας ένα δυο διαμερίσματα σε μια καινούργια πολυκατοικία.

Ότι ρίχνει σαν δόλωμα και τη διάλυση του δικού του κόμματος δεν έχει νόημα, καθώς δεν μπορείς να θυσιάσει κάτι που δεν υπάρχει- ή που αποσυντίθεται σταδιακά.

Από το Ποτάμι έφυγε ήδη ένας βουλευτής, δυο έχουν δηλώσει ότι θέλουν να πολιτευτούν με τη ΝΔ άλλοι δυο, ίσως και ένας τρίτος, ψάχνονται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Τι μένει; Συνεπώς ο εργολάβος διεκδικεί διαμερίσματα στο οικόπεδο των άλλων, αφού δικό του δεν υπάρχει.

Ο Θεοδωράκης το παρακάμπτει αυτό και μιλάει σα να πρόκειται για μπαρουτοκαπνισμένο παράγοντα ενός χώρου στον οποίο δεν ανήκει. Άλλωστε δυσκολεύεται και να τον προσδιορίσει. Αρνείται τους όρους σοσιαλδημοκρατία και κεντροαριστερά και προτιμάει τη λέξη “κέντρο”, σα να πρόκειται για γεωμετρικό προσδιορισμό. Χωρίς πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο.

Ο Σταύρος αποφεύγει τις ιδεολογίες γι’ αυτό και το αποσυντιθέμενο κόμμα του δεν έχει. Αποφεύγει και την πολιτική και γι’ αυτό την αντικαθιστά με απλοϊκές ατάκες και παιδαριώδη λογικά σχήματα, αφορισμούς και εξυπνάδες.

Το καλύτερό του είναι ότι προσπαθεί να εξισώσει το Ποτάμι με το ΠΑΣΟΚ. Παρεμβαίνει σαν ισότιμος εκπρόσωπος σε ένα χώρο στον οποίο το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει αφήσει ιστορικά αποτυπώματα.

thodorakis-scooter2-1Προφανώς όταν μιλάει για “κάτι καινούργιο στο κέντρο” εννοεί ότι αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου θα είναι απαγορευμένες. Το πρότυπό του είναι ο “καλύτερος δημόσιος υπάλληλος του κόσμου” – που δεν φταίει και σε τίποτε ο άνθρωπος.

Το παράδοξο σ’ αυτή την ιστορία είναι ότι, ενώ η Φώφη Γεννηματά το ξέκοψε, ο Θεοδωράκης επιμένει. Δημοσκοπικά μένει εκτός Βουλής, αλλά αυτό το θεωρεί “τεχνική λεπτομέρεια”. Μπορεί και να είναι. Στην πολιτική συγκυρία δεν παίζει ρόλο για πολιτικούς λόγους, αλλά για τις συμπληρωματικές με τη ΝΔ θεωρίες του για το τι είναι και τι δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιοι θα πουν ότι δεν λείπουν από μέρους του και οι βολές προς τη ΝΔ. Ασφαλώς. Αλλά είναι βολές για να … γίνει καλύτερη, όχι για να διαλυθεί. Και όσο καλύτερη γίνεται τόσο θα χωράει και άλλο κόσμο. Άλλωστε μεταρρυθμιστικά χαρίσματα του νεώτερου της οικογένειας Μητσοτάκη τα έχει ενστερνιστεί. Προφανώς προτιμάει να τα ενστερνιστούν και στο ΠΑΣΟΚ και στην καινούργια πολυκατοικία όλα να γίνουν μπλε.