Ενοχλητικό! Με ποιο δικαίωμα ο Μπουρλά αποφαίνεται- ή μήπως αποφασίζει κιόλας;- για την υγεία μας; Το εμβόλιο, η επιστήμη και το εμπόριο

Του Γ. Λακόπουλου

 Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να μην δέχεται  ότι ο εμβολιασμός είναι το βασικό όπλο που έχει η   ανθρωπότητα για να αμυνθεί στον COVID-19  και τις μεταλλάξεις του.

Υπάρχουν και άλλα μέσα: Η προληπτική  ενίσχυση του ανοσοποιητικού των ανθρώπων, η αυτό-προφύλαξη και κάποιες θεραπείες για όσους νοσήσουν.

Αλλά σε κάθε περίπτωση η βασική άμυνα στον γενικό πληθυσμό- με ηλιακή κλιμάκωση πάντα- είναι ο εμβολιασμός.  

Δεν  είναι το νερό του Καματερού, όπως διακινούν οι “σαλεμένοι”, αλλά ούτε και πανάκεια, τρόπος ολοσχερούς  προφύλαξης, όπως λανσάριζε την περασμένη άνοιξη η ελληνική κυβέρνηση -και όχι μόνο- και πήρε κόσμο στο λαιμό της.

Είναι ό,τι πιο προχωρημένο έχει παράξει η επιστήμη και ό,τι πιο χειροπιαστό έχει στα χέρια της η ιατρική κοινότητα. Με πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να βελτιωθεί σε σημείο που να τελειώσει τον COVID-19. 

 Τα υπόλοιπα κινούνται μεταξύ πολιτικής προπαγάνδας και εμπορικού μάρκετινγκ.

Για έναν -όχι και τόσο- περίεργο λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε επάνω του τον εμβολιασμό εξ αρχής– παραγκωνίζοντας τον τότε υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Και διαρκώς του δίνει διαστάσεις που δεν επικυρώνουν οι επιστήμονες- ή δεν έχουν επικυρώσει ακόμη.

Αφού αρχικά υποσχέθηκε -άγνωστο με ποια κριτήρια- “ελευθερία” στους εμβολιασμένους, έφτασε πρόσφατα να πει στη Βουλή ότι “δεν είναι γιατρός, αλλά καταλαβαίνει ότι η προστασία φθίνει”  και ανακοίνωσε  την απόφασή του να… συντμηθεί ο χρόνος για την τρίτη δόση εμβολίου. Προτού μιλήσουν οι επιστήμονες…

Είχε μιλήσει όμως ο Άλμπερτ Μπουρλά, που μας  εμφάνισε την τρίτη δόση του δικού του εμβολίου- Pfizer/Biotec- που δεν υπήρχε στην αρχή, ως πλήρη κάλυψη απέναντι στον ιό και τις μεταλλάξεις του.

Ο ίδιος εμφανίστηκε προ ημερών στα ΜΜΕ με νέα υπόδειξη: “Θα χρειαστούμε και τέταρτη δόση εμβολίου για την μετάλλαξη Όμικρον”.  Συστήνει δηλαδή ένα ακόμη εμβόλιο.

Ποιος είναι αυτός που αποφαίνεται για την υγεία των ανθρώπων;  Με ποια ιδιότητα και ποιο δικαίωμα το κάνει; Πώς ανακοινώνει αποφάσεις, η αρμοδιότητα για τις οποίες δεν του ανήκει;

Αναφέρεται σε τέταρτη δόση, πριν η διεθνής επιστημονική κοινότητα οριστικοποιήσει την ανάγκη να υπάρξει, ειδικά απέναντι στη νέα μετάλλαξη. Ως τι; 

Ανατρέχοντας στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια πληροφορούμαστε τα εξής.

Ο Αλβέρτος Μπουρλά είναι Έλληνας διδάκτωρ της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer. Εντάχθηκε στην εταιρεία το 1993, και κατείχε διάφορους διευθυντικούς ρόλους σε διάφορα παραρτήματα της Pfizer, μεταξύ αυτών στην Zoetis (τότε γνωστή ως τμήμα υγείας των ζώων), στα παραρτήματα εμβολίων, ογκολογίας, καταναλωτικής υγειονομικής φροντίδας, καθώς και στο παράρτημα Innovative Health της Pfizer, στο οποίο υπάγονται διάφορα τμήματα της εταιρείας”.

Σε απλή απόδοση πρόκειται για συνδυασμό “golden boy” και επιχειρηματία. Καμια σχέση με την ιατρική ως επιστήμη  της πανδημίας των ιών. 

Ο άνθρωπος δεν έχει εφεύρει κανένα εμβόλιο, όπως νομίζουν μερικοί, ώστε να του ανήκει ο αντίστοιχος έπαινος. Απλώς το παράγει η εταιρία του και το  πουλάει.  

Το εμβόλιο, ως φάρμακο, είναι υπόθεση των επιστημόνων που απασχολεί.  Αυτοί το ανακάλυψαν . 

Η δική του δουλειά του είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία από το εμβόλιο. Και ο  πλουτισμός του ιδίου, αν κριθεί από την γνωστή υπόθεση των μετοχών  του. 

Είναι λογικό να προβάλλεται ως επιτυχημένος Έλληνας του εξωτερικού. Άξιος. Και αν έπρεπε να τον τιμήσουμε- για την επένδυση της εταιρείας του στη Θεσσαλονίκη,  καλώς έκανε ο Πρωθυπουργός-

Αλλά ως επιχειρηματία. Όχι ως επιδημιολόγο.

Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και το Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στην Ελλάδα είναι σημαντικές επενδύσεις, καλοδεχούμενες και μπράβο του Μπουρλά που τις έφερε στην πατρίδα του.

Αλλά αυτό δεν τον κάνει ούτε αρμόδιο να αποφασίσει  για τα εμβόλια και τις δόσεις τους. Ούτε για την επίδρασή τους στην υγεία των ανθρώπων, να αποφανθεί. Αρμόδιοι είναι οι αρχές και οι επιστήμονες σε κάθε χώρα και οι αναγνωρισμένες διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις.

Οι φαρμακευτικές εταιρίες κάνουν μπίζνες.  Και τα προϊόντα που εμπορεύονται είναι προϊόν της δουλειάς επιστημόνων, όχι των ιδιοκτητών και των μέτοχων τους.  Έκαστος εφ’ ω ετάχθη…

Αν ο Μπουρλά είναι καλός πατριώτης, δεν παύει να είναι και καλός   έμπορος της πανδημίας.  Από αυτούς που αντιστέκονται στην άρση της πατέντας για να γίνει κοινωνικό αγαθό το εμβόλιο. Και πείθει, με τον τρόπο του, και κυβερνήσεις να κάνουν το ίδιο, παρά την υπόδειξη του Μπάιντεν και άλλων πολιτικών, διεθνών οργανισμών και επιστημόνων .

Μετά τις δυο πρώτες δόσεις του εμβολίου, άρχισε να εμφανίζει την αναγκαιότητας της τρίτης δόσης, ώστε να πιάνει και τη μετάλλαξη Δέλτα. Μετά η εταιρία του ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της πιάνει και τη μετάλλαξη Όμικρον. Αλλά ΄τώρα ο αξιότιμος κύριος Μπουρλά μας σκάει το μυστικό  ότι χρειάζεται και τέταρτη δόση.

Σύμφωνα με όσα είπε στο CΝΒC δεν ξέρει ακριβώς αν η εν λόγω μετάλλαξη “καλύπτεται καλά από την τρίτη δόση και για πόσο καιρό“και “νομίζει” ότι “θα χρειαστούμε τέταρτη δόση” .

Αποφαίνεται ότι θα παραμείνουμε πελάτες του, αλλά δεν ξέρει ακριβώς τον λόγο. “Με την Όμικρον πρέπει να περιμένουμε και να δούμε γιατί έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες. Μπορεί να την χρειαστούμε πιο γρήγορα””. Μπορεί; Πάμε στοίχημα ότι θα τη “χρειαστούμε” Τι κανει νιάου στα κεραμίδια…

Προφαν΄ώς οφείλουμε να δεχόμαστε την άποψη των -συναφών- επιστημόνων για τη δοσολογία των εμβολίων.  Αλλά να το ανακοινώνουν οι ίδιοι. Ή κάποιος αναγνωρισμένος φορέας διεθνούς αποδοχής. Όχι αυτός που τα πουλάει… 

Για την εταιρία του Μπουρλά οι δόσεις είναι επιπλέον εμπόρευμα που θα φέρει επιπλέον κέρδη. Και πρέπει να διατεθεί σε συγκεκριμένο χρόνο -γιατί τα εμβόλια, όπως όλα τα φάρμακα έχουν ημερομηνία λήξης.

Κομπάρσοι οι γιατροί

Από τότε που υπάρχουν οργανωμένες κοινωνίες  για την υγεία των ανθρώπων αποφαίνεται η ιατρική και για την υγεία κάθε ατόμου ο γιατρός του. Ουδείς άλλος.

Αυτό που συμβαίνει διεθνώς -με την κυβέρνηση  Μητσοτάκη στην  πρώτη γραμμή- είναι πρωτοφανές. 

Χωρίς να το καταλάβουμε περάσαμε σε μια φάση στην οποία για ένα κρίσιμο ζήτημα υγείας, αποφαίνονται οι πολιτικοί  -που φέρουν την ευθύνη για την κακή προετοιμασία στην αντιμετώπιση των ιών- και οι επιχειρήσεις παραγωγής εμβολίων που τους εκμεταλλεύονται.

Όχι οι επιστήμονες, όπως μας έλεγαν στην αρχή. Αντίθετα προσπαθούν να βάλουν τους επιστήμονες στη λογική των εταιρειών και των πολιτικών.  Η να τους φιμώσουν.

Ο θεράπων ιατρός του πολίτη δεν έχει καν δικαίωμα να αποφανθεί σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, για τον πελάτη του, του οποίου γνωρίζει τον ιατρικό φάκελο.

Αποφασίζει η …κυβέρνηση.  Για την οποία έχει αποφασίσει προηγουμένως η εταιρία. Ο γιατρός είναι κομπάρσος.

Πού θα οδηγήσει αυτή η αναστροφή των ρόλων στη θεραπευτική αλυσίδα και η υποταγή της επιστήμης στα επιχειρηματικά πλάνα και τις πολιτικές επιδιώξεις, δεν θέλουμε να το ξέρουμε…