Εξωτερική πολιτική για κλάματα: Μητσοτάκης, Σακελλαροπούλου δεν κάλεσαν τη Γερμανία στην επέτειο! Και για γέλια: «Αν χρειαστείς κάτι, πάρε τηλέφωνο» είπε ο… Μπάιντεν

Του Γ. Λακόπουλου

Το ερώτημα «τι τρέχει με τον Μητσοτάκη;»  επανέρχεται. Ο  Έλληνας Πρωθυπουργός διαχειρίζεται τις διεθνείς σχέσεις τα χώρας  κάπως παράδοξα.

Και ας λέει – ή μάλλον επειδή λέει- ότι είναι ο καλύτερος στην κοινοτική Ευρώπη και αυτός που τους  άνοιξε τα μάτια  για Ταμείο Ανάκαμψης, το Πιστοποιητικό  εμβολιασμού και τις σχέσεις τους με την Τουρκία.  Αυτά είπε στο «Βήμα».

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Αλλά περισσότερο προβληματίζει ο  τρόπος που την αντιλαμβάνεται ο Πρωθυπουργός και την αναδεικνύει ο μιντιακός μηχανισμός του. Από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε:

Να πιάσουμε τις εκδηλώσεις της 25ης  Μαρτίου στις οποίες ήταν εμφανής η  υποβαθμισμένη διεθνής εκπροσώπηση.  Σαν οιονεί  «διπλωματική απομόνωση»-  της χώρας, σε εορταστικά θέματα.

Περισσότερο εντυπωσίασε ότι η καγκελάριος Μέρκελ δεν έστειλε ούτε μήνυμα.  Έτσι επιβεβαίωσε ότι έχει τον Έλληνα πρωθυπουργό στον «πάγο»,  όπως φημολογείται από καιρό.

Φαίνεται ότι ο ίδιος τιμωρεί τη… Γερμανία.  Δεν κάλεσε-και προφανώς δεν επέτρεψε και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας να το κάνει-  την ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης στις εκδηλώσεις.

Δεν θα το μαθαίναμε ποτέ, αν δεν το αποκάλυπτε, όχι τυχαία φυσικά, ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ. Ως απάντηση στα συναφή δημοσιεύματα αναφέρει  ότι «αν η Γερμανία είχε προσκληθεί ο Γερμανός πρόεδρος και επικεφαλής του κράτους, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ  θα εκπροσωπούσε τη χώρα». Σαν καταγγελία ακούγεται.

Απίστευτο πλην αληθινό. Πάγιες και εμπεδωμένες διμερείς σχέσεις της χώρας αποσυντίθενται για λόγους που δεν μπορεί να καταλάβει κανείς. Με το υπουργείο Εξωτερικών σε ρόλο θεατή, μπροστά στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής για κλάματα, από το Μέγαρο Μαξίμου.

 Σε ό,τι αφορά τις  ΗΠΑ, μετά την εκλογή Μπάιντεν- παρότι η ΝΔ  υποστήριζε τον Τραμπ, αν πάρουμε τοις μετρητοίς τον Άδωνι Γεωργιάδη- το σύστημα Μητσοτάκη προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο νέος Πρόεδρος είναι προσωπικός φίλος του  Έλληνα Πρωθυπουργού.  Ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε στη πρόσκληση να έλθει στην Αθήνα για την 25η Μαρτίου.

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης έσπευσε  να υποβάλλει τα σέβη του, με μια άκομψη κίνηση υποταγής: την επίσκεψη στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο  Αιζενχάουερ  -που είχε «δέσει» στη Σούδα- παραμονή της εθνικής επετείου.

Μια τηλεφωνική επικοινωνία του Μπάιντεν- προβλήθηκε ως μέγιστη διπλωματική επιτυχία Μητσοτάκη. 

Ο επικοινωνιακός μηχανισμός του  έδωσε στη δημοσιότητα μια τυπική επαφή, με τις συνηθισμένες φιλοφρονήσεις.

Μετά όμως το τερμάτισε διασπείροντας στα  ελληνικά ΜΜΕ  -και το είδαμε  σε πρωτοσέλιδο σοβαρής εφημερίδας-ότι ο πλανητάρχης είπε στον Πρωθυπουργό επί λέξει: «Αν χρειαστείς κάτι, πάρε τηλέφωνο, είμαι εδώ για να βοηθήσω».

 Διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν αμφιβολίες αν υπήρξε πράγματι τέτοια διατύπωση. Αν μη τι άλλο γιατί δεν έχει περιεχόμενο.  Οι διπλωματικές  σχέσεις των χωρών και ειδικά η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, δεν διαμορφώνονται με τηλεφωνικές κλήσεις του προέδρου τους.

Τι ακριβώς μπορεί να χρειαστεί ο Μητσοτάκης οπότε θα πάρει τηλέφωνο και θα του λύσει το πρόβλημα ο Μπάιντεν;  Το υπονοούμενο θέλει να μας παραπέμψει στα ελληνοτουρκικά.

Δηλαδή αν ο Ερντογάν επιστρέψει στις προκλήσεις, χτυπάει ένα τηλέφωνο στον κολλητό του ο Μητσοτάκης και ο πλανητάρχης  στέλνει αμέσως  πεζοναύτες και τον κάνουν σκόνη. Είμαστε σοβαροί;

Άλλο πεδίο παραπληροφόρησης είναι το περίφημο «πιστοποιητικό εμβολιασμού», το οποίο ο Πρωθυπουργός ισχυρίζεται- ατυχώς με την ανοχή  και του εξ Ελλάδας προερχομένου αντιπροέδρου της Κομισιόν- ότι επέβαλε στην Ευρώπη. Καμία σχέση.

Αυτό που πρότεινε ο Μητσοτάκης ήταν άλλο.  Ένα πιστοποιητικό που θα βεβαίωσε ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί. Για ταξιδιωτική χρήση. Δηλαδή για να μπει κάποιος στην Ελλάδα.

Κατ’ αρχάς αυτό μπορούσε να το επιβάλει μόνη της η χώρα.  Όταν το ανακοίνωσε απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της  Ευρώπης,  τον Παγκόσμιο  Οργανισμό Υγείας και το Συμβούλιο Κορυφής της Ένωσης. Υπάρχουν ανακοινώσεις και δημόσιες  δηλώσεις.

Αυτό που προτείνει τώρα η  Κομισιόν- και το  Συμβούλιο ζήτησε να αρχίσει η τεχνική προεργασία του, που θα πάρει μήνες- είναι το «Πράσινο  ψηφιακό πιστοποιητικό». Το οποίο θα αναφέρει ότι κάποιος είτε έχει εμβολιαστεί, είτε έχει ανοσία επειδή ήδη αρρώστησε από κορονοϊό, είτε έχει κάνει  πρόσφατο τεστ και βρέθηκε αρνητικός.

 Θα πιστοποιούνται δηλαδή, ενιαία και μαζί, αυτά που… ήδη ισχύουν.   Καμιά σχέση με την ιδέα Μητσοτάκη- που στην ουσία ήταν ιδέα Βεμπερ και πρώτη είχε απορρίψει η Μέρκελ, ως στοιχείο  διαχωρισμού των πολιτών.

Τέλος για επιστρέψουμε στην επέτειο ήταν θλιβερή η προσπάθεια να καλυφθεί η απουσία ξένων ηγετών στις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, με τη διακίνηση της πληροφορίας ότι οι ηγέτες μεγάλων χωρών μπορεί να μην ήλθαν, αλλά φωταγώγησαν τις πρωτεύουσές τους.

Μόνο που αυτό είναι fake news, άγνωστης προέλευσης, αλλά σίγουρα ενταγμένο στην κυβερνητική προπαγάνδα.

Οι φωτογραφίες που δημοσιευθήκαν ήταν πλαστές. Π.χ. ποτέ δεν  φωταγωγήθηκε με τα ελληνικά χρώματα ο πύργος του Άιφελ. Η Όπερα του Σίδνεϋ,  δεν φωτίσθηκε με την ελληνική σημαία, αλλά με το σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ούτε το Κολοσσαίο, ούτε το Σινικό Τείχος, ούτε το Ταζ Μαχάλ, ούτε ο Λευκός Πύργος μετείχαν στον εορτασμό. Ούτε καν ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης, που εμφανίσθηκε σημαιοστολισμένος.΄

ΥΓ. « Σε ιστοσελίδες μέσων ενημέρωσης, σε δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και σε δελτία ειδήσεων τηλεοπτικών σταθμών εντοπίστηκαν ορισμένες ανακριβείς δηλώσεις σχετικά με τον εκάστοτε αριθμό εμβολιασμένων πολιτών έναντι της COVID-19. Συγκεκριμένα, ο αριθμός εμβολιασμένων πολιτών ταυτίστηκε, σε αυτές τις περιπτώσεις, με τον αριθμό εμβολιασμών, δηλαδή των πράξεων χορήγησης δόσης εμβολίου. Δεδομένου λοιπόν ότι τα μέχρι στιγμής εγκεκριμένα και χρησιμοποιούμενα εμβόλια (BioNTech/Pfizer, Moderna, Oxford/AstraZeneca) απαιτούν τη χορήγηση δύο δόσεων, ο αριθμός των πολιτών που έχει λάβει μια δόση εμβολίου προφανώς δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των συνολικών εμβολιασμών».

Από τα ELLΙNIKA  HOAXES