Επικοινωνιακό show Τσίπρα στα Σκόπια

Του Μελέτη Ρεντούμη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, χρειαζόταν εδώ και καιρό, κατά τις εισηγήσεις που είχε δεχθεί, ένα επιθετικό άνοιγμα στα εθνικά θέματα και κυρίως όσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να αμβλύνει τις εντυπώσεις για τα δήθεν περί κακής συμφωνίας και να περάσει μηνύματα, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, ότι η Ελλάδα προβαίνει σε στρατηγικές συμμαχίες, ότι είναι παρούσα στις εξελίξεις και ότι αναπτύσσεται σημαντικά ανοίγοντας μία νέα σελίδα στα οικονομικά δρώμενα.

Με βάση τα παραπάνω, ο Αλέξης Τσίπρας, αποφάσισε να μεταβεί στα Σκόπια,με μία πλειάδα επιχειρηματιών, πάνω από 140 όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, αλλά και με σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο, ώστε να δείξει με τον πλέον σαφή τρόπο, ότι υπάρχουν πολύ θετικές προοπτικές ανάπτυξης επιχειρηματικών σχέσεων με την γείτονα, ως συνέπεια πάντα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Βέβαια ο πρωθυπουργός, πιεζόμενος από τις δημοσκοπήσεις και με τις εθνικές εκλογές να πλησιάζουν, δεν έχει και πολλές επιλογές για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, πέραν των συνηθισμένων επικοινωνιακών τακτικών, που πλέον εστιάζονται στα εθνικά θέματα με αποκορύφωμα την Συμφωνία των Πρεσπών.

Αν κάποιος αναλύσει τις εξελίξεις των τελευταίων 30 ετών τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στις σχέσεις Ελλάδος Σκοπίων, θα διαπιστώσει, ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει σε μεγάλο βαθμό κυρίαρχη στην γείτονα χώρα.

Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των Σκοπίων παραμένει η χώρα μας, τόσο λόγω των εμπορικών επιχειρήσεων και των supermarkets όσο και διάφορων μεταποιητικών επιχειρήσεων, που παράγουν και διαθέτουν στην τοπική αγορά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Δυστυχώς όμως, η μεγάλη διείσδυση που είχε επιτευχθεί ήταν αυτή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με τις τράπεζες να ιδρύουν υποκαταστήματα με ταχείς ρυθμούς στα Βαλκάνια και να κατακτούν και την αγορά των Σκοπίων, χρηματοδοτώντας έτσι εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις, δίνοντας σημαντική ρευστότητα, αλλά και θέσεις εργασίας, τόσο σε Έλληνες όσο και σε ντόπιους εργαζόμενους, δημιουργώντας σημαντική δυναμική για το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.

Η παραπάνω ανάπτυξη και η κυριαρχία στα Σκόπια τα προηγούμενα χρόνια, δεν επήλθε μέσω κάποιου συμβιβασμού στο ονοματολογικό, ούτε με την παραχώρηση γλώσσας και ταυτότητας, ούτε με υπονοούμενα και προκλήσεις περί μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Επετεύχθη μόνο με την ιδιωτική πρωτοβουλία και την αρμονική συνεργασία των προηγούμενων κυβερνήσεων, με τις εκάστοτε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ώστε να ευοδωθεί το όλο εγχείρημα.

Έτσι ο πρωθυπουργός, προσπαθεί μετά από δεκαετίες να αποδείξει το αυτονόητο, δηλαδή αφού παραχώρησε σημαντικά εθνικά οφέλη στην γείτονα χώρα, έρχεται τώρα να κυρώσει, μέσω εθιμοτυπικής επιχειρηματικής αποστολής, την ελληνική κυριαρχία στην γείτονα, όταν γνωρίζει ότι κυρίως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας χάθηκε, ενώ το τραπεζικό σύστημα αποεπένδυσε σημαντικά στα Βαλκάνια, ιδίως μετά την περιβόητη διαπραγμάτευση του 2015 και τα όσα επακολούθησαν.

Το ελληνικό επιχειρείν, χρειάζεται πάνω από όλα στρατηγική, κίνητρα για αύξηση των εξαγωγών, συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές, σταθερό φορολογικό σύστημα και πάνω από όλα αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες μέσω των διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Το μόνο που δεν χρειάζεται πάντως, είναι συγκεκριμένη κυβερνητική καθοδήγηση, με στόχο την δικαιολόγηση αποτυχημένων συμφωνιών, που πλήττουν τα εθνικά θέματα και εκθέτουν την χώρα στο διεθνές επιχειρείν.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός