Επιχείρηση “γαλάζιο τραλαλά”;

Του Γιώργου Βαρεμένου

Είναι αναμενόμενο, μετά από το μεγαλύτερο lockdown που γνώρισε μία χώρα, οι άνθρωποι να ξεχύνονται στους δρόμους και να προκαλείται από τα αυτοκίνητα κυκλοφοριακή συμφόρηση, ενώ όσοι έχουν την δυνατότητα να παίρνουν αεροπλάνα και πλοία, κάτι που το έχει ανάγκη η οικονομία.

Μία υπεύθυνη κυβέρνηση, όμως, δεν μένει μόνο προσηλωμένη στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση αυτού του αισθήματος, την ώρα μάλιστα που ανακοινώνεται ότι δέκα περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και σημαντικά τουριστικά νησιά, κινδυνεύουν να εισέλθουν σε βαθύ κόκκινο.

Ο κ. Κοντοζαμάνης, υπερκαλύπτοντας τον υπουργό Υγείας -όπως κάνει συνεχώς από τότε που ο κ. Μητσοτάκης του έδωσε ουσιαστικά το προβάδισμα-, έσπευσε να αναγγείλει ότι τρία μεγάλα νοσοκομεία θα αρχίσουν να χειρουργούν ασθενείς από άλλα νοσήματα και, άρα, να επιστρέφουν στην κανονικότητα. Όλοι θα εύχονταν μία παρόμοια τάση να ήταν γραμμική. Την ίδια όμως στιγμή, σε περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία με καλπάζουσα διασπορά του κορονοϊού, νοσοκομεία όπως εκείνο του Αγρινίου παραμένουν απολύτως μονοθεματικά. Εν προκειμένω, θα ήταν χρήσιμη μία στατιστική που θα έδειχνε πόσοι από τους ασθενείς που εισέρχονται στις -λίγες έστω- κλίνες ΜΕΘ των περιφερειακών νοσοκομείων που δεν έχουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες μεγάλων νοσοκομείων, πόσοι λοιπόν από αυτούς ασθενείς εξέρχονται ζωντανοί και πόσοι πεθαμένοι.

Η ατομική υπευθυνότητα που επικαλείται η κυβέρνηση όταν θέλει να μετακυλήσει τις ευθύνες, δεν είναι ανεξάρτητη από την ανευθυνότητα που μπορεί να επιδεικνύουν οι κυβερνώντες. Ορισμένα μέτρα πρέπει να τηρούνται και οι κυβερνητικοί επικοινωνιακοί ζουρνάδες να μην επηρεάζουν τους ελαφρότερα νοσούντες ακόμη και στο να μην δηλώνουν στο οικογενειακό ή κοινωνικό τους περιβάλλον ότι νοσούν και να συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους σαν να μην συμβαίνει τίποτε.

Επανερχόμενοι στην αβελτηρία της κυβέρνησης, πρέπει να τονίσουμε ότι το επικοινωνιακό τραλαλά είναι αναντίστοιχο της σημερινής κατάστασης, αν θυμηθεί κανείς παραδείγματα όπως αυτό της Χιλής, που  παλινδρόμησε με τραγικά αποτελέσματα.