Ευάγγελος Τουρνάς: Σπέκουλα

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Βρίσκεται, καταχρηστικά, στην κυβέρνηση Σαρμά, αφού ήταν υφυπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Καθόλου τυχαίο.

Όταν σπέρνεις επαναπροωθήσεις, θερίζεις ναυάγια. Κι όταν νομίζεις ότι με τοίχους σφραγίζεις τα σύνορα, σφραγίζεις διαβατήρια θανάτου. Απόδειξη η τραγωδία των ημερών.

Ό,τι υπάρχει αυτήν τη στιγμή ως ελληνική μεταναστευτική πολιτική, διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ειδικά για ένα ακροατήριο που προσέγγισε το 2019 και επιδιώκει να κρατήσει.

Συνεπώς μην πυροβολείτε τον πιανίστα. Ο αξιοπρεπής Ιωάννης Σαρμάς, ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, δεν ευθύνεται για τους ολέθριους χειρισμούς.

Όσα -δεν- έγιναν από ελληνικής πλευράς είναι επιλογές του υπηρεσιακού μηχανισμού που εγκατέστησε στην Αστυνομία και το Λιμενικό ο Μητσοτάκης.

Αυτούς άλλωστε προσπαθούν να καλύψουν οι εκπρόσωποί του στα κανάλια.

Με αθλιότητες -«δεν ήθελαν να σωθούν»- με εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων -«δεν ήταν δική μας δουλειά να τους σώσουμε»- και με τον γελοίο ισχυρισμό: δεν επέτρεψε τη διάσωση ο… καπετάνιος!

Επιχείρησαν οιονεί… συνεργασία με τη σπείρα, που είχε στοιβάξει εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές στο δρομολόγιο του θανάτου;

Ας μην κρυβόμαστε. Η ελληνική πλευρά δεν επενέβη γιατί ο πολιτικός καθηγητής του υπηρεσιακού μηχανισμού, δεν ήθελε να χρεωθεί μερικές εκατοντάδες μετανάστες προεκλογικά-απέναντι στην ακροδεξιά που προσπαθεί να ελκύσει. Αν διασωθούν, θα μείνουν.

Άλλωστε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον ανεκδιήγητο Μηταράκη στο αρμόδιο υπουργείο, είναι η πρώτη που έσπασε την απαράβατη ναυτική παράδοση: δεν αφήνεις άνθρωπο αβοήθητο στη θάλασσα.

Πολύ περισσότερο δεν τον ρίχνεις εσύ.

Ότι ξένα ΜΜΕ, ανθρωπιστικές οργανώσεις και διεθνείς παράγοντες, επικρίνουν τους ελληνικούς χειρισμούς, έχει ως βάση και την καχυποψία τους, μετά από όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο.

Ο Μητσοτάκης κρύβεται και έβγαλε μπροστά τους χειροτέρους, για να υπερασπιστούν την πολιτική του και να ρίχνουν αλλού τους προβολείς των ευθυνών.

Ανάλγητοι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ επανέφεραν τη σύγκριση με το 2015 – με τις συνήθεις στρεβλώσεις βέβαια.

Πέρασαν τη θηλιά στον λαιμό τους.

Θέλουμε την Ελλάδα που θαύμαζε η υφήλιος για την αλληλεγγύη της, που επισκέφθηκαν ο Πάπας και άλλες διεθνείς προσωπικότητες για να την τιμήσουν;

Ή την Ελλάδα που φέρνει αποτροπιασμό στη διεθνή κοινότητα;

Θέλουμε τις «γιαγιάδες της Λέσβου», που προτάθηκαν για Νόμπελ, ή τους Κυρανάκηδες και τους Κουμουτσάκους που προκαλούν;

Με τον τρόπο του ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτικής Προστασίας συντάχθηκε με τους δεύτερους.

Ο πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, εμφανίσθηκε πρώτα ως απολογητής των αντιλήψεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στη συνέχεια ως βοηθός του Σκέρτσου της ΝΔ.

Από τη δικολαβία -παρουσία του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ- για να μην δοθούν απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα πέρασε στην πολιτική σπέκουλα:

-«Η οποιαδήποτε πολιτική εκμετάλλευση, κατά την άποψή μου, παρέλκει και είναι απαράδεκτη πάνω στους νεκρούς».

Βρίσκεται, καταχρηστικά, στην κυβέρνηση Σαρμά, αφού ήταν υφυπουργός στην κυβέρνησης Μητσοτάκη. Καθόλου τυχαίο.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR