Φραγκούλης Φράγκος: Στρατηγέ μου, ιδού ο λαός σας…

Του Γ. Λακόπουλου

Είναι τρελός ο στρατηγός; Ένας πεζικάριος βρέθηκε να μιλάει, για πρώτη φορά στη ζωή του, μπροστά  σε δεκάδες χιλιάδες κόσμο και  απογειώθηκε. Περισσότερο και από τότε που είχε κάνει υπηρεσιακός υπουργός- και το έζησε σαν εκδίκηση στον  πολιτικό ο οποίος τον αποστράτευσε, τον Πάνο Μπεγλίτη. Πολύ θέλει ο  άνθρωπος;

Ίσως είδε το πλήθος σαν μεραρχίες στρατιές έτοιμες να κατατροπώσουν έναν φαντασιακό εχθρό. Πριν από όλα χαιρέτησε τον… ελληνικό στρατό- αναζωπυρώνοντας ζοφερές μνήμες- σαν να  έλεγε “ο στρατός μου”. Απευθύνθηκε στους -”παρόντες”- καταδρομείς, σα να ετοιμάζει  μάχη.

Ποια μάχη; Ποιος είναι ο  εχθρός; Πού είναι ο πόλεμος; Μπορεί στο “θολωμένο του μυαλό” να άκουγε την  ιστορία που τον καλεί;. Με  τον Μεγαλέξανδρο, τον Παλαιολόγο, τον Παύλο Μελά, την Παναγία – και το Θεό τον ίδιο που σταμάτησε τη βροχή για χάρη του.

Ογκώδης, με στόμφο, τραχεία φωνή, αλλά κακός ρήτορας, αρχαιολάγνος και  ψιλοάσχετος –  τίποτε πέρα από διοικητής μονάδας που κάνει επιθεώρηση.  Ως υπερπατριώτης, “ έχοντας πάρει την ευλογία από τους αρχιερείς”,  αναρωτήθηκε: “πώς θα περάσουν από  τους κομάντος;”. Ποιοι; Οι Γυφτοσκοπιανοί; Οι Συριζαίοι; Οι Νεφελίμ;  “Θα μας βρουν μπροστά τους”. Κόμμα ετοιμάζει ή πραξικόπημα;

Κενόδοξη φιγούρα των εποχών που ένας λοχίας μπορούσε να πάρει την εξουσία για “να σώσει την πατρίδα”. Ομνύει στον Αλέξανδρο- όχι τον Γάμα, έναν άλλον,  τον Α΄ – που κάποιους  “κατέσφαξε γιατί προσβάλαν την τιμή του του  Μακεδόνα”. Ως  απόγονός του “δεν  θα επιτρέψει”. Τι πράγμα; Τι θα κάνει;

Θα “σταματήσει τη ντροπή όσων  πολεμούν την οικογένεια” αι “όσους  υπέγραψαν να περάσει η  περιουσία μας στους ξένους με αυτό το ΤΑΙΠΕΔ και τις άλλες βλακείες”.  Δεν τον τρομάζουν ούτε οι  …”Ηνωμενοπολιτειάτες”!!!  Έριξε και τις αγκλικούρες του,   για να μην νομίζουν… Και από κάτω: “Είναι τρελός ο στρατηγός”. “Είναι”, τους απάντησε. “Η υστερία έχει νόημα μόνο αν υπάρχει ακροατήριο”  έλεγε ο Αμερικάνος συγγραφέας Τσάκ Παλάχνιουκ.

Η εμφάνιση του στρατηγού θα μπορούσε να παραπέμπει  στη θρυλική ατάκα του Γεωργίου Παπανδρέου για τον στρατηγό Γρίβα. Με την έννοια ότι  όταν τον βλέπεις και τον ακούς δεν πιστεύεις το βιογραφικό του. Αυτός ο άνθρωπος αν και σπούδασε Νομική και  εέκανε μεταπτυχιακά στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πρέπει να ξέρεις για το συγγραφικό έργο του για να καταλάβεις.

Στο βιβλίο του “Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι” – δεν ειδικεύεται μόνο στους Γυφτοσκοπιανούς- επιμένει ότι οι Τούρκοι είναι  … Έλληνες εξισλαμισμένοι. Περιμένει να  ξεπεταχτούν τα “εκατομμύρια των κρυπτοχριστιανών και  των Ελλήνων που επιμελώς κρύπτονται για να επιβιώσουν”. Μέσα στην Τουρκία. Αρα, έτσι και κάνουμε ντου θα έχουμε υποστήριξη στις πλάτες τους εχθρού. Γιατί ο στρατηγός βλέπει παντού εχθρούς και τους νικάει. Είναι προστάτης της λεβεντιάς.

Πήγε μάρτυρας στις δίκη των ένστολων  από τις ειδικές Δυνάμεις του  Λιμενικού που φώναζαν στην παρέλασης της 25ης Μαρτίου: “ Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε, γουρούνι Αλβανέ».

“Θα γίνει μακελειό, μετά θα εκδικηθώ, όταν θα προσκυνήσετε σημαία και σταυρό»  “Τους λένε “Σκοπιανούς”, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματ’ απ’ αυτούς». Για να πει ότι “όλα έδειχναν τα συνθήματα ακούστηκαν από τους πολίτες που παρακολουθούσαν την παρέλαση”. Τώρα απευθύνεται  ο ίδιος σ’ αυτούς τους πολίτες- είναι ο λαός του και το σκέφτεται να τους εκπροσωπήσει, “ αν υπάρχει ανάγκη”.

Κάποιος τον πήρε στα σοβαρά τον στρατηγό. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτοπροσώπως. Η ιδέα ότι μπορεί να του κόψει ψήφους τον πανικόβαλε και τον έστειλε κατ’ ευθείαν στην αγκαλιά του. Τι Κυριάκος, τι Φραγκούλης για μια μερίδα ψηφοφόρων. Να έχει και ο Άδωνις ανταγωνιστή…