Τι συνέβη στο συλλαλητήριο της Θεσσαλλονίκης και πίσω από αυτό

Του Νίκου Γαλάτη

Η εξέδρα στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας, απέναντι από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η μαζική συμμετοχή από όλη την Ελλάδα, όπως έδειξαν οι βρακοφόροι από την Κρήτη, οι έφιπποι, οι απόγονοι των Μακεδονομάχων με τις στολές τους κι οι σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας όσο και η μαζική συμμετοχή ιερωμένων και μοναχών είναι η μεγάλη εικόνα από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι ανήλθαν περίπου σε 90.000 και ένα μέρος αυτών μεταφέρθηκαν με 284 λεωφορεία. Λίγο μετά τις 15:30, οι διοργανωτές της συγκέντρωσης  μίλησαν για 500.000 και πως συνολικά στη Θεσσαλονίκη έφτασαν συνολικά 1.300 πούλμαν απ’ όλη την Ελλάδα.

Φυσικά το «παρών»έδωσαν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες,  βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας  όπως ο Κώστας Γκιουλέκας, η Έλενα Ράπτη, ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Κώστας Καραμανλής και ο πατέρας του και πρώην υπουργός Αχιλλέας Καραμανλής πήγαν συμβολικά στο άγαλμα του ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, που βρίσκεται σε μικρή από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και φωτογραφήθηκαν.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης έσπευσε  να πει ότι «ο κ. Τσίπρας, η κα Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να δώσουν το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια. Ο λαός της Μακεδονίας έστειλε σήμερα το δικό του μήνυμα στην Αθήνα και σε όλο τον κόσμο. Να μη ψηφίσει η Βουλή την παράδοση του ονόματος. Αν αυτό συμβεί, η πράξη αυτή θα είναι προδοσία».

 

 

Θα πρέπει να τονισθεί ότι πλην βουλευτών των ΑΝΕΛ όπως ο Κώστας Ζουράρις- που δέχτηκε φραστική επίθεση στο συλλαλητήριο συμμετείχε η ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καϊλή,  η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για “εντυπωσιακή συμμετοχή” και ότι «σέβεται» και «συμμερίζεται» αυτή την ευαισθησία για το όνομα των Σκοπίων.

LATO KLODIAN / EUROKINISSI)

Μια διαμαρτυρία που εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια Κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και που, με τις πράξεις και τις παραλήψεις της, δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα».

Ο κεντρικός ομιλητής  Φραγκούλης Φράγκος,  στρατηγός εν αποστρατεία είπε πως «θα μας βρουν μπροστά τους. Δεν είμαστε έρμαια, τελείωσαν αυτά. Θα προστατέψουμε τη Μακεδονία μας». Ο στρατηγός -με μια άραγε ιδιότητα;- έστειλε μήνυμα τους Σκοπιανούς να γκρεμίσουν τα «αγάλματα- τερατουργήματα» που έχουν στηθεί στη γειτονική χώρα, αλλά και να αλλάξουν το όνομα του αεροδρομίου τους που έχει ονομαστεί «Μέγας Αλέξανδρος» και ζήτησε τέλος να δοθεί λύση «στο θέμα της αιρετικής σχησματικής εκκλησίας».

Προφανώς ως αρχηγός της συγκένρωσης ο κ. Φράγκος πήρε την εξωτερική πολιτική στα χέρια του και επιτέθηκε κατά του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και πρότεινε ένα έκτο όνομα για την ονομασία των Σκοπίων, το Monkey Macedonia (μαϊμού Μακεδονία).

Λίγο πριν από τις 3 μ.μ. ξέσπασαν επεισόδια στην Πλατεία Ναυαρίνου, όταν ομάδα ατόμων με ελληνικές σημαίες προσπάθησε να προσεγγίσει τον χώρο που κάνουν αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστές, στην Καμάρα. Πενήντα άτομα που φορούσαν κουκούλες προσπάθησαν να κινηθούν προς την Εγνατία, ωστόσο, η αστυνομία δεν τους επέτρεψε να φτάσουν στην Καμάρα και τότε οι κουκουλοφόροι πέταξαν καπνογόνα και πέτρες προς τα ΜΑΤ, σύμφωνα με το thestival. Η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών.

Μια ομάδα που άλλοι λένε πως ήταν Χρυσαυγίτες, άλλοι φασίστες κι άλλοι οπαδοί του ΠΑΟΚ- χωρίς να αποκλείεται να ήταν όλα αυτά- πυρπόλησε την κατάληψη Libertaria, στη Λεωφόρο Στρατού 19 και Σαρανταπόρου. Το διατηρητέο κτήριο κάηκε ολωσχερώς. Πιθανόν αυτό να μείνει από ένα συλλαλητήριο που δυσκολεύει την κυβέρνηση στους χειρισμούς στην υπόθεση και γίνεται μια μέρα αφότου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δέχτηκε νυχτερινή επίσκεψη από τον πρωθυπουργό, τάχτηκε κατά των συγκεντρώσεων και επισκέφτηκε τον Πρόεδρο Δημοκρατίας- για να τον ενημερώσει για εκκλησιαστικά ζητήματα που αφορούν την γείτονα χώρα.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ IFIMERIDA.GR, ALPHA VITA, ΕΤ  3 (ΒΙΝΤΕΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ)