Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ένας αριστοκράτης για την Αριστερά

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)

Όταν τα ελληνικά σου είναι ανάμεσα στα ελληνικά του Γιάτσεκ Γκμοχ και της Μαργαρίτας Παπανδρέου, μπορείς να γίνεις αρχηγός της ελληνικής Αριστεράς; Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται να το πιστεύει. Για την ακρίβεια φέρεται έτοιμος να  παίξει ένα παιχνίδι με την ιστορία: να ηγηθεί  των επιγόνων εκείνων που συνέτριψε ο προγονός του στρατηγός Τσακαλώτος στο Γράμμο και στο Βίτσι.

Ο υπουργός Οικονομικών θεωρείται επικεφαλής μιας εσωκομματικής συσπείρωσης με καθόλου καλή σχέση με την κοινή λογική και ίσως την ιδία την πολιτική. Οι 53 του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν στο Μνημόνιο το oποίο μαζί  με την υπόλοιπη κυβέρνηση υπέγραψαν και  οι δικοί τους υπουργοί.

Δεν λαμβάνουν καν υπόψη ότι χάρη σ’ αυτό το Μνημόνιο είναι ο Ευκλείδης αφεντικό στην οικονομία. Και  ισχυρίζονται, εγγράφως, ότι αν είναι να δέχεται η κυβέρνηση της Αριστεράς όλες τις υποδείξεις της τρόικας καλύτερα να πέσει.  Έτσι ακριβώς το έλεγε και ο Λαφαζάνης. Και  έπεσε- ο Λαφαζάνης.

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%82Πολλοί μίλησαν για ηγετική εμφάνιση του Τσακαλώτου στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Υπερβολές. Ο τύπος της δημοσίας παρουσίας του δεν δένει και πολύ με την έννοια  ηγέτης. Έχει καλές σπουδές, αλλά καθόλου καλή εικόνα για πολιτικό. Από την εποχή που έβγαινε στα κανάλια από το Λονδίνο μέσω skype  για να δηλώσει την παρουσία του υπέρ της Αριστεράς κανέναν δεν έπειθε ότι έχει  ηγετική στόφα.

Παρ’ όλα αυτά σε μια εσωκομματική φράξια της οποίας ο φυσικός ηγέτης ήταν ο νεαρός Σακελλαρίδης – του οποίου το προφίλ λίγο έλειψε να τον κάνει δήμαρχο Αθηναίων- και εξ ορισμού δελφίνο του Τσίπρα- ο Τσακαλώτος επιβλήθηκε και ο Γαβριήλ πέρασε στο περιθώριο.

Επιβλήθηκε στη φράξια. Πέρα από εκεί η επιρροή του δεν είναι σπουδαία. Δεν είναι καν ικανή να τον κρατήσει στην κυβέρνηση, αν ο Τσίπρας σκεφθεί, ευλόγως, ότι δεν κάνει καλή εντύπωση στην Ευρώπη να λέει ο άνθρωπος που τους στέλνει κάθε εβδομάδα για διαβουλεύσεις ότι δεν του πάει το Μνημόνιο.

Σ’ αυτή την περίπτωση οι 53 θα πέσουν θύμα του επικεφαλής τους. Ο Τσίπρας καθάρισε τον Λαφαζάνη που είχε μεγαλύτερη ισχύ από αυτόν στο κομματικό ΣΥΡΙΖΑ  και του έπαιρνε ψηφοφορίες στην Κεντρική Επιτροπή, με τα γκρουπούσκουλα θα κωλώσει;

Ο Τσακαλώτος θέλει να διαδεχτεί τον Τσίπρα, αλλά κανείς δεν καταλαβαίνει σε τι ακριβώς. Για να πάρεις την πρωθυπουργία πρέπει πρώτα να φύγει ο Πρωθυπουργός και μετά να  κερδίσεις εκλογές. Φαντάζεται κανείς τον Ευκλείδη σε προεκλογικό αγώνα;  Το μοντέλο  του είναι  εντελώς αντί-Τσίπρας σε όλα: στο λόγο, στην σκηνική παρουσία, στην διαδρομή. Περισσότερο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη  μοιάζει το παρελθόν του, παρά το παρελθόν του Τσίπρα.

tsakalotos-1Ο υπουργός Οικονομικών του τρίτου Μνημονίου με τις αντιμνημονιακές ορμές, κατάγεται  από την Πρέβεζα αλλά γεννήθηκε στην Ολλανδία, μεγάλωσε το Λονδίνο και σπούδασε στην  Οξφόρδη. Είναι παντρεμένος με μια εξαιρετική Σκωτσέζα οικονομολόγο και έχουν τρία παιδιά. Ακούστηκε για πρώτη φορά το 1994 όταν  δημοσίευσε ένα άρθρο από κοινού με τον … Στουρνάρα – με  οποίο όπως λέει ο δεύτερος διατηρούσαν παρασκηνιακές επαφές ακόμη και όταν ο Τσακαλώτος ήταν αναπληρωτής του Βαρουφάκη. Ωστόσο η σχέση του με τη Αριστερά είναι παλιά και ήταν υποψήφιος με τον Συνασπισμό από το 2004 .

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στην ιδιοκτησία του έχει δύο σπίτια στην Κηφισιά, ένα γραφείο στην Αθήνα και σπίτι στην Πρέβεζα,  τόπο καταγωγής του.  Δεν είναι μόνο η περιουσία του έκανε πολλούς να μιλούν για έναν «αριστερό αριστοκράτη».  Αλλωστε τα παιδιά της αστικής τάξης είναι περιζήτητα στην αριστερά. Απλώς τίθεται το ερωτήματα το  πολιτικό προσωπικό  του συγκεκριμένου  κόμματος  θα ακολουθούσε έναν απόφοιτο του Ήτον, το κολέγιο  που προτιμούν οι καλές και πλούσιες  οικογένειες για τους βλαστούς τους.

Θεωρητικα αυτός ο τύπος πολιτικού πολύ δύσκολα θα σταδιοδρομούσε την Ελλάδα ακόμη και ως εκπρόσωπος της Αριστεράς.  Εστω και αν οι  παρεμβάσεις του, δείχνουν ότι δεν έχει πάντα κατά νου την κυβερνώσα αριστερά αλλά το παλιό, μικρό και καθαρόαιμο, κόμμα.

Αλλά το  συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ  είχε διαφορετική γνώμη.  Ο Τσακαλώτος  δεν  έχει τις  κοινωνικές προδιαγραφές ενος αριστερού. Εχει όμως την προτίμηση  του κομματικού μηχανισμού ενος κόμματος της Αριστεράς.