Ευ. Τσακαλώτος: “Πρέπει να αποτρέψουμε τη μετατροπή μίας κρίσης σε δράμα»

«Είμαι πολύ πιο ανήσυχος μετά την απόφαση του Eurogroup. Ανησυχώ με την στρατηγική κάνουμε τώρα λίγα και αν χρειαστεί μετά κάτι παραπάνω»

Η δημόσια υγεία και οι άνθρωποι που κάνουν φοβερές μάχες σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας χρειάζονται τη στήριξη του κράτους δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και άσκησε κριτική για τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup.

«Είμαι πολύ πιο ανήσυχος μετά την απόφαση του Eurogroup. Ανησυχώ με την στρατηγική “κάνουμε τώρα λίγα και αν χρειαστεί μετά κάτι παραπάνω”. Είναι ένας τρόπος μία ύφεση να γίνει κρίση. Πρέπει να αποτρέψουμε τη μετατροπή μίας κρίσης σε δράμα» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1.

Όπως σημείωσε, η λήψη δημοσιονομικών μέτρων ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ δεν επαρκεί. «To 1% είναι πολύ μικρός αριθμός, πολύ λιγότερο από αυτό που χρειάζεται. Δε μας καλύπτει.  Δείτε την αντίδραση των αγορών και σημαντικότατων οικονομολόγων. Έχουμε μπροστά μας μία απειλή για την οικονομία. Έχω βαρεθεί τα αν του Eurogroup. Δε βοηθάει να πούμε θα αφήσουμε τα πράγματα και αν γίνουν χειρότερα να κάνουμε κάτι. Πρέπει να είσαι μπροστά από την καμπύλη. Κάνεις κάτι πολύ επιθετικά στην αρχή και δεν χρειάζονται μετά άλλα μέτρα» εξήγησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Κατά τη γνώμη του, θα έπρεπε να υπάρξει για την Ελλάδα ένα πακέτο 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 5 δισ. ευρώ και την ίδια στιγμή να κατεβεί από τώρα ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% και να μην μετριούνται οι δαπάνες που θα γίνονται σε σχέση με τον κορωνοϊό. «Θα μπορούσε να δημιουργήσει μία δημοσιονομική χαλάρωση που θα μας βοηθούσε, έχουμε και το “μαξιλάρι” που τόσο χλευάστηκε. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε περισσότερα για τους εργαζόμενους και τη ρευστότητα» υπογράμμισε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση αντί να χορηγεί εφάπαξ 400 ευρώ στους εργαζόμενους που έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις, να καλύψει όλο το μισθό για όσο χρειάζεται.

«Μόνο στην κρίση καταλαβαίνει κάποιος πόσο σημαντικό είναι το κράτος. Ακόμα και οι ιδεολόγοι του πληθωρισμού ξεχνούν την ιδεολογία τους και μιλούν για το κράτος. Ο δημόσιος τομέας στην υγεία είναι πολύ σημαντικός για να είμαστε καλυμμένοι τόσο καθημερινά όσο και όταν έχουμε έκτακτες κρίσεις» κατέληξε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Από το avgi.gr