Εύα Καϊλή: Επιστροφή

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Όσοι έχουν γνώση της υπόθεσης, διακρίνουν ότι ο «φάκελος Καϊλή» δεν έχει ανοίξει ακόμη στην Ελλάδα. Με την ίδια όχι αποκλειστικά – και όχι μόνη- στη θέση της κατηγορούμενης..

Μετά από καιρό εμφανίσθηκε στη δημοσιότητα , μέσω της Corriere Della Sera , στην οποία μετέφερε τη γνώμη της, γνωστή Ιταλίδα βουλευτής- με δράση στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Κάπως έτσι η Εύα Καϊλή φαίνεται οργανώνει την επιστροφή της– όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και στο δημόσιο βίο. Με τρόπο που μάλλον δεν θα αρέσει σε κάποιους στην Αθήνα- και ίσως αρχίσουν να χάνουν τον ύπνο τους.
Προφυλακισμένη πάντα από τη βελγική Δικαιοσύνη, μπορεί να υποτιμήθηκε με τα γαλλικά του εξ Ελλάδος συνηγόρου της, και άλλες ανεκδοτολογίες προσεγγίσεις. Αλλά τώρα, για πρώτη φορά, έστειλε το μήνυμα της στους παλιούς φίλους της:

-«Κανείς δεν έχει έρθει μέχρι τώρα για να δει πώς είμαι. Κανείς από το κόμμα μου, κανείς από την Ελλάδα μου. Μετά το σάλο των πρώτων ημερών για το θέμα αυτό κανείς δεν μιλάει πια. Με αγνοούν, με έχουν ξεχάσει».

Οι αποδέχτες υποδεικνύονται, οι λέξεις είναι ζυγισμένες και η προειδοποίηση για τη συνέχεια- αν όχι η απειλή- είναι εμφανής: «Όταν τελειώσει αυτή η ιστορία θέλει να ασχοληθεί ξανά με την πολιτική» μετέφερε η αγγελιαφόρος της

Οσοι τη συναντούν βρίσκουν ότι πλέον « πατάει στα πόδια της» .Το επιβιώνει και στη συνομιλήτριά της, στην οποία εξομολογήθηκε: «Τις πρώτες έξι εβδομάδες σκέφτηκα την αυτοκτονία. Πολλές φορές. Τότε κάτι άλλαξε».

Στους νομικούς κύκλους των Βρυξελλών, αρχίζουν να της αναγνωρίζονται επιχειρήματα:

-Εφόσον δεν της έχει απαγγελθεί καμία απολύτως κατηγορία, μένοντας προφυλακισμένη μπορεί να περάσει στην αντεπίθεση.

Η απόφαση των Βέλγων δικαστών, της στερεί δικαιώματα. Με πρώτο να ψηφίζει στο Ευρωκοινοβούλιο, του οποίου παραμένει κανονικό μέλος –μετά την καθαίρεσή της από την αντιπροεδρία.

Παίρνει κανονικά τη βουλευτική της αποζημίωση, έχει όλα τα προνόμια της ιδιότητάς της και η ασυλία της δεν έχει αρθεί.

Η αρμόδια Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου δεν έχει καλέσει καν τον , από καιρό, δικηγόρο της στο Βέλγιο Σπύρο Παππά για εξηγήσεις επί της αίτησης άρσης.

Η θέση της μάλλον ενισχύεται με την προσφυγή του νομικού παραστάτη της – στις εκκρεμότητες με το Κοινοβούλιο- κατά της προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα, και της άπειρης Ρουμάνας εισαγγελέως του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στους πολιτικούς και δικαστικούς διαδρόμους των Βρυξελλών έχει προκαλέσει εξ αρχής εντύπωση η σπουδή του κόμματός της να την ξεφορτωθεί μετά την σύλληψή της- χωρίς καν να ακούσει τη γνώμη της.

Κάποιοι σημειώνουν, με έκπληξη, ότι δεν της αναγνωρίσθηκε το τεκμήριο αθωότητας, όχι μόνο από ΠΑΣΟΚ , αλλά και από διαπρεπείς νομομαθείς φίλους και ομοϊδεάτες της στην Ελλάδα.

Η ίδια αρνείται την εμπλοκή της και άλλη γνωστή ένδειξη πέραν των χρημάτων που βρέθηκαν το σπίτι της δεν έχει εμφανιστεί..

Οσα αναφέρονται είναι συλλογισμοί περισσότερο παρά τεκμήρια. Όπως πχ η τοποθέτηση στο Κοινοβούλιο για το Κατάρ που έχει πολιτική αξία, αλλά όχι νομική.

-«Το τεκμήριο της αθωότητας πρέπει να εφαρμόζεται για όλους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, αλλιώς μιλάμε για σκοτεινές εποχές της ιστορίας» σημείωσε η Ιταλίδα πολιτικός που έβγαλε από τη φυλακή της φωνή της

Για την Ελληνίδα ευρωβουλευτίνα αποτελεί έκπληξη ότι ο πρόεδρος του κόμματός της- παλαιός φίλος της, αν και κατάληξε εσωκομματική του αντίπαλος- δεν την συνέδραμε ούτε στην παράλληλη υπόθεση με τις βοηθούς της , για τους οποίους το Κοινοβούλιο της ζητάει να επιστέψει χρήματα.

Παρ ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι πλέον ευρωβουλευτής, ίσως χρειαστεί να δώσει εξηγήσεις, αν από την πλευρά της Καϊλή ζητηθεί σύγκριση των δικών της συνεργατών στο Ευρωκοινοβούλιο με συνεργάτες του ιδίου– ένας των οποίων έχει σήμερα κομματικό αξίωμα.

«Είμαι αθώα, θα το αποδείξω», είπε στην Ιταλίδα επισκέπτριά της, με αιφνιδιαστική αυτοπεποίθηση.

Εν τω μεταξύ όσοι έχουν γνώση της υπόθεσης, διακρίνουν ότι ο «φάκελος Καϊλή» δεν έχει ανοίξει ακόμη στην Ελλάδα. Με την ίδια όχι αποκλειστικά – και όχι μόνη- στη θέση της κατηγορούμενης.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR