Εύα Καϊλή: Μυστήριο

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Με τον καιρό το μυστήριο γύρω από την Εύα Καίλή πυκνώνει… Μαζί με την αγωνία στα πολιτικά στέκια της.

Για τρίτη φορά η βελγική Δικαιοσύνη απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή. Η οποία, περιέργως, δεν έχει ακόμη σαφή γραμμή νομικής υποστήριξης.

Ο δικηγόρος της δεν ανέλαβε – δεν είναι ποινικολόγος – ο δεύτερος την αντιμετώπισε σαν υπόθεση στο εφετείο Λάρισας, ο τρίτος παραιτήθηκε, ο τέταρτος δεν πολυενδιαφέρεται και ένας ακόμη, με κυβερνητικά διαπιστευτήρια, πήγε και γύρισε άπρακτος.

Πίσω στην Αθήνα το κόμμα της προσπαθεί να απομακρυνθεί από την αύρα της…

Ο αρχηγός του επανέλαβε ότι «όταν προέκυψε ένα σκάνδαλο που αφορούσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ενέπλεκε ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σε πόσα λεπτά αντιδράσαμε δείχνοντας ότι εμάς δεν μας κρατάει κανείς;…»

Η αλήθεια είναι ότι δεν «προέκυψε απλώς» ένα σκάνδαλο στο Ευρωκοινοβούλιο, που απλώς «ενέπλεκε ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ».

Είχε προκύψει επίσημη εμπλοκή της Καϊλή με το Κατάρ, για την οποία δεν διεγράφη. Η «αντίδραση σε λεπτά» επήλθε αργότερα, όταν συνελήφθη.

Δεν ήταν απλώς ένα «στέλεχος του ΠΑΣΟΚ», αλλά κεντρική περσόνα, με την οποία ο Ανδρουλάκης συμπορεύθηκε για χρόνια και της άνοιξε τον δρόμο για την αντιπροεδρία, παρ’ ότι τον είχε καταψηφίσει στις αρχαιρεσίες.

Επίσης για την αντιπροεδρία την είχε υποστηρίξει ο Μητσοτάκης, ενώ προηγουμένως δυο -συγκρουόμενοι μεταξύ τους – «ολιγάρχες» τη βοήθησαν να σταδιοδρομήσει.

Όλοι τώρα αποφεύγουν την ντίβα του ΠΑΣΟΚ που έκανε – στα φανερά – καριέρα λομπίστριας στον άξονα Βρυξέλλες – Στρασβούργο – με τελικό προορισμό να γίνει αρχηγός του κόμματός της.

Η εγκατάλειψή της δεν σημαίνει ότι έχουν «ξεμπλέξει» οι προβεβλημένοι πολιτικοί φίλοι της – που εκφράζουν τώρα έκπληξη και λύπη μένοντας μακριά.

Ούτε καν το τεκμήριο αθωότητας δεν της έδωσαν – ούτε καν οι νομομαθείς φίλοι της.

Η ιδία σιωπά και περιμένει να διαμορφωθεί το οριστικό κατηγορητήριο.

Έχασε την αντιπροεδρία, αλλά παραμένει ευρωβουλευτής. Δεν είχε πραγματικό πολιτικό εκτόπισμα, αλλά είχε ένστικτο επιβίωσης.

Την κράτησαν έξω από τη Βουλή δυο πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, αλλά κατάφερε να εκλεγεί δυο φορές από το εκλογικό σώμα της επικράτειας.

Έκανε αισθητή την παρουσίας της στο ευρωπαϊκό κέντρο, όχι με την κοινοβουλευτική επάρκεια. Κυρίως με την παρουσία της εκεί που διασταυρώνεται η πολιτική με τα συμφέροντα. Διαδεδομένο στην Ευρωβουλή.

Το κόμμα της και ο επικεφαλής του την αντιμετωπίζουν σαν να μην τη γνώρισαν ποτέ. Αλλά η ιδία θεωρεί ότι είναι ακόμη ζωντανή.

Έχει χαρτιά στα χέρια της, όχι τόσο απέναντι στους Βέλγους δικαστές, όσο απέναντι στο ελληνικό πολιτικό σύστημα;

Αυτό σημαίνει πως όταν οριστικοποιούν οι κατηγορίες εναντίον της, θα βρει τρόπο να εξασφαλίσει υποστήριξη από την Αθήνα; Θα δείξει.

Με τον καιρό το μυστήριο γύρω από την Εύα Καίλή πυκνώνει… Μαζί με την αγωνία στα πολιτικά στέκια της.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR