Ημερίδα και έκθεση καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

«Βιβλίο: οι άνθρωποι και οι τέχνες του»

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η A.R.A. Ελλάδας, Φίλοι της βιβλιοδετικής τέχνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23/4), συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 19 Απριλίου (ώρα 10:00-17:00), ημερίδα με τίτλο «Βιβλίο: οι άνθρωποι και οι τέχνες του», στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος.

Στην ημερίδα επιχειρείται να καταγραφεί η άτυπη αλυσίδα των τεχνικών και των τεχνών της παραγωγής, καθώς και εν γένει της πορείας του βιβλίου ως φυσικού αντικειμένου, μέσα από τα βιώματα επαγγελματιών του κλάδου. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων του βιβλίου, η επισήμανση των προκλήσεων της εποχής και των προοπτικών που ανοίγονται, η ανάδειξη όλων εκείνων των λόγων που μας κάνουν να επιμένουμε στο υπέροχο αυτό αντικείμενο: το βιβλίο.

Την ίδια μέρα εγκαινιάζεται έκθεση καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας με τίτλο «beyond the text». Με εφαλτήριο το περιεχόμενο του βιβλίου 24 επαγγελματίες και ερασιτέχνες βιβλιοδέτες, μέλη της A.R.A. Ελλάδας, δημιουργούν έργα τέχνης χρησιμοποιώντας παραδοσιακά μέσα, την ίδια στιγμή που τα αμφισβητούν.

Η A.R.A. Ελλάδας ιδρύθηκε το 1996 ως μη κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό την υποστήριξη, εξέλιξη και ευρύτερη διάδοση της βιβλιοδετικής χειροποίητης τέχνης. Σήμερα αποτελεί μια ανοικτή ομάδα με μέλη της βιβλιοδέτες, αλλά και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την τέχνη της βιβλιοδεσίας. 

Διάρκεια έκθεσης: 19 Απριλίου-10 Μαΐου 2019

Ώρες λειτουργίας: Δευτ.- Παρ. 9:00-18:00

Είσοδος ελεύθερη

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ. 2103418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00.

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος

Τ.: 210 3418051 | www.piop.gr

piopnews

Πρόγραμμα ημερίδας

10:00. Χαιρετισμοί συνδιοργανωτών φορέων

10:15. Νίκη Τσιρώνη, δρ βυζαντινολόγος, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Εταίρος Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Harvard, Washington D.C., Adjunct Professor of Byzantine Studies, Simon Fraser University Vancouver, CA, Το βιβλίο ως τέχνη και οι τέχνες του βιβλίου.

10:30. Αιμίλιος Καλιακάτσος, εκδότης-τυπογράφος, Εκδόσεις Στιγμή, Η εκδοτική τέχνη.

10:45. Λεώνη Βιδάλη, ομότιμη καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Η διδασκαλία της τέχνης του βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1939-2012).

11:00. Δημήτρης Παυλόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Tέχνης, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, Η εικονογράφηση στη χαρακτική: εντρύφηση ή διδασκαλία;

11:15. Ερωτήσεις.

11:30. Διάλειμμα.

11:45. Γιάννης Παπαδόπουλος, εικαστικός, εντεταλμένος διδάσκων Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πάτρας, βιβλίο_δοχείο (μετά τον S.M).

12:00. Αλέξης Κυριτσόπουλος, ζωγράφος-εικονογράφος, Η ζωγραφική πηγαινοέρχεται.

12:15. Δημήτρης Αρβανίτης, γραφίστας, μέλος της Alliance Graphique Internationale, «Από το μελάνι στο φως». Από τον Γουτεμβέργιο στο άυλο, από τα κινητά στοιχεία στο bit (δυαδικό ψηφίο).

12:30. Φρόσω Γανιάρη, βιβλιοδέτης, Η εξέλιξη της διακόσμησης των βιβλίων.

12:45. Ερωτήσεις.

13:00. Διάλειμμα.

13:30. Γιώργος Σταυράτης, αρχειονόμος-βιβλιοθηκονόμος, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Διαχείριση των Ειδικών Συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης: μια νέα αφετηρία.

13:45. Νικόλας Σαρρής, δρ συντηρητής βιβλίου & χαρτιού, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Βιβλιοδεσίες και χειρόγραφα της Αιθιοπίας: μια ζωντανή παράδοση.

14:00. Γιώργος Μπουδαλής, συντηρητής έργων τέχνης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Η συντήρηση των βιβλίων και η έρευνα: δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

14:15. Ειρήνη Γκόνου, εικαστικός, Με πρώτη ύλη το βιβλίο.

14:30. Ερωτήσεις.

15:00. Στρογγυλή τράπεζα: Τέχνη της βιβλιοδεσίας: Σύγχρονη πραγματικότητα και προοπτική. Μετέχουν οι βιβλιοδέτες Βασιλική Βλάχου, Γιάννης Ευαγγελίδης, Δημήτρης Κουτσιπετσίδης. Συντονίζει ο Κώστας Μπουντούρης.

16:00-16:30. Εγκαίνια και ξενάγηση στην έκθεση καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας «beyond the text». Εκθέτουν (αλφαβητικά) οι: Διονύσης Βαλάσης, Φρόσω Γανιάρη, Στέλλα Γεωργίου, Γιάννης Ευαγγελίδης, Στάθης Καρυδομάτης, Αλεξία Κοκκίνου, Παντελής Κρομμύδας, Αντιγόνη Λύτρα, Λεωνίδας Μανιάτης, Θάλεια Μιχελάκη, Γιώργος Μπαλογιάννης, Ευαγγελία Μπίζα, Κώστας Μπουντούρης, Νίκος Νίκας, Σούλης Παναγόπουλος, Ευάγγελος Παναγιωταράς, Άντα Παπαδοπούλου, Αγγελική Πολυχρόνη, Μαρία Πουλάκου, Ιωάννα Ραϊσάκη, Αμαρυλλίς Σινιόσογλου, Μαρία Σωτηριάδου, Λίλη Τσιτούρα, Αθηνά Χαρατσή.