Η άνοιξη ξεκίνησε!

Απο την Καλυψώ

Σήμερα το μεσημέρι και συγκεκριμένα στις 12:29 ώρα Ελλάδας εκδηλώθηκε η εαρινή ισημερία.

Τι σημαίνει αυτό;  Ο ήλιος λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης και η διάρκεια της μέρας και της νύχτας είναι περίπου ίδια. Από αύριο, στο βόρειο ημισφαίριο (και στην Ελλάδα κατά συνέπεια ) η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Ιουνίου.

Αντίστροφα στο νότιο ημισφαίριο ξεκινάει το φθινόπωρο.

Εκτός από την χαρά που οι μέρες μεγαλώνουν και το καλοκαίρι πλησιάζει γιατί η μέρα αυτή έχει σημασία και γιορτάζεται ιδιαίτερα από πολλούς λαούς;

Στην αρχαία Ελλάδα η εαρινή ισημερία του ηλίου συμβόλιζε στο πνευματικό επίπεδο τον θάνατο της τιτανικής φύσης του ανθρώπου  και την ανάστασή του στις πνευματικές φύσεις του πνευματικού κόσμου των αθανάτων. Στα Ελευσίνια μυστήρια η εαρινή ισημερία συμβολιζότανε με την απελευθέρωση της Περσεφόνης από το βασίλειο του Πλούτωνα (που είναι χθόνια θεότητα). Την απελευθέρωσή της την πραγματοποιεί ο Διόνυσος ο Ελευθερέας (που είναι ουράνια θεότητα), ο οποίος την μεταφέρει στον Όλυμπο δηλαδή την μεταμορφώνει σε ουράνια θεότητα.  Επίσης αυτήν τη μέρα τελούνταν η γιορτή των Παναθηναίων.

Στην Χριστιανική  θρησκεία έχουμε τον ανάλογο συμβολισμό που είναι ο σταυρικός θάνατος του Χριστού και η εν συνεχεία ανάστασή του που γιορτάζεται μετά ακριβώς από την εαρινή ισημερία. Πρέπει να σημειωθεί  ότι όλες σχεδόν οι θρησκείες περιλαμβά­νουν αυτόν τον συμβολισμό . Εδώ πρέπει να διευκρινισθεί ότι ο θάνατος δεν έχει την έννοια της εξαφάνισης αλλά της μεταμόρφωσης και συνεπώς  της εξέλιξης.

Έτσι λοιπόν η εαρινή ισημερία είναι μία από τις σπουδαιότερες γιορτές στο ημερολόγιο των παγανιστών, καθώς συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρείται η κατάλληλη μέρα για να φυτέψουμε τους σπόρους των ονείρων μας.

Είναι η αφετηρία για τον υπολογισμό της εορτής του Πάσχα, τόσο για τους Ιουδαίους, όσο και για τους Χριστιανούς.

Αποτελεί την αφετηρία του ισχύοντος Περσικού ή Ιρανικού ημερολογίου και συμπίπτει με την Πρωτοχρονιά για τους Ιρανούς, αλλά και για πολλούς λαούς της Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας.

Η επομένη της εαρινής ισημερίας είναι η πρώτη ημέρα του Ινδικού Εθνικού Ημερολογίου και Πρωτοχρονιά για τους Ινδούς.

Νὰ κριθεῖ κάθε Ἄνοιξη ἀπὸ τὴ χαρά της

ἀπὸ τὸ χρῶμα του τὸ κάθε λουλούδι

ἀπὸ τὸ χάδι του τὸ κάθε χέρι

ἀπ᾿ τ᾿ ἀνατρίχιασμά του τὸ κάθε φιλὶ   (Ἀστεροσκοπεῖο – Μίλτος Σαχτούρης)