Η “ανάπτυξη” θα αργήσει λίγο, αρκεστείτε σε διαφημίσεις: Το τέλος της ηγεμονίας Μητσοτάκη και η προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης

Του Νίκου Λακόπουλου

Για όσους περίμεναν την επόμενη των εκλογών η κυβέρνηση να αρχίζει να εμφανίζει φθορά ήταν μάλλον απογοήτευση οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν πως τα ποσοστά της ανέβηκαν μετά τις εκλογές. Ώσπου δυο χρόνια μετά αυτή η δημοσκοπική υπεροχή υποχώρησε, αλλά και πάλι η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαψεύδει την παράδοση να έχουν φθορά οι κυβερνήσεις στη μέση της θητείας τους.

Η απάντηση στο φαινόμενο είναι πως η απροσδόκητη πανδημία έθεσε την ελληνική κοινωνία σε κατάσταση φόβου και όπως συμβαίνει πάντα ο πληθυσμός συσπειρώνεται γύρω από τον όποιον ηγέτης της που εν προκειμένου απολαμβάνει ασυλίας από τα μέσα ενημέρωσης που δωροδόκησε με την Λίστα Πέτσα.

Η κυβέρνηση έτσι πανηγυρίζει για την “μικρότερη” ύφεση και ξαναυπόσχεται την αναπόφευκτη ανάπτυξη ως έργο της αποφεύγοντας προς το παρόν να κάνει αυτό που συμβαίνει μετά από κάθε κρίση: την επιβολή νέων φόρων – που ωστόσο εκκρεμούν για το άμεσο μέλλον -με μόνο ερώτημα αν θα γίνουν πριν ή μετά τις εκλογές.

Η πανδημία ωστόσο είναι μια καταστροφή που συγκαλύπτεται όπως η ανεργία, η κυβέρνηση διέθεσε 41 δισ. γι΄αυτό που προέρχονται από το μαξιλαράκι που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, δάνεια και προκαταβολές του Ταμείου Ανάκαμψης κι όχι βέβαια από την οικονομία -που περιμένει την αποσωλήνωση και τα δράματα που θα αποκαλύψει.

Τα πράγματα πάνε άσχημα

Ωστόσο αν πιστέψουμε τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης της ΜRΒ, το 64% πιστεύει ότι τα πράγματα είναι “πολύ άσχημα – αρκετά άσχημα», το 72% κρίνει την οικονομική κατάσταση “πολύ κακή ή κακή», αλλά εξακολουθεί να δίνει υπεροχή στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη -όλο και λιγότερο πια όπως δείχνουν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Φαίνεται πως οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν ξανά την ίδια κυβέρνηση στο ίδιο ποσοστό, αν και το 55,3% εκτιμά ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθούν με λάθος τρόπο -έναντι του 32,6% που έχει αντίθετη γνώμη. Φαίνεται πως θα ψηφίσουν μια κυβέρνηση που πιστεύουν ότι μοιράσει ένα πακέτο από το οποίο οι ίδιοι -σε ποσοστό 63%- δεν θα ευνοηθούν.

Με παρόμοιο τρόπο οι πολίτες θα ξαναψηφίσουν μια κυβέρνηση που αφαιρεί δικαιώματα των εργαζομένων αν και μόλις το 18% συμφωνεί με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Θα ξαναψηφίσουν μια κυβέρνηση που ψάχνοντας να βρει το έργο της μάλλον αθροίζει αυτό της προηγούμενης και κυρίως της …επόμενης -εγκαινιάζοντας έργα του …ΣΥΡΙΖΑ ως δικά της.

Οι “μικρομεσαίοι” θα ξαναψηφίσουν Νέα Δημοκρατία αν και άμεση πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα έχουν μόνο 25.000 επιχειρήσεις από τις 840.000. Και οι νέοι θα υποστηρίξουν μια κυβέρνηση που σκέφτηκε να τους δώσει 150 ευρώ για να εμβολιασθούν -με την χαρακτηριστική προτροπή του Πρωθυπουργού: “Τσιμπήστε τα”.

Ο δημοφιλής που έγινε αντιπαθής

Oι πολίτες έχουν θετική γνώμη για την κυβέρνηση κατά 38% -σύμφωνα με την έρευνα της MRB- και θετική γνώμη κατά 32,1% για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για πρώτη φορά οι αρνητικές γνώμες για τον Μητσοτάκη (48%) είναι περισσότερες από τις θετικές (38,8%).

Αν οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμες γιατί δείχνουν τάσεις και όχι εκλογικά αποτελέσματα η εικόνα της ηγεμονίας της Νέας Δημοκρατίας είναι παρελθόν. Οι δυο παρατάξεις θα πάνε στις εκλογές με όρους υπεροχής της δημοκρατικής παράταξης και η μεγάλη φθορά της Νέας Δημοκρατίας – που μπορεί να είναι και ραγδαία- δεν άρχισε ακόμη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως ο αναμορφωτής μιας χώρας που έβγαινε από μια οικονομική κρίση, αλλά την οδηγεί πιθανόν σε μια νέα κρίση δημιουργώντας τις προϋποθέσεις της.

Τους επόμενους μήνες θα ακούμε κάθε μέρα το ίδιο δελτίο ειδήσεων -όπως συνέβαινε με άλλες κυβερνήσεις στο πρόσφατο παρελθόν- εμπλουτισμένο με ειδήσεις από το αστυνομικό δελτίο. Η ανάπτυξη θα έλθει, αλλά μια άλλη τετραετία και μάλλον με μια άλλη κυβέρνηση.