Η τέχνη της χειραγώγησης με τα λεφτά των χειραγωγούμενων: δεν χρειάζεται βία και νοθεία, αφού υπάρχουν άλλες τεχνικές υποκλοπής των ψήφων

Σκίτσο: Στέλιος Καλογεράκης
Του Νίκου Λακόπουλου

Oι τελευταίες συνταρακικές αποκαλύψεις για τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις ακόμα και υπουργών είχαν ένα αποτέλεσμα: η κυβέρνηση Μητσοτάκη που ήταν αδύνατο να ξαναδεί ποτέ αυτοδυναμία τώρα -σύμφωνα με μια δημοσκόπηση- την έχει εξασφαλίσει.

Με 36,5% στις πρώτες εκλογές ο Μητσοτάκης δεν είναι δ΄ύσκολο στις δεύτερες να εξασφαλίσει το 38% που χρειάζεται, αλλά μπορεί και να ξεπεράσει και τα ποσοστά που πήρε στις προηγούμενες εκλογές. Το μόνο πρόβλημα είναι πώς θα πρέπει να εξηγηθεί αυτό το θαύμα.

Τα ποσοστά της ΝΔ σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση- κατ’ αρχήν είναι κάτω από 30%, αλλά τελικά η εκτίμηση ψήφου τα οδηγεί στο 36,5% με ένα ταχυδακτυλουργικό τρόπο και ενώ η κυβέρνηση καταρρέει σε όλους τους τομείς με πρώτους την ακρίβεια και την οικονομία ο Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός με απόσταση από τον τρίτο -μετά τον Κανένα- και καταιδρωμένο Αλέξη Τσίπρα.

Πώς γίνεται αυτό το θαύμα να χάνει η Νέα Δημοκρατία ως και 14 μονάδες, αλλά τελικά να παραμένει πρώτη με απόσταση από το δεύτερο κόμμα πάνω από δέκα μονάδες; Eίναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση έχει τόσο ψηλά ποσοστά και αντί για την ίδια αυτή που πέφτει είναι η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η απάντηση μπορεί να είναι πως είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση έχει τόσο καλή σχέση με τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης που φτάνει στα όρια της εξαγοράς, του εκμαυλισμού -με λίστες Πέτσα- και της συνδιαλλαγής που δεν κρύβεται: όλες οι ειδήσεις που προκαλούν πρόβλημα στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν ή κρύβονται στις τελευταίες θέσεις των δελτίων ειδήσεων και τις μέσα σελίδες των εφημερίδων.

Χειραγώγηση με τα λεφτά των χειραγωγούμενων

Το πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις είναι πως πλέον δεν αποτελούν είδηση και γνωρίζουμε τι θα δείξουν πριν δημοσιευθούν. “Έχουν προαναγγελθεί ποσοστά από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδες!”‘ έγραφε προ ημερών ο Βασίλης Σκουρής στο Ieidisieis. gr:

“Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδες έχουν υπάρξει δημοσιεύματα ότι οι προσεχείς δημοσκοπήσεις (που θα δημοσιευτούν αυτή την εβδομάδα- δεν είναι σίγουρο δηλαδή ότι είχαν ξεκινήσει να γίνονται) δεν θα δείχνουν παρά επουσιώδεις διαφορές στα ποσοστά των κομμάτων! Πως η ΝΔ θα έχει μια ανεπαίσθητη πτώση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μένει στάσιμος, το ΠΑΣΟΚ περίπου στα ίδια, όπως και το ΚΚΕ!”.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο που απευθύνθηκε σε πρόσωπα από το χώρο των μετρήσεων, που “εκτιμά ιδιαίτερα και που -σχεδόν- ποτέ δεν τον έριξαν έξω”, “αν γινόταν εκλογές αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία θα έβγαινε πρώτο κόμμα, με ανώτατο όριο το 31%, ίσως και λίγο παραπάνω, χωρίς να ξεπερνάει το 32%.

Η πραγματική διαφορά υπολογίζεται το πολύ τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Αυτοδυναμία δεν θα μπορούσε να πετύχει (ούτε καν να πλησιάσει) ούτε σε τυχόν δεύτερες εκλογές. -Ο ΣΥΡΙΖΑ, που υποεκπροσωπείται στις μετρήσεις, έχει κατώτατο όριο το 28%”.

Τα πολλαπλά κατάγματα του Συντάγματος

Πάει καιρός αφότου μια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να ελεγχθούν «οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη με χρήματα των ίδιων των φορολογουμένων» πετ΄΄αχτηκε στο καλάθι των αχρήστων.

Αφορούσε την χρηματοδότηση των ΜΜΕ, ύψους 42 εκατ. ευρώ, τις λίστες Πέτσα και τις «κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις» για μία από τις οποίες η κυβέρνηση αρνήθηκε την σύγκλιση της Επιτροπής Διαφάνειας ποδοπατώντας τον κανονισμό της Βουλής.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -που βρ΄ήκε συναίνεση και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης- εξουδετερώθηκε με την πρόταση να ελεγχθεί ο …ΣΥΡΙΖΑ για τη περίοδο 2015-2019! Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι μάλλον αφελ΄ής.

Το πρόβλημα δεν είναι τελικά αν μια εταιρεία δημοσκοπήσεων πήρε λεφτά μέσω άλλης εταιρείας για μια στημένη δημοσκόπηση -που δεν θα αποδειχθεί- αλλά η άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει το θέμα της Βουλής, η υποβάθμισή του από τα μέσα ενημέρωσης και η αδράνεια της Δικαιοσύνης.

Από τότε, όπως αποκάλυψε η «Εφημερίδα των Συντακτών», η κυβέρνηση έδωσε χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων με απευθείας ανάθεση σε δημοσκοπική εταιρία και μια ακόμα περίπτωση χρηματοδότηση εταιρείας δημοσκοπήσεων δεν έφτασε στη Βουλή όπου τα κατάγματα του Συντ΄άγματος ξεπέρασαν κάθε όριο με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Μια εξεταστική επιτροπή αποφασίζει να μην εξετάσει κρίσιμους μάρτυρες, η πλειοψηφία αποφασίζει να μην υπάρχουν πρακτικά, μια εισαγγελέας υψώνει το ανάστημά της πάνω από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας -που θα παρακολουθούσε αν την έκρινε ύποπτη και ένας πρώην διοικητής της ΕΥΠ κατήργησε τη Βουλή μπροστά σε μια τουλάχιστο αμήχανη αντιπολίτευση.

Μια εξεταστική επιτροπή από δικαίωμα της αντιπολίτευσης έγινε προνόμιο της κυβέρνησης και μπορεί να διερευνήσει και να μην βρει τίποτα ή να αποφασίσει κατά πλειοφη΄φία πως δεν βρήκε τίποτε. Η αντιπολίτευση μπορεί να τρέχει πάνω κάτω φωνάζοντας, αλλά κανένας δεν θα την ακούσει.

Και τελικά σαν υπνωτισμένη η κοινή γνώμη ψηφίζει αυτό που της υποβάλλεται να ψηφίσει. Η κυβέρνηση έχει φθορά, αλλά μπορεί να φτάσει το 41% -σαν να μην την εγκατέλειψαν οι δυσαρεστημένοι ψηφοφ΄οροι της.

Το ΄έγκλημα είναι η υποβολή της ιδέας για την «παράσταση νίκης» με όρους πλύσης εγκεφάλου ώστε τε΄λικά αυτή να επιβεβαιώνεται. Είναι ένας νόμος σαν κι αυτόν που ίσχυσε μετά το 1974: τα κόμματα που έπαιρναν τις μεγαλύτερες δανειοδοτήσεις -ενόψει των μεγάλων ποσοστών που θα έπαιρναν- ήταν αυτά που έπαιρναν τελικά και τα μεγαλύτερα ποσοστά.

Θαύμα -που άφησε όμως χρέη: η μεγάλη ανατροπή του 2015 ήταν πως έμειναν εκτός εξουσίας τα κόμματα που δανείζονταν από τράπεζες που είχαν διορίσει τα στελέχη τους και το κύκλωμα κόμματα- τράπεζες – ΜΜΕ έκλεισε. Αυτό ΄ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ελληνικής δημοκρατίας Στις εκλογές δεν κατέβαιναν κόμματα, αλλά τράπεζες και κανάλια.

Το πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις

Το πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις που μπορεί να χρηματοδοτεί η κυβέρνηση -έμμεσα- είναι πως πάλι με χρήματα του ελληνικού λαού τον χειραγωγεί ώστε να την ξαναψηφίσει.

Μια άγρια σκέψη που κάνει το παιχνίδι πιο μαζοχιστικό είναι το ενδεχόμενο ορισμένοι πολιτικοί κατά οικογενειακό επάγγελμα να εκλέγονται δαπανώντας χρήματα που δεν έχουν, αλλά θα αποχτήσουν όταν βρεθούν στην εξουσία.

Η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί βέβαια κατηγορούμενη καθώς μια δημοσκόπηση βγάζει πρώτον αυτ΄όν που την πληρώνει πως υποστηρίχτηκε για να γίνει κυβέρνηση με λεφτά -του ελληνικού λαού- που φρόντισε να δώσει μόλις έγινε κυβέρνηση. Αλλά αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί αναμενόμενο. Όλα πωλούνται κι αγοράζονται στην πολιτική αγορά που ανέδειξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Καθόλου παράξενο για μια χώρα που δεν διώκεται κανείς για την Novartis, πλην εισαγγελέα που τόλμησε να το στείλει στη Βουλή που όμως με όρους πλειοψηφίας δεν μπορεί να απονείμει δικαιοσύνη. Αφού π.χ. το Predator δεν λειτουργούσε σε χώρους του ελληνικού δημοσίου, όπως λέει η κυβέρνηση, αυτό θα αποφασίσει και η Εξεταστική Επιτροπή.

Κι αφού η Βουλή αποφάσισε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα ο μόνος τιμωρός μπορεί να είναι με τις εκλογές ο “κυρίαρχος” λαός. Μόνο που στις εκλογές δεν χρειάζεται όπως άλλοτε βία ή νοθεία ή καλπονοθευτικό σύστημα. Η χειραγώγηση μπορεί να γίνει με δημοσκοπήσεις που δείχνουν νικητή πριν τις εκλογές που γίνονται για να επιβεβαιώσουν τις δημοσκοπήσεις.

Εκτός αν ο κυρίαρχος κι όχι χειραγωγούμενος λαός αντιληφθεί την νοθεία που γίνεται μέσω της χειραγώγησης και διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις. Χωρίς συνέπειες αφού η νοθεία που επιχειρήθηκε δεν μπορεί να αποδειχθεί: οι χειραγωγοί δεν διέπραξαν κάποιο αδίκημα, αλλά απλώς έκαναν λάθος.