Η Γεννηματά κάνει εξαγωγή μικροπολιτικής στις Βρυξέλλες και απομονώνεται

Του Γ. Λακόπουλου

Ένα ακραίο …ειρωνικό φαινόμενο εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος: το φαινόμενο Φώφη Γεννηματά. Η αδιαφορία με την οποία αντιμετωπιζόταν στην αρχή η παρουσία της, μετατρέπεται σε ένα μείγμα απορίας και ειρωνικών μειδιαμάτων, αλλά στην ουσία δεν απέχει από την οργή των Ευρωσοσιαλιστών για τη συμπεριφορά της.

Αυτή τη φορά με τη συμμετοχή της στη σύνοδο του ΕΣΚ ξεπέρασε το όριο. Έκανε εξαγωγής μικροπολιτικής απαγγέλλοντας -με τον συνήθη μικρομεγαλισμό- ένα κείμενο με το οποίο έκανε επίθεση στον παριστάμενο…Αλέξη Τσίπρα. Στην ουσία ήταν επίδειξη αγνοίας για όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στους πολιτικούς κύκλους της προοδευτικής Ευρώπης.

Όλοι γνωρίζουν ότι η Γεννηματά έχει ένα πρόβλημα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό που πρωταγωνιστεί σ’ αυτούς τους κύκλους. Η ίδια επιχειρεί να εμφανιστεί στην Ελλάδα ως εκπρόσωπος του ΕΣΚ -αλλά αυτό δεν είναι παρά μια τυπική σχέση. Στην πολιτική για να εκπροσωπείς ουσιωδώς κάποιον πρέπει να το θέλει και αυτός.

Οι Ευρωσοσιαλιστές επιδιώκουν να εκπροσωπούνται πρωτίστως από τον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο οι πόρτες για να γίνει τακτικό μέλος τους είναι από καιρό ανοικτές- ειδικά μετά την απομάκρυνση Καμμένου από την κυβέρνησή του. Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποφασίζει να τις περάσει- για λόγους που δεν είναι του παρόντος.

Η Φώφη ωστόσο δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται -ή ακριβώς επειδή αντιλαμβάνεται- ότι ο προνομιακός συνομιλητής των Ευρωσοσιαλιστών στην Ελλάδα είναι ο Τσίπρας. Αλλιώς για να βρίσκεται μονίμως πρώτο τραπέζι πίστα στις συνόδους τους;

Δεν είδε φως και μπήκε. Είναι οργανικό μέλος του ΕΣΚ έστω και χωρίς τυπική ένταξη. Και αυτό εκ των πραγμάτων συνιστά αποδοκιμασία για την επικεφαλής του Κινάλ, με όσα λέει εναντίον του. Αν είναι Όρμπαν, Μαδούρο και νέα Δεξιά, γιατί τον θέλουν ανάμεσά τους;

Στο χώρο του ΕΣΚ η Γεννηματά έχει ιδιαίτερα αρνητική εικόνα και γίνεται χειρότερη όσο διαπιστώνουν ότι στην Ελλάδα δρα σαν δορυφόρος ενός κόμματος της Δεξιάς. Καθώς η ίδια δεν διατηρεί προσωπική επαφή με κανέναν Ευρωπαίο πολιτικό, ίσως δυσκολεύεται να το διακρίνει. Αλλά βοούν οι Βρυξέλλες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις

Ο επικεφαλής της απερχόμενης Ομάδας των Δημοκρατών- Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο Ούντο Μπούλμαν, παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ελλάδα- όπως έκανε προηγουμένως και ο Μάρτιν Σουλτς- και έχει διαμορφώσει προσωπική άποψη.

Τα πρόσφατα καμώματά της κατά την επίσκεψη του την Αθήνα, η θέση της στη συμφωνία των Πρεσπών, η απίστευτη επιστολή της Καϊλή κατά της πρότασης των Ευρωσοσιαλιστών για την υποψηφιότητα Τσίπρα για Νόμπελ και τα προσωπικά της ελλείμματα κάνουν το κλίμα βαρύ, όπου παραβρίσκεται.

Αυτή τη φορά έγινε βαρύτερο με την επιλογή της να μεταφέρει την συμπλεγματική συμπεριφορά της στην Αθήνα έναντι του Τσίπρα και στο ΕΣΚ. Το γελοίον του πράγματος ολοκληρώθηκε με τις διαρροές που έκανε το περιβάλλον της στην Αθήνα ότι “κράτησε αποστάσεις ασφαλείας από τον πρωθυπουργό στην οικογενειακή φωτογραφία της προ συνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος”.

Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησαν να εξηγήσουν γιατί στην κλασσική φωτογραφία η Γεννηματά βρίσκεται στην τελευταία σειρά -όπως συμβαίνει πάντα. Το εμφανίζει σα να πρόκειται για επιλογή της … ώστε να μην βρίσκεται κοντά τον Τσιπρα. Γελάνε και τα μπετά στις αίθουσες συνεδριάσεων του ΕΣΚ.

Για πολλούς η επικεφαλής του Κινάλ εξελίσσεται σε προβληματική φιγούρα για το ΕΣΚ, καθώς δείχνει να μην καταλαβαίνει τι ακριβώς συζητούν στις συνόδους του- ειδικά όσο πλησιάσουν οι ευρωεκλογές. Και κάνει χοντράδες, σαν να μιλάει σε κομματικό ακροατήριο στην ελληνική περιφέρεια.

Όπως επισήμανε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου -που έχει περισσότερη ευρωπαϊκή εμπειρία από τη Φώφη- “όταν είσαι στο εξωτερικό πρέπει να εκφράσεις τα συμφέροντα της χώρας σου με τις δικές σου πολιτικές απόψεις και όχι να κάνεις μια εξαγωγή μικροπολιτικής αντιπαράθεσης”.

Ο Τσίπρας μέσα, η Φώφη έξω

Σ’ αυτή τη σύνοδο ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε το βασικό ζητούμενο των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη εν όψει των ευρωεκλογών: ” να συγκλίνουν κόντρα στην Ακροδεξιά -αλλά και στον νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό που την τροφοδοτούν”. Πρακτικά να αποτρέψουν την εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Βαυαρός πολιτικός εκφράζει την προοπτική επίσημης σύμπραξης της Δεξιάς με την Ακροδεξιά και αυτό θα αποβεί καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης. Η πρόταση για συνεργασία Αριστεράς, Πράσινων και Σοσιαλιστών, μαζί με τους Φιλελεύθερους κόντρα σ’ αυτή την προοπτική βάζει στη γωνιά τη Γεννηματά καθώς στην Ελλάδα η ίδια κινείται στην αντίθεση κατεύθυνση: σε συνεργασία με τη Δεξιά κόντρα στις προοδευτικές δυνάμεις.

Η αμηχανία που της προκαλεί η απομόνωσή της την οδήγησε σε…επίθεση κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού στη σύνοδο, με ακατανόητες και αντιφατικές διατυπώσεις. Στην αρχή μπέρδεψε την ευρωπαϊκή αντιδεξιά συνεργασία με την ελληνική πολιτική σκηνή, δείχνοντας ότι προτιμούσε να έχει…πέσει η ελληνική κυβέρνηση. Έτσι τουλάχιστον ερμηνεύθηκε η τοποθέτηση με την οποία επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό :

“Περιέγραψε ο κ. Τσίπρας τους κινδύνους από μια πιθανή συνεργασία της ακροδεξιάς με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επομένη των Ευρωεκλογών. Είναι όμως πολύ πιο επικίνδυνο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Ένα κόμμα που προέρχεται από την Αριστερά κυβέρνησε επί 3,5 χρόνια με την ακροδεξιά και σήμερα στηρίζεται σε ψήφους ακροδεξιών βουλευτών για να παραμείνει στην Κυβέρνηση“.

Όσοι την άκουσαν δεν πίστευαν στα αυτιά τους. Μικροκομματική εξαγωγή των προβλημάτων της στην Ελλάδα, με επίθεση κατά Τσίπρα. Αλλά στη συνέχεια πρότεινε όσα…υλοποιεί η κυβέρνηση Τσίπρα. Για την ακρίβεια ζήτησε “αύξηση του κατώτερου, μισθού, αύξηση της κατώτερης σύνταξης και αύξηση του επιδόματος ανεργίας από κοινοτικούς πόρους”.

Και αφού ζήτησε την κοινή στήριξη στον Φρανς Τίμερμανς για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξέφυγε με μια απρέπεια κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού. Το φραστικό εύρημα “ο λύκος δεν θα γίνει ποτέ σκυλί συντροφιάς” προκάλεσε αλγεινή εντύπωση: Τυχαίνει ο “λύκος” να είναι ο εκλεκτός των Ευρωσοσιαλιστών που επιζητούν επιμόνως τη συντροφιά του- ενώ για την ίδια ξέρουν τίνος τη συντροφιά επιδιώκει στην Ελλάδα.

Η επικεφαλής του Κινάλ, καθώς εκ των πραγμάτων βρίσκεται εκτός των διεργασιών που εξελίσσονται αυτή την περίοδο μεταξύ των προοδευτικών ηγετών της Ευρώπης, εκτίθεται δείχνοντας ότι αντιλαμβάνεται την εκλογή προέδρου στην Κομισιόν σαν… αρχαιρεσίες σε πρωτοβάθμιο σωματείο.

Παραβλέπει ότι η προεδρία στην Κομισιόν εξετάζεται σε συνδυασμό άλλα αξιώματα όπως είναι η προεδρία του Συμβουλίου η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η προεδρία στο Ευρωκοινοβούλιο και ειδικές θέσεις στην Επιτροπή όπως είναι η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων.

Για όλα αυτά τα αξιώματα γίνονται έντονες συζητήσεις στις οποίες για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος σε επίπεδο Πρωθυπουργών μετέχουν οι Τσίπρας, Κόστα και Σάντσεθ, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, οι εκπρόσωποι των Πράσινων και των Φιλελεύθερων, ένα τμήμα της Αριστεράς και άλλες δυνάμεις. Με μέτωπο κατά της Δεξιάς με την οποία η ίδια επιδιώκει να συγκυβερνήσει στην Ελλάδα.

Αυτές οι συνεννοήσεις κρατούνται στο παρασκήνιο προς το παρόν, καθώς το στοιχείο που θα ορίσει την προοπτική τους είναι οι συσχετισμοί δυνάμεων στη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Ωστόσο είναι γνωστό ότι υπάρχουν δημόσιες πρωτοβουλίες, όμως είναι η “Προοδευτική Συμμαχία ” που προετοιμάζει την κοινή πορεία Σοσιαλιστικών, Αριστερών και Πράσινων, σε συνεργασία και με τους Φιλελεύθερους για τα πολιτικά θέματα της Ένωσης και για τη στελέχωση των κοινοτικών οργάνων. 

Προφανώς σε αυτές τις διεργασίες δεν μετέχει η επικεφαλής ενός μικρού κόμματος της Ελλάδας. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί την βαλκάνια παρουσία της στα ευρωκομματικά όργανα στα οποία μετέχει τυπικά και με .. διασταλτικές ερμηνείες: μέλος του ΕΣΚ είναι το ΠΑΣΟΚ και όχι το Κινάλ.