Η διάλυση των πάντων – Πώς ξεκίνησε έτσι η δεύτερη τετραετία του Μητσοτάκη

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Από την ημέρα που επανεξελέγη Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης τίποτε δεν πάει καλά. Η Ελλάδα διαλύεται κατά τμήματα.

Αυτή δεν είναι κυβέρνηση χώρας. Είναι οι εφτά πληγές του Φαραώ, που ενέσκηψαν στη χώρα. Ουδέποτε κυβέρνηση δεν συνδέθηκε με τόσες καταστροφές πριν καν συμπληρωθούν δυο μήνες από την εκλογή της.

Από την ημέρα που επανεξελέγη Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης τίποτε δεν πάει καλά. Η Ελλάδα διαλύεται κατά τμήματα. Και ο μόνος που δεν δείχνει να μην έχει συναίσθηση των πραγμάτων, είναι ο Πρωθυπουργός. Ή να αδιαφορεί επειδή…πήρε 41% στις εκλογές, όπως διατείνονται σε κάθε επίκριση οι υπουργοί του.

Το απόγευμα της Τρίτης, ενώ η μισή χώρα είχε γίνει παρανάλωμα του πυρός,τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μετέδωσαν με έμφαση ότι ο Μητσοτάκης πήγε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχείρησης και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας. Τι ακριβώς πήγε να κάνει; Ούτε ειδικός στην πυρόσβεση είναι, ούτε κάποια υπηρεσία μπορούσε να προσφέρει. Αντίθετα με την παρουσία του απασχολούσε όσους προσπαθούσαν να σώσουν οτιδήποτε, αν σωζόταν εκείνη τη στιγμή. Πάλι καλά που δεν πήρε και κάποιο από τα παιδιά του μαζί, όπως συνηθίζει…

«Ενημερώνεται για την εξέλιξη των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα», ήταν η εξήγηση. Αν είχε τόση ανάγκη για ενημέρωση γιατί δεν τηλεφωνούσε στον αρμόδιο υπουργό; Αν και αυτό περιττό θα ήταν: μπορούσε να ενημερώνεται από την τηλεόραση. Αρκεί να έβαζε το σωστό κανάλι- γιατί κάποια προτιμούσαν να δείχνουν μπαγιάτικα και κακόγουστα σήριαλ, παρά τη φλεγόμενη χώρα.

Είναι ο δεύτερος κύκλος φονικής πυρκαγιάς, μετά την Αττική και τη Ρόδο, μέσα σε λίγες εβδομάδες που η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να κινητοποιήσει εγκαίρως τον κρατικό μηχανισμό.

Επαφίεται στον «στρατηγό άνεμο» – κατά τη γνωστή διατύπωση του Βύρωνα Πολύδωρα το 2007- που ούτε την ίδια ευνοεί, ούτε τη χώρα λυπάται αυτές τις μέρες. Αν κοπάσει, οι πυρκαγιές θα σβηστούν. Αν συνεχίσει να φυσάει, δεν θα μείνει τίποτε άκαυτο. Ήδη φτάσαμε στα 700.000 στρέμματα.

Το «επιτελικό κράτος» με την «άρτια προετοιμασία πυροπροστασία» όπως διαβεβαίωνε με την παρουσιαστή της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας ο Πρωθυπουργός, δεν είναι μπορεί να βοηθήσει τους πυρόπληκτους. Όπως δεν μπόρεσε να τους οργανώσει πριν την θεομηνία και ούτε θα μπορεί να τους στηρίξει μετά την πυρκαγιά.

Μάρτυρες όσοι έχασαν τις περιουσίες τους στην Εύβοια το 2021. Προσωπικά ο Μητσοτάκης εναπόθεσε τι τύχες τους για αποκατάσταση στον εκ του ΠΑΣΟΚ Σταύρο Μπένο-του οποίου η τύχη αγνοείται. Τουλάχιστον από τότε που τον αποδοκίμασαν στη Βορειά Εύβοια, όπου υστέρα από ένα χρόνο απραξίας, πήγε με τον περιφερειάρχη για να τους πει: «ετοιμάζω πολύ μεγάλα πράγματα για εσάς και το μέλλον».

Ο υπεύθυνος Πρωθυπουργός αυτή τη φορά έδειξε το ενδιαφέρον του με την αχρείαστη παρουσία του στο Κέντρο επιχειρήσεων. Δεν πρόκειται όμως να δώσει εξηγήσεις γιατί η χώρα δεν διαθέτει τον αντιπυρικό εξοπλισμό, που είχε υποσχεθεί. Ούτε γιατί άφησε εκτός κυβέρνησης του άνθρωπο που έφερε από την Κύπρο, ακριβώς επειδή είχε ευρωπαϊκή γνώση πολιτικής προστασίας.

Μόλις προ ημέρων ξεκίνησαν οι διαδικασίες για νέα πτητικά μέσα, με επιδίωξη έναν τύπο αεροσκάφους, που όπως προσάπτουν στην κυβέρνηση οι γνωρίζοντάς, δεν είναι ο πλέον κατάλληλος. Αλλά αυτό θα το μάθουμε του χρόνου-αφού χέουμε πληρώσει 145 εκατ. ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός δεν έδειξε ως τώρα να τον πολυσυγκινούν καταστροφές- για τις οποίες παλαιότερα έκανε «διαγγέλματα». Τουλάχιστον όχι για να χαλάσει τις διακοπές του. Στην υπόθεση των νεοναζί χούλιγκαν από την Κροατία που διέσχισαν η χωρά ανενόχλητοι και προκάλυψαν τα επεισόδια στα οποία έχασε τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος δεν εμφανίσθηκε καν.. Προτίμησε πάλι να «μην γνωρίζει»

Το ίδιο μόλις προχθές, όταν χιλιάδες αυτοκινητικά ακινητοποιήθηκαν στην Εθνική Οδό για δέκα χιλιόμετρα χωρίς καμία κρατική αρωγή, επειδή συνέβη ένα ατύχημα . Δεν εμφανίσθηκε ούτε καν κάποιος από τους υπουργούς του – τους οποίους δείχνει να διάλεξε με διαπιστευτήρια ανικανότητας , εξ ου και άρχισε να τους απολύει μόλις ορκίσθηκαν.

Η μόλις δυο μηνών νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη συνδέεται καθημερινά με τη πλήρη διάλυση του κρατικού μηχανισμού και την παράλυση λειτουργιών, που μπορεί να μην ήταν οι καλύτερες στην Ευρώπη, αλλά πάντως υπήρχαν.

Η αδυναμία πρόληψης ή καταστολής στις πυρκαγιές είναι το σήμα κατατεθέν της. Φτάνοντας ως το ανήκουστο της ανατίναξης της αποθηκών πυρομαχικών, ενός κρίσιμου στρατοπέδου γιατί δεν έγινε αποψίλωση. Χωρίς απόδοση ευθυνών σε κανέναν.

Με την ευκαιρία αποκαλύπτεται ότι η κατάσταση στο στράτευμα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη- ειδικά μετά την ανανέωση της θητείας του παρακολουθουμένου από την ΕΥΠ αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Αξιωματικοί καταλήγουν στην παραίτηση απογοητευμένοι από τις συνθήκες στις οποίες καλούνται να υπηρετήσουν και την κακοδιοίκηση που κλιμακώνεται

Με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς παραιτούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί. Με αποτέλεσμα να καταρρέει περισσότερο το ΕΣΥ για την αναβάθμιση του οποίου ο Πρωθυπουργού είναι υποσχεθεί ότι θα ασχοληθεί «προσωπικά».

Στην ουσία ετοιμάζεται να αναβαθμίσει τις «συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα» ,ήτοι την μεταφορά σε ιδιώτες- με το αζημίωτο- του έργου που πρέπει να προσφέρει το κράτος ως κοινοτική πολιτική. Μέθοδος που είχε εφαρμοστεί και στον κορονοϊό, ατυχώς για τους ασθενής και επιτυχώς για τους κλινικάρχες.

Εν τω μεταξύ οι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους γιατί το ΕΚΑΒ δεν είναι σε θέση να τους διαμετακομίσει. Παρ ότι έχουν επιστρατεύσει πυροσβέστες, στρατιώτες και …οδηγοί οχημάτων καθαριότητας- χωρίς ειδίκευση βεβαίως

Σε κατάσταση διάλυσης βρίσκεται και ελληνική διπλωματία, καθώς στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών τοποθετήθηκαν τέσσερις εξωκοινοβουλευτικοί παράγοντες, ενώ την εξωτερική πολιτική ασκεί προσωπικά -ο Πρωθυπουργός, ως ιδιωτική του υπόθεση.

Σ αυτό το πλαίσιο έφερε στην Αθήνα τους ταλαίπωρους που βρίσκονται επικεφαλής των βαλκανικών κρατών, ως ντεκόρ στην επίσκεψή του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

Κατά τους διπλωματικούς παρατηρητές, διέθεσε την ελληνική πρωτεύουσα, καθ’ υποδείξει Αμερικάνων και Ευρωπαίων παραγόντων – που την ίδια στιγμή μεθοδεύουν τον εξοβελισμό του σε συνδυασμό με τη λήξη του πολέμου- χωρίς κανένα όφελος για τη χώρα. Αντίθετα την κατέστησε…εμπόλεμη.

Αυτό δεν εμπόδισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέσει σε κίνηση την επικοινωνιακή μηχανή του, για να τον προβάλει ως «ηγέτη με διεθνές κύρος» και …βαλκανιάρχη, όταν επί των ημερών του η Ελλάδα έχασε τις ισορροπίες που είχαν δημιουργήσει οι προκάτοχοι του στην περιοχή, ειδικά μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σε αντίθεση με τη συνήθεια των κυβερνήσεων να παρουσιάζουν «το έργο των εκατό ημερών τους», η σημερινή θα παρουσιάσει τις εκατό αποτυχίες της. Έτσι θα δικαιωθούν όσοι έλεγαν ότι «η επανεκλογή του είναι η τιμωρία του».

ΥΓ: Σε διάλυση βρίσκεται, στη δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη και η …αντιπολίτευση. Αλλά αυτό δεν μπορούμε να του το χρεώσουμε. Ή μήπως όχι;

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR