Η δια βοής υποχώρηση Μητσοτάκη

Γράφει ο Σχολαστικός

1ffbb9a8edafef65381675e19686f04cΓια μια ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίστασε να αναμετρηθεί με το βαθύ κόμμα της ΝΔ. Ομολόγησε έτσι εμμέσως ότι από το συνέδριο δεν βρήκε ισχυρός, απλώς απέκτησε κι αυτός εκπροσώπηση στα κομματικά όργανα, όπως έχουν οι Καραμανλικοί, η Ντόρα, ο Σαμαράς και ο.. Άδωνις.  Αλλιώς θα αξιοποιούσε την πρώτη ευκαιρία που του δόθηκε να δείξει ότι είναι κυρίαρχος: την εκλογή του γραμματέα της ΝΔ.

getimageΌτι  δεν υπήρξε δεύτερη υποψηφιότητα ήταν μήνυμα ότι οι άλλοι θα προσπαθούσαν να τον κοντύνουν δια της μεθόδου του λευκού και του άκυρου. Και αντί να σηκώσει το γάντι και να προσέλθει στην αναμέτρηση στήνοντας κάλπες προτίμησε να κρυφτεί πίσω από τον ένα υποψήφιο και να ζητήσει εκλογής δια βοής.

981621_16492212Απέφυγε έτσι την ανάδειξη της αδυναμίας του να θέσει υπό τον έλεγχό του τα  κομματικά φέουδα, αλλά δεν απέφυγε ένα πλήγμα στο προφίλ του. Οι εκλογές δια βοής είναι γνωρίσματα άλλων εποχών και άλλων καθεστώτων. Ότι ο αρχηγός της ΝΔ αντιγράφει αυτές τις μεθόδους δείχνει αδυναμία να αναμετρηθεί με τις δυνάμεις του κακού  στο κόμμα του.

Δείχνει εγκατάλειψη της μάχης για ανανέωση που ο ίδιος υποσχέθηκε. Ανανέωση δεν γίνεται με διορισμένους  τοποτηρητές  της ηγεσίας. Είναι πολιτική διαδικασία και προκύπτει από  την αναμέτρηση θέσεων, προτάσεων και προσώπων.

Ο φόβος της ανάδειξης ενός αποδυναμωμένου γραμματέα   καλύφθηκε με την δια βοής ψήφο. Αλλά έτσι αναδείχθηκε η εικόνα ενός αποδυναμωμένου πρόεδρου. Του οποίου οι όρκοι στη δημοκρατική διαδικασία  και τη διαφάνεια πάνε περίπατο μπροστά στην πρώτη δυσκολία.