Πάλι ο ασθενής στην πρώτη σελίδα…

Του Βασίλη Βενιζέλου

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ“Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται 50χρονος άνδρας ο οποίος κατηγορείται, για τα κατ’ εξακολούθηση αδικήματα της αποπλάνησης παιδιών και της πορνογραφίας ανηλίκων κάτω των 15 ετών.

Ο 50χρονος παιδόφιλος προσέλκυε τα θύματά του με χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας υποσχόμενος διάφορα χρηματικά ποσά, επίσης κατηγορείται για ασελγείς πράξεις με ανήλικο έναντι αμοιβής”.

Αυτή είναι μία από τις ειδήσεις οι οποίες είδαν την Μ. Τετάρτη 27 Απριλίου το φως της δημοσιότητας, αλλά το θέμα δεν είναι απλό όσο φαίνεται.

Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή προκειμένου η αστυνομία να δώσει – και έδωσε –  τη φωτογραφία του δράστη στη δημοσιότητα.

Θα σας φαινόταν ότι όλα βαίνουν καλώς, εάν δεν γνωρίζατε ότι ο ως άνω δράστης είναι νοσηλευόμενος ψυχικώς πάσχων του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ – «Δαφνί»), για την ακρίβεια διέμενε σε ένα από τα προστατευόμενα διαμερίσματα αποασυλοποίησης του ιδρύματος…

Για άλλη μία φορά, λοιπόν, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουμε να κάνουμε με διαπόμπευση ασθενούς, και μάλιστα ψυχικώς πάσχοντα αυτή τη φορά, με την ίδια την διοίκηση του ΨΝΑ – «Δαφνί» να τηρεί μία απαράδεκτη σιωπή για το γεγονός της διαπόμπευσης, αλλά και για το γεγονός ότι επιτηρούμενος νοσηλευόμενος του ιδρύματος προέβαινε ανενόχλητα σε εγκληματική συμπεριφορά.

Τα ΜΜΕ, για άλλη μία φορά, έσπευσαν να δημοσιεύσουν τη φωτογραφία του ψυχικώς πάσχοντα παιδόφιλου, χωρίς να ενδιαφέρονται για τα ψιλά γράμματα της προάσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών, ακόμη και όταν εκείνοι βρίσκονται κρατούμενοι της αστυνομίας για την διάπραξη ποινικού εγκλήματος.

Ο εισαγγελέας, βεβαίως, έπραξε βάσει της κείμενης νομοθεσίας και μόνον, αλλά λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι ακόμη και ο ίδιος ο εισαγγελέας αγνόησε την ιδιότητα του νοσηλευόμενου ψυχικώς πάσχοντα για τον εν λόγω δράστη…

Πολλά τα ερωτήματα, πολύ ενδιαφέρουσα η σχετική συζήτησή τους, αλλά αποκρουστική η μηχανική επανάληψη της διαπόμπευσης ασθενούς δια των ΜΜΕ, και μάλιστα χωρίς τα ίδια τα ΜΜΕ να έχουν πάρει χαμπάρι για τα δικαιώματα τα οποία καταπατούν.