Η Εξεταστική της πολιτικής ντροπής

Γράφει ο Σχολαστικός

Είναι απορίας άξιο γιατί δεν παίρνει κάποιος αρμόδιος την πρωτοβουλία να οδηγήσει αμέσως στο τέλος της περίφημη  Εξεταστική επιτροπή της Βουλής    που ερεύνα τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Η εικόνα των εργασιών της προβάλει την πολιτική και τη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα  είναι φανερό ότι ο καθένας προσπαθεί να  δικαιολογήσει τα του οίκου του. Να δικαιολογήσει τα τραπεζικά του πεπραγμένα, όταν βοά ο κόσμος ότι επρόκειτο για διασπάθιση  τραπεζικού χρήματος.  Ας πουμε οτι ειναι κατανοητό.

Εκεί που αναδύονται καθημερινά λόγοι για να σταματήσει τις εργασίες της αυτή η επιτροπή είναι η εξέταση των δανείων των ΜΜΕ.   Για την ακρίβεια η συμπεριφορά  ορισμένων  βουλευτών ενώπιον των εκπροσώπων των ΜΜΕ.  Συγκεκριμενοι  εκπρόσωποι του ελληνικού λαού  απο το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ εξευτέλισαν την ιδιότητά τους.  

Δεν λειτουργούν σαν εξεταστές, αλλά σαν άτυποι συνήγοροι των εξεταζόμενων. Αντί γι ερωτήσεις κάνουν πάσες. Αντί για  αυστηρότητα  διολισθαίνουν σε δουλικότητα – αποκαλύπτοντας  χωρίς να το θέλουν προγενέστερες σχέσεις  με τους εξεταζόμενους. Βρίσκονται εκέι για να τους εξυπηρετησουν, οχι για να τους πιέσουν να πουν την αληθεια.   Κάποιες στιγμής  η διαδικασία αναδύει ντροπή και τίποτε άλλο. Συγκεκριμένος βουλευτής  της ΝΔ έφτασε στο σημειο να πανηγηριζει την ταυτισή του με εκδότη.

Η εικόνα δεν περιποιεί τιμή στο Κοινοβούλιο. Άνθρωποι που κλήθηκαν στην επιτροπή  γιατί έχουν πάρει δάνεια που δεν θα έπρεπε να δοθούν, ή που δεν εξυπηρετούνται αναγορεύθηκαν σε κριτές της πολιτικής ζωής.

Παριστάνουν τους κήνσορες  και κάνουν μάθημα από καθέδρας σε  εκλεγμένους βουλευτές. Από μάρτυρες έγιναν κατήγοροι. Από εκτιθέμενοι μετατράπηκαν σε διαμορφωτές κανόνων.

Χωρίς αντίσταση ή με την αβάντα κάποιων μελών της Επιτροπής. Ειρωνευονται, χαριτολογουν, υπεκφεύγουν, ψεύδονται , κηρύσουν άγνοια, κάνουν υποδείξεις, οταν δεν κάνουν το κορόιδο, απέναντι σε  μια ομάδα   ασχέτων που εμφανώς όμως ειναι με το μέρος τους.16914180

Έφταναν στο σημείο να επικαλούνται για επιβεβαίωση τους ισχυρισμούς τους  τον …εαυτό τους, ή τις … τράπεζες που ελέγχονται μαζί τους.

Αν δεν είναι κομματική γραμμή τουλάχιστον για τον υπόλοιπο χρόνο λειτουργίας της επιτροπής ας τους αποσύρουν τα κόμματα τους για να μην χρεώνονται τον ευτελισμό των στελεχών  τους. Αν μη τι άλλο οι εργασίες της επιτροπής πετιούνται από την τηλεόραση και οι πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο.