Η επιστροφή της Ευγενίας Λουπάκη στο “Κόκκινο” υπόθεση αξιοπρέπειας των δημοσιογράφων

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Δεν γνωρίζω την κυρία Ευγενία Λουπάκη-  παρότι έχω παρακολουθήσει μέρος της δουλειάς της. Αντιλαμβάνομαι όπως πολύ καλά γιατί ο ανερμάτιστος Στέφανος Κασσελάκης έδωσε εντολή- ή δέχθηκε εισηγήσεις να την απομακρύνει.

Υποθέτω για τον ίδιο λόγο που το έκανε για την αφεντιά μου -όταν έγραψα- στο Ieidiseis.gr- για τη Θεοδώρα Τζάκρη κάτι που δεν άρεσε στην  Κουμουνδoύρου.

Η βουλευτίνα απάντησε, με ευφυή τρόπο, και δεν είχα λόγο να δώσω συνεχεια.

Αλλά η πολυτραγουδισμένη πορτ παρόλ του Κασσελάκη ξέχασε την επαγγελματική προϋπηρεσία της και εξετράπη σε λίβελο εναντίον μου.  Εννοείται ότι της απάντησα. Άλλωστε ο διευθυντής της ιστοσελίδας Θαν. Τσεκούρας δεν μάσησε…

Αλλά το θέμα δεν σταμάτησε εκεί. Κάποιοι -κάπου πάει τον μυαλό  μου- εξασφάλισαν από τον ανώριμο Κασσελάκη την άδεια να εκδώσουν -επίσημη κομματική ανακοίνωσή εναντίον μου, υποδεικνύοντάς μεταξύ των άλλων στην ΕΣΗΕΑ τη… διαγραφή  μου!

Δεν έδωσα σημασία. Ούτε τα ΜΜΕ.  Ωστόσο τα έχω ξαναπεράσει με τους Συριζαίους όταν με κατηγγειλε για εξυπηρέτηση« κέντρων» η Πολιτική Γραμματεία με πρωτοβουλία Σκουρλέτη. Επί Τσίπρα.

Η περίπτωση της Λουπάκη έχει ιδιαίτερη σημασία. Όχι γιατί έδινε εμφανή επαγγελματική πληρότητα στον κομματικό ραδιοσταθμό- ακριβώς γιατί είναι συνταξιούχος, κάτι που προσπαθούν να της το προσάψουν ως …κατηγορία. Κυρίως γιατί αναδείχθηκε η νοοτροπία που έχουν κάποιοι στην Κουμουνδούρου για τη δημοσιογραφική εργασία. Από το πολιτικό ρεπορτάζ μέχρι το πολιτιστικό.

Για όσους δεν το πρόσεξαν η εντολή απομάκρυνσης Λουπάκη, δεν προκλήθηκε για παραβίαση της «εκδοτικής» πολιτικής» -της πολιτικής γραμμής- στον σταθμό, αλλά για τις …προσωπικές απόψεις για ζητήματα που συνέβησαν -και η ίδια ανέφερε- εκτός σταθμού.

Φαίνεται ότι ο σαλταδόρικος  Κασσελακισμός έχει και αντιλήψεις Μεγάλου αδελφού,  που τον οδηγούν να ελέγχει τον βίο, ή τις προσωπικές απόψεις, όσων έρχονται σε επαφή μαζί του με  οποιονδήποτε τρόπο.

Εκ των υστέρων- δηλαδή μετά την εκλογή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ- την  υπέδειξαν ως…  υποστηρίκτρια της Αχτσιόλου.  Αν ήταν του Παππά, θα την επιβράβευαν; Και αν υποστήριζε τον Τσακαλώτο, θα της έβγαζε τα δόντια ο Πολάκης;

Ευλόγως η συνέλευση των εργαζομένων στο Κόκκινο κατήγγειλε το ανοσιούργημα να επιβάλλεται στους εργαζόμενους τι θα αναρτούν στα social media.  Πόσο μάλλον σε κάποια που δεν είναι καν υπάλληλός τους, όπως λένε τώρα.

«Το τι γράφει ο καθένας / καθεμία στα κοινωνικά δίκτυα δεν μπορεί να ελέγχεται και να εγείρει ποινές ή απειλές για τη δουλειά του. Πολλώ δε μάλλον, όταν αναφερόμαστε σε μια ανάρτηση που διορθώθηκε όταν επισημάνθηκε ότι είναι ανακριβής».

Δεν παρέλειψαν επίσης την περίεργη άσκηση του «διευθυντικού δικαιώματος» από τον… αέρα του σταθμού -δίκην αντιπαλότητας εν εξελίξει. Και κατήγγειλαν την αλήστου μνήμης μέθοδο της  «υποχρεωτικής άδειας» ως «μέσο διευθέτησης” ή «συμμόρφωσης» των εργαζομένων που για οποιονδήποτε λόγο ενόχλησαν την διοίκηση του σταθμού.

Οι εργαζόμενοι δήλωναν ότι «δεν νιώθουν ασφαλείς” ότι τέτοιες στάσεις δεν πρόκειται να επαναληφθούν και στο μέλλον». Και προς κατοχύρωση τους ζήτησαν -προσφεύγοντας και στην ΕΣΗΕΑ- την επιστροφή της Ευγενίας Λουπάκη στο πρόγραμμα του σταθμού.

Τα πράγματα δείχνουν ότι κάτι αρχίζει να σαπίζει στο ραδιοσταθμό που είναι μεν κομματικής ιδιοκτησίας, αλλά τον έχουν διοικήσει σημαντικοί δημοσιογράφοι, χωρίς «νταβατζιλίκι»  από το κόμμα-εργοδότη.

Συχνά σ’ αυτόν τον εργασιακό χώρο υπήρξαν προβλήματα και εντάσεις. Αλλά τα διευθετούν, χωρίς να μεταφέρουν ποιος από την Κουμουνδούρου «τσαντίστηκε», ποιος «τα πήρε» και ποιος νομίζει ότι η δημοσιογραφία – έστω και σε ΜΜΕ με δεδομένο πολιτικό πλαίσιο- πρέπει να μοιάζει με  σαχλαμαρίτσες στο Τικ Τοκ, γενέθλια σε σκυλίτσες και στημένες επαφές με τον «λαό».

Θα φρίξουν όλοι αν γίνει γνωστό πώς κουβάλησε τον Κουβαρά στο Αγρίνιο ο Κασσελάκης  για τη συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Μεταξύ των άλλων πλασσαρίσθηκε ως λόγος απομάκρυνσης τη Λουπάκη ο «παραγοντισμός» της…  Καθώς πρόκειται για το χώρο της Αριστεράς η αναδρομή σε τέτοιες πρακτικές του παρελθόντος είναι ανατριχιαστική.

Αν αρχίσουν να ελέγχουν εκτός από τις εκπομπές από τη ραδιοσυχνότητα του σταθμού , τις αναρτήσεις του προσωπικού του στο Διαδίκτυο, θα φτάσουν και στο με ποιον κάνουν παρέα, τι ρούχα φοράνε και πού συχνάζουν…..

Κάποιος να εξηγήσει στον μίστερ Κασσελάκη, ότι αν δεν του αρέσουν οι προσωπικές απόψεις όσων εργάζονται στα δυο κομματικά  ΜΜΕ – στον ελεύθερο χρόνο τους-καλύτερα να πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής στη θολούρα της δράσης του στο Αμέρικα.

Ουδείς δημοσιογράφος θα δεχθεί να υποβάλει σχέδιο αναρτήσεων του στο Ίντερνετ προς έγκριση , από το παρακμιακό ιερατείο που έχει εγκαταστήσει την Κουμουνδούρου. Ας ρωτήσει και την Αυγέρη…