Η θεία απ’ το Σικάγο

Του Ιωάννη Δαμίγου

Στις πιο δύσκολες στιγμές της, είναι τύχη να έχει η ΕΕ στο τιμόνι την… Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Την … επιτυχημένη αυτή πρόεδρο, που ήρθε από το … πουθενά για να ηγηθεί σε ένα συνονθύλευμα κρατών, που η δημοκρατία θυμίζει… προσφυγιά σε δεξιόστροφες και ακροδεξιές κυβερνήσεις. Και η οποία αποφασίζει μόνη της, σαν θεία απ’ το Σικάγο, για το παρόν αλλά και για το (μαύρο) μέλλον, από που κι ως που, της ΕΕ που την … εξέλεξε τοποθετημένη!

Οι αρετές της έχουν ξεδιπλωθεί και φανερώνουν τον πλούτο, της … … συντηρητικής κλασικής δυτικής σκέψης της, που ταιριάζει ασορτί με ην λύση του μονόδρομου των … κυρώσεων! Κυρώσεις επί  κυρώσεων, για να αποφευχθεί κάθε συζήτηση διαλόγου αναζήτησης ειρήνης! Ίσως γιατί δεν συμφέρει. Οι οδηγίες είναι σαφείς, από τους …συγγενείς και ομοϊδεάτες της δύσης. Τρόμος , φτώχεια, πόλεμος, όπλα και πολλά μα πολλά χρήματα στους λογαριασμούς των.

Παρουσιάζεται δε εφησυχαστική για τα τεράστια προβλήματα που συσσωρεύονται και πως είναι έτοιμη από καιρό έχοντας προνοήσει (!) λύσεις για όλα! Μήπως παρουσιασθεί κάποιος και της ζητήσει εξηγήσεις, θαρρείς! Νομίζω πως ούτε το όνομά της δεν θα θυμάται κάποιος στο μέλλον, αν υπάρξει μέλλον. Το αστείο, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω ως αστείο το ταυτόχρονα και τραγικό, είναι πως ήδη αρκετοί πληρώνουν σε … ρούβλια το Ρωσικό αέριο, μη υπολογίζοντάς την!

Η υπερφίαλη αυτή θεία απ’ το Σικάγο, είναι ικανή να προξενήσει μοιραία λάθη και να επιφέρει τραγικές καταστάσεις στην πολύπαθη, αλλά μη μετανοημένη Ευρώπη. Αφού εξυπηρετεί ξεδιάντροπα τα συμφέροντα της δύσης, που πιο ξεδιάντροπα δεν γίνεται.

Πιθανό όμως και να βρούν τον δάσκαλό τους οι αλαζόνες ηγετίσκοι Ευρωπαίοι, εξαναγκασμένοι να πληρώσουν όλοι το αέριο, επίσημα σε … ρούβλια! Την τροφή δεν γνωρίζω πως θα πληρώσουν όταν πλησιάσει η ώρα, οσονούπω! Όπως εδώ, έτσι και στην Ευρώπη, έχουμε επάξια τα φερέφωνα που μας αξίζουν! Αυτά τα απεχθή φιλοχρήματα υποκείμενα που στρέφουν εντέχνως τους λαούς στην αγκαλιά της ακροδεξιάς, με  συνεχείς … κυρώσεις, σε μονόδρομο απελπισίας και καταστροφής. Έτσι παραμένουν κυρίαρχοι επί της δυστυχίας των άλλων, των πολλών. Ο “συντηρητισμός” είναι μεγάλο σόι! Έχει διαθέσιμους από γόνους έως θείες απ’ το Σικάγο!