Η “κάθαρση” θα έρθει μετά τις εκλογές, εκτός αν…

Toυ Γιώργου Καρελιά

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα, αλλά δεν είναι τέτοια που θα ανατρέψουν “εδώ και τώρα” το υπάρχον σκηνικό.

Πρώτο αποτέλεσμα είναι η μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός. Η αναγκαστική ομολογία του ότι η ΕΥΠ παρακολούθησε τον αρχηγό του τρίτου κόμματος της Βουλής έχει φέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε θέση απομόνωσης.

Το μεγαλύτερο πλήγμα γι’ αυτόν είναι η αποκοπή του από το λεγόμενο «κεντρώο χώρο», η οποία θα του αφαιρέσει ψηφοφόρους και, κυρίως, το προσδοκώμενο μετεκλογικό στήριγμα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Μετά τα όσα υπέστη ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα του είναι αδύνατο να διαθέσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ για να ξαναγίνει ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός.

Όμως, άμεσο αποτέλεσμα από την έρευνα για τις υποκλοπές δεν θα προκύψει. Όλοι οι «θεσμικοί» τρόποι είναι ελεγχόμενοι από την κυβερνητική πλειοψηφία. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η (πιθανή) Εξεταστική Επιτροπή θα λειτουργήσουν με όρους που θα θέσει η πλειοψηφία της ΝΔ.

Στο πεδίο της Δικαιοσύνης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος επέλεξε να ερευνήσει (ο ίδιος) τις «διαρροές» στοιχείων από την ΕΥΠ σε μέσα ενημέρωσης, δηλαδή μια εντελώς δευτερεύουσα πτυχή της υπόθεσης, από την οποία δεν πρόκειται να βγει κανένα απτό αποτέλεσμα.

Μένει η έρευνα ουσίας, που διεξάγουν δυο κατώτεροι εισαγγελείς για τις παρακολουθήσεις του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη. Οι εισαγγελείς αυτοί , πάντως, θα έχουν δύσκολο έργο, το οποίο εμποδίζεται από τον ισχύοντα νόμο. Αν αρκεστούν στη «νομιμότητα» των παρακολουθήσεων, εφόσον αυτές έγιναν με την έγκριση της συναδέλφου τους, εισαγγελέα της ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου, τότε δεν θα πάνε παρακάτω.

Κι εδώ είναι το «κλειδί» της υπόθεσης. Οι δύο ερευνητές εισαγγελείς, αν δεν θέλουν να κάνουν μια τυπική έρευνα που ουσιαστικά θα «κουκουλώσει» την υπόθεση, θα πρέπει να εξετάσουν αν η παρακολούθηση του Ανδρουλάκη ήταν και ουσιαστικά νόμιμη. Να ερευνήσουν, δηλαδή, ποιος ήταν λόγος που καθιστούσε τον ευρωβουλευτή (τότε) και νυν πολιτικό αρχηγό ύποπτο για διάπραξη εγκλημάτων που αφορούν την «εθνική ασφάλεια» της χώρας. Δηλαδή, η εισαγγελική έρευνα πρέπει να αποκαλύψει αυτό που η κυβέρνηση πασχίζει να κρύψει: τι είδους «εθνικό κίνδυνο» συνιστούσε η δράση του κ. Ανδρουλάκη;

Αν οι εισαγγελείς φτάσουν στον πυρήνα της υπόθεσης, θα αποκαλυφθούν οι «παρακρατικές μέθοδοι», τις οποίες κατάγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με πρόσφατη δήλωσή του. Και τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες ο παραιτηθείς διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων και όσοι άλλοι κριθεί ότι έκαναν κατάχρηση εξουσίας. Αντίθετα, αν κρίνουν ότι ο ισχύων νόμος για την ΕΥΠ τους δένει τα χέρια, ούτε η δική τους έρευνα θα αποφέρει απτά αποτελέσματα.

Έτσι, το μόνο «δυσάρεστο» για την κυβέρνηση αποτέλεσμα, σ’ αυτή τη φάση, θα είναι το πολιτικό κόστος. Αν είναι τόσο μεγάλο και στις προσεχείς εκλογές η ΝΔ περάσει στην αντιπολίτευση, η έρευνα μπορεί να ανοίξει ξανά, αν η τότε πλειοψηφία το θελήσει.

ΑΠΟ ΤΟ NEWS 247