Η κοινωνική κρίση, η οργή και η απογοήτευση: ο Μητσοτάκης είναι απερχόμενος πρωθυπουργός και η χώρα απαιτεί μια Προοδευτική Συμμαχία

Του Νίκου Λακόπουλου

Με δυο-τρεις βιασμούς ανηλίκων την ημέρα, ένα βιασμό με πρωταγωνιστές αστυνομικούς την ώρα που άλλοι πουλάνε πλαστά διαβατήρια η Φωτεινή Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη πάει περίπατο και η απόλυτη παρακμή της ελληνικής κοινωνίας οδηγεί σε με μεγάλα νούμερα τηλεθέασης οδηγεί στην ανάγκη μιας προοδευτικής συμμαχίας.

Παρακολουθούμε σε ζωντανή μετάδοση μεσαιωνικές εικόνες την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζει για τρίτη φορά ένα έργο που δεν έχει ξεκινήσει την ώρα που η αποκτήνωση περιγράφεται σε ρεπορτάζ που προσφέρουν ενημέρωση και δικαιοσύνη μαζί με εκρήξεις εύκολης ευθιξίας και μεγάλες δόσεις αναισθησίας.

To σοκ θα γίνει μεγαλύτερο αν έχουμε αποκλειστικά πλάνα από τον βιασμό μιας δωδεκάχρονης. Ο ευπόληπτος χριστιανός του Κολωνού που πούλαγε σημαίες κι έκανε δωρεές είναι μια γνώριμη φυσιογνωμία από συγκεντρώσεις της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν πρέπει να πολιτικοποιούμε το θέμα.

“Οι ελληνικές πόλεις δε βρίσκονται στο έλεος σκληρών εγκληματιών, ούτε αποτελούν νησίδες ανομίας. Αυτά τα ισχυρίζονται μόνο τα άκρα του πολιτικού συστήματος” βρήκε την ώρα να δηλώσει ο Πρωθυπουργός.

“Η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα ασφαλής. Μας το θυμίζουν τα εκατομμύρια των επισκεπτών της, οι ξένοι επενδυτές που την προτιμούν για να επενδύσουν τα κεφάλαια τους”.

Επιπλέον ευημερεί με αύξηση του ΑΕΠ την ώρα που τρία εκατομμύρια Έλληνες βρίσκονται κάτω από τα ΄΄ορια της φτώχειας. Μια έκθεση του 2008 έδειχνε δύο εκατομμύρια να βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η κοινωνική κρίση και η φτώχεια

Τα χρόνια της κρίσης οδήγησαν ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην φτ΄ωχεια, το πολιτικό σύστημα να κλυδωνίζεται, ένα ισχυρό κόμμα να εξαυλώνεται και ένα άλλο να γιγαντώνεται, αλλά τελικά να χάνει την κυβέρνηση.

Δεκαπέντε χρόνια μετά οι λέξεις φόβος, οργή, παραίτηση, απογοήτευση εκφράζουν το 76% των Ελλήνων σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της ΜRB.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει σαφές προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, αλλά στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται πάλι ο γνωστός Κανένας να υπερβαίνει και τους δυο.

Οι αναποφάσιστοι ξανάρχονται και δεν θέλουν νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά δεν δίνουν και εντολή στον Αλέξη Τσίπρα. Μια δημοσκόπηση δείχνει τους περισσότερους να προτιμούν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ από μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά με μικρή διαφορά.

Η ακρίβεια οδηγεί σε δημοκρατική κυβέρνηση

Η λογική λέει πως η ακρίβεια και ο πληθωρισμός οδηγούν σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την βεβαιότητα πως αν είναι πρώτο κόμμα θα μπορέσει να σχηματίσει αν όχι αυτοδύναμη μια κυβέρνηση με στελέχη άλλων κομμάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκλείοντας την “κυβέρνηση ηττημένων -αν δεν είναι πρώτο κόμμα- έθεσε τον πήχη πιο ψηλά διεκδικώντας πιο καθαρές λύσεις: για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρώτο κόμμα θα πρέπει να φτάσει σε ποσοστά που θα αγγίζουν την αυτοδυναμία.

Τα καθημερινά δελτία ειδήσεων αναδεικνύουν μια κοινωνική κρίση που ακολούθησε την οικονομική και πολιτική κρίση της περασμένης δεκαετίας. Ο Μητσοτάκης -της ακρίβειας, της φτώχειας με “ανάπτυξη” και των υποκλοπών είναι ένας απερχόμενος πρωθυπουργός.

Το μόνο ερώτημα είναι αν η ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων θα αποτελέσει συνεργασία δύο ή περισσότερων κομμάτων ή αν θα επιτευχθεί μέσα από ένα κόμμα που θα πρέπει να είναι λιγότερο ΣΥΡΙΖΑ και περισσότερο Προοδευτική Συμμαχία.