Η κρύπτη του KEEΛΠΝΟ και οι σκελετοί στις ντουλάπες

ΦΩΤΟ: DOCUMENTO

Του Νίκου Γαλάτη

Οι νέες αποκαλύψεις για τη διαφθορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ που έρχονται στη δημοσιότητα, δείχνουν το “πάρτι” που είχε στηθεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento μια ομάδα επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης έφτασε συνοδεία αστυνομικών στο κτίριο της οδού Αγράφων 3 στο Μαρούσι και ζήτησε από τη διοίκηση να τους οδηγήσει στο δεύτερο υπόγειο, όπου είναι το γκαράζ.

Το κλιμάκιο άρχισε να ψηλαφίζει τις επιφάνειες των τοίχων και μετά από ώρες έρευνας, μια επιθεωρήτρια ενημέρωσε τους συναδέλφους της πως βρήκε ένα “κούφιο” σημείο, το οποίο είχε καλυφθεί με γυψοσανίδα και έμοιαζε με την υπόλοιπη τοιχοποιία. Το κομμάτι της γυψοσανίδας αφαιρέθηκε και από πίσω κρυβόταν μια πόρτα. Ήταν ένα κρυφό δωμάτιο με ντουλάπες γεμάτο έγραφα από τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Με εντολή της γενικής επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης ξεκίνησε η κατάσχεση και αρχειοθέτηση του υλικού και φυσικά η αξιολόγησή του.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Documento, η πληροφορία για την κρύπτη δόθηκε σύμφωνα με πληροφορίες μέσω τηλεφώνου από άτομο, το οποίο δεν αποκάλυψε την ταυτότητά του, αλλά εικάζεται πως ανήκει στην ομάδα στελεχών του κέντρου. Θεωρείται μάλιστα πιθανόν να είναι κάποιος από τους ήδη υπόδικους, ο οποίος θα εμφανιστεί για να ελαφρύνει τη θέση του.

Στο δωμάτιο πίσω από τη γυψοσανίδα, οι επιθεωρητές εντόπισαν συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, αποδείξεις και τιμολόγια, κινήσεις λογαριασμών και υλικό το οποίο αποτυπώνει τη λειτουργία του ως το 2015. Το υλικό που βρέθηκε στην κρύπτη αποκαλύπτει ποιους χρηματοδότησε κατά καιρούς το ΚΕΕΛΠΝΟ και με ποιον τρόπο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, τα εν λόγω στοιχεία ενοχοποιούν συγκεκριμένα άτομα που είχαν σχέση με την οικονομική διεύθυνση, οπότε είναι πιθανόν να υπάρξουν και άλλες διώξεις.

Η υπόθεση αυτή συνδέεται με τον ρόλο που είχε ο εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος, ο οποίος σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του αυτοανεφλέγη στην Αττική Οδό, αλλά και με την Υπόθεση Novartis. Φαίνεται πως οι ίδιοι δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης εισπράττουν διαφήμιση και από το ΚΕΕΛΠΝΟ και από τη Novartis και πολλοί από αυτούς συνδέονται με πολιτικούς που τώρα κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για σκευωρία.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης κάνει μια τρομακτική διαπίστωση. “Τρεις άνθρωποι που είχαν σχέση με το κύκλωμα της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ ή ενδεχομένως γνώριζαν είναι νεκροί. Ο Παναγιώτης Μαυρίκος, γνώστης του συστήματος ξεπλύματος χρήματος, σκοτώθηκε σε περίεργο τροχαίο. Ο σύμβουλος του Γεωργιάδη και επίσης σχετιζόμενος με το μαύρο χρήμα Μιχάλης Πιτσιλίδης είναι επίσης νεκρός από καρδιακή προσβολή. Ενας ακόμη, όπως αποκάλυψε το Documento, ο 28άχρονος Γιώργος Χατζηδάκης, οδηγός του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θόδωρου Παπαδημητρίου, ο οποίος, σύμφωνα με τους γονείς του, γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις, κάηκε σε τροχαίο πανομοιότυπο με αυτό του Μαυρίκου, με αυτοανάφλεξη της μηχανής του”.

Προφανώς αυτή η κρύπτη περιέχει αυτό που έλειπε -στοιχεία και αποδείξεις- για όσα βοούσε ο κόσμος και η ώρα της κρίσης πλησιάζει.  “Τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά και θα βοηθήσουν να συμπληρωθούν τα πορίσματα αφού πρώτα αξιολογηθούν απο τους αρμόδιους επιθεωρητές. Τα παραστατικά αυτά έπρεπε να βρίσκονται στη θέση τους και όχι σε κρύπτη» τόνισε χαρακτηριστικά η  γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μέσα σε όλα αυτά το πόρισμα της Εξεταστικής για το Ερρίκος Ντυνάν -που ζητά περαιτέρω διερεύνηση για πρόσωπα και ευθύνες είναι αποκαλυπτικό: “Η διαπλοκή, όμως, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε φαινόμενα και πρακτικές εκφυλισμού και διαφθοράς. Οι πρακτικές αυτές αφήνουν ‘αποτυπώματα’ και ‘ίχνη'”.

Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις για “πολιτικές διώξεις” και οι δηλώσεις για “στοιχεία για γέλια” προεξοφλούν τι μπορεί να συμβεί αν οι υποθέσεις αυτές εμπλακούν στο τρέχον πολιτικό παιχνίδι με τη Νέα Δημοκρατία να έχει προαναγγείλει τις δικές της εξεταστικές επιτροπές για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανύποπτο χρόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε επισημάνει τον κίνδυνο ότι “στέλνουμε κόσμο στη Χρυσή Αυγή με τη συνεχή σκανδαλολογία”. Η κρύπτη που άνοιξε -μαζί με τις ολέθριες πρόσφατες δηλώσεις Πολάκη- προαναγγέλλουν έναν προεκλογικό αγώνα με νοσηρό κλίμα. Και μάλλον οι πολιτικοί χειρισμοί αυτής της υπόθεσης απαιτούν νηφαλιότητα και ψυχραιμία- αφήνοντας την Δικαιοσύνη έξω από το πολιτικό παιχνίδι.