Η κυβερνητική πολιτική είναι σόου: όταν ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει στους πλημμυροπαθείς ότι η Θεσσαλία καταστράφηκε, αλλά η χώρα πήρε την πολυπόθητη αναβάθμιση

Του Νίκου Λακόπουλου

Η νέα εθνική καταστροφή -μια “αναποδιά” για τον Κυριάκο Μητσοτάκη- μέσα λίγο καιρό από την προηγούμενη και μάλλον από την επόμενη αποκάλυψε πως η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να την αποφύγει, αλλά έχει βελτιώσει τον τρόπο της επικοινωνιακής διαχείρισης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνετος σαν κινηματογραφικός σταρ, με χαμόγελο και αστειάκια εμφανίστηκε να συνομιλήσει βασικά με διασώστες και κρατικούς υπαλλήλους καθώς η αστυνομία έκανε χρήση χημικών κατά των διαμαρτυρομένων.

Δεν ήταν η εικόνα ενός πρωθυπουργού που έχει συνειδητοποιήσει τι ακριβώς έχει συμβεί και μάλλον βιάστηκε να αποτιμήσει την κατάσταση- χωρίς ενσυναίσθηση- και μάλλον κυνισμό για να πει πως η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και κερδίζει μάλιστα επενδυτική βαθμίδα!  

“Η ελληνική οικονομία -το είπα και προχθές, το επαναλαμβάνω και σήμερα- είναι σήμερα πιο ισχυρή. Η χώρα πήρε την πολυπόθητη αναβάθμιση πριν από λίγες μέρες.

Προφανώς, αυτό είναι το τελευταίο το οποίο μπορεί να ενδιαφέρει σήμερα τους πολίτες εδώ, στη Θεσσαλία, είναι όμως πολύ σημαντικό γιατί ακριβώς επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες σήμερα να ξεπεράσει και μία τέτοια πρωτοφανή κλιματική κρίση. Αλλά, το τονίζω, θα χρειαστούμε και την αρωγή της Ευρώπης.”

Αντί για μέτρα ανασχηματισμός

Η άποψη πως το πρόβλημα θα λυθεί αν αλλάξει η κυβέρνηση -ή αν η σημερινή κυβέρνηση κάνει ανασχηματισμό, όπως γράφεται- αγνοεί πως το πρόβλημα υπερβαίνει τις κυβερνήσεις καθώς δεν είναι οι πολιτικοί που μπορούν να λύσουν με φανφάρες και τσιτάτα το πρόβλημα.

«Καμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα έγιναν, απαιτείται η αξιοποίηση εξελιγμένων επιστημονικών γνώσεων, που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται» θα πει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας που είδε μελέτη του τα μένουν στα συστάρια των υπουργείων.

Οι συσκέψεις στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης -που παραμένει μισό- όταν εγκαίρως τέθηκε από τους ειδικούς το γεγονός ότι η περιοχή θα πλημμυρίσει κατέληξε καθώς δεν υπήρχαν σχέδια εκκένωσης πως «δεν μπορούμε να εκκενώσουμε όλη την Θεσσαλία».

Πρόκειται για μια χώρα που μετρά μόνο από πλημμύρες εκατοντριάντα νεκρούς, αλλά δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα, ούτε σχέδια εκκένωσης για κάτι που δεν είναι έκτακτο όταν έχει προαγγελθεί, μόνο προεκλογικές υποσχέσεις και καταγγελίες από την εκάστοτε αντιπολίτευση που ξεχνά όταν γίνεται κυβέρνηση.

Ήξεραν, αλλά δεν έκαναν τίποτε

Ήξεραν και για την ένταση του φαινομένου, το συνολικό ύψος βροχής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι παραβιάζει την οδηγία για τους κινδύνους πλημμύρας – ειδικά για τη Θεσσαλία και το Βόλο.

Ειδικά για την Θεσσαλία, οι χάρτες κινδύνου πλημμύρας ήταν αναρτημένοι ήδη από το 2018 και σύμφωνα με το WWF σχεδόν όλη η πόλη είναι στα κόκκινα. O Βόλος ήταν γνωστό ότι κινδυνεύει (όπως και η Νέα Αγχίαλος και η πεδιάδα Λάρισας και Καρδίτσας).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα, ήδη από τις 9 Φεβρουαρίου του 2022 ότι δεν εφαρμόζει την υποχρέωσή της να παρέχει επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνου πλημμύρας, ως όφειλε σύμφωνα με την Οδηγία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας.

«Δεν είναι πως δεν ξέραμε ότι υπάρχει κίνδυνος, ειδικά σε περιπτώσεις ακραίας βροχόπτωσης. Οι χάρτες για τη Θεσσαλία είναι αναρτημένοι εδώ από το 2018» θα πει η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής της WWF Θεοδότα Νάντσου με ανάρτησή της.

Από το εκκενώστε στο “ας πνιγείτε»

Αν είναι αλήθεια όπως είπε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ότι οι ζημιές στις περιοχές θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, τίθεται το ερώτημα πόσο θα κόστιζαν τα αντιπλημμυρικά έργα για χωριά όπως ο Παλαμάς που είχαν προειδοποιηθεί από το 1994.

Η κακοκαιρία ήταν κοινή για τις όλες τις περιοχές, αλλά έπληξε όσες ήταν ανοχύρωτες με προτίμηση σπίτια δίπλα σε ρέματα και προφανώς οι βροχές στη Θεσσαλία δεν εξηγούν γιατί πλημμύρισε η Βασιλίσσης Σοφίας!

Η κλιματική κρίση είναι εδώ, οι πυρκαγιές είχαν προαναγγείλει τις πλημμύρες και τις επόμενες πλημμύρες που δεν μπορούν να αποφευχθούν με κυβερνητικό ανασχηματισμό. Οι πολιτικοί θα πρέπει να αναθέσουν το θέμα στους επιστήμονες παύοντας να κάνουν φτηνή αντιπολίτευση και κυβερνητική πολιτική για τα δελτία ειδήσεων.

Μάλλον η πολιτική «εκκενώστε» που εν προκειμένω έγινε «κάνετε ότι κοιμάστε κι ας πνιγείτε» και εμείς θα σας αποζημιώσουμε δεν αποδίδει και το «ευτυχώς που δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές» δεν ισχύει πλέον.

Η κυβέρνηση δεν είναι ασφαλιστική εταιρεία και η πολιτική «εκκενώστε» αντί για ένα εθνικό σχέδιο προστασίας από τις μελλοντικές πυρκαγιές και πλημμύρες απέτυχε αφού δεν μπορούμε να εκκενώσουμε τελικά όλη την Ελλάδα.