FRESH

Η «κόκκινη γραμμή» που πέρασε ο Zόραν Ζάεφ

Της Νικόλ Λειβαδάρη

Ως εκ τούτων, η κυβέρνηση επέλεξε αρχικώς την αναμονή και αφού επιβεβαιώθηκε η καταγραφή της δήλωσης Ζάεφ αποφάσισε να κινηθεί θεσμικά. Η εν λόγω θεσμική κίνηση – εν είδει και άτυπου «διαβήματος» – ήταν το τηλεφώνημα που έγινε από το Μαξίμου στον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, από τον οποίον και ζητήθηκε «να βάλει τα πράγματα στην θέση τους».

Η ανταπόκριση Νίμιτς, ο οποίος φέρεται να ήταν ήδη ενήμερος για το θέμα, ήταν άμεση και ακολούθησε η σημερινή αναδίπλωση των Σκοπίων με την κυβέρνηση της πΓΔΜ να κάνει λόγο για «παρερμηνεία» των δηλώσεων Ζάεφ και να διαβεβαιώνει ότι δεν έχει ουδεμία πρόθεση εμπλοκής στα εσωτερικά της Ελλάδας.

«Κατανοούμε και σεβόμαστε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ, «ότι το ερώτημα για το ποιες  γλώσσες  θα  διδαχθούν στην Ελλάδα είναι θέμα εσωτερικής πολιτικής της χώρας. Ο πρωθυπουργός Ζάεφ είναι πλήρως δεσμευμένος σε μια πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή της Βαλκανικής (…)  Λυπούμαστε εάν τα σχόλιά του παρερμηνεύθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο».

Στο Μαξίμου η αναδίπλωση αυτή κρίνεται ικανοποιητική και το θέμα θεωρείται λήξαν, με την παράπλευρη πάντως επισήμανση κυβερνητικών παραγόντων ότι η παρέμβαση Νίμιτς ήταν χρήσιμη και για έναν ακόμη λόγο – να αποτραπούν «ανάλογες παρεκκλίσεις και στο μέλλον».

Η υπόθεση, ωστόσο, ήρθε να αναζωπυρώσει και το εγχώριο πολιτικό πόκερ γύρω από την συμφωνία των Πρεσπών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δράττει την ευκαιρία για κλιμάκωση της πίεσης προς την κυβέρνηση και τον Πάνο Καμμένο.

Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε τόσο η δήλωση Μητσοτάκη ότι ο Ζάεφ προετοιμάζει το έδαφος για αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα όσο και το «προσκλητήριό» του προς κόμματα και βουλευτές να καταψηφίσουν την συμφωνία.

«Η ΝΔ θα καταψηφίσει την συμφωνία και καλούμε όλα τα κόμματα και τους βουλευτές να πράξουν το ίδιο. Αυτή εξάλλου είναι και η εύλογη απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στοχεύοντας εμφανώς στους βουλευτές πέραν του ΣΥΡΙΖΑ – και κυρίως από την πλευρά των ΑΝΕΛ – που έχουν τοποθετηθεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής, πηγές της ΝΔ επανέφεραν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης πριν έρθει η συμφωνία στην Βουλή. «Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι», ανέφεραν ο εν λόγω πηγές προσθέτοντας πως το δεδομένο είναι ότι μετά τις 17 Δεκεμβρίου η ΝΔ έχει την κοινοβουλευτική δυνατότητα να καταθέσει νέα πρόταση δυσπιστίας.

Απέναντι στην τακτική αυτή, το Μαξίμου απάντησε εξίσου αιχμηρά καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη «ολισθηρό δρόμο», τονίζοντας ότι ανοίγει αυτοβούλως θέμα «μειονότητας», και καταγγέλλοντας ότι ο αρχηγός της ΝΔ προσπαθεί «να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου».

ΑΠΟ ΤΟ TVXS