Η Λευκωσία και η Αθήνα ενώπιον αποφάσεων για τα εθνικά θέματα: Ύποπτη η επανεμφάνιση του κ. Σημίτη

Toυ Μιχάλη Ιγνατίου

Συμβαίνουν πολλά και περίεργα αναφορικά με τα ελληνικά εθνικά θέματα, ανάμεσα στα οποία πρωτεύουσα θέση έχει το Κυπριακό. Όχι ότι οι απειλές της Τουρκίας στο Αιγαίο και στον Έβρο δεν αποτελούν ύψιστης σημασίας ζητήματα.

Απλά, η Κύπρος οδηγείται κυριολεκτικά σε “σφαγή”, μέσω αυτής Διάσκεψης της Γενεύης, την οποία οργάνωσαν σε αγαστή συνεργασία ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, η Βρετανία και η κατοχική Τουρκία. Είναι μία διάσκεψη σικέ, μία διάσκεψη παγίδα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις μέχρι τον Ιούνιο. Ναι, τόσο κοντά.

Την ίδια στιγμή, η επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και η υποστήριξη του “Ελσίνκι”, όπως και η προσπάθεια απαξίωσης του Κώστα Καραμανλή, έχει σχέση με τα εθνικά θέματα. Ως γνωστό, αξιωματούχοι της “σχολής Σημίτη” συνεχίζουν να ασκούν έλεγχο στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Και αυτή είναι μία πολύ άσχημη εξέλιξη. Διότι ο στόχος είναι να δικαιωθεί ο πρώην πολιτικός για τα πολιτικά του “εγκλήματα” στα Ίμια και στη Μαδρίτη. Η συμφωνία με τον τότε πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ εξελίσσεται σε μέγα πρόβλημα για τον κ. Σημίτη.

  • Τα πράγματα στην Κύπρο είναι χειρότερα. Η διαφθορά έχει καταστήσει τον πολιτικό κόσμο στον αδύναμο κρίκο του Κυπριακού. Οι πολιτικοί στο νησί μπορούν εύκολα να εκβιαστούν λόγω ακριβώς της διαφθοράς που μαστίζει και σήμερα το νησί. Σύμφωνα με καταγγελίες αγγίζει τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά τους «Ως δαμαί», λοιπόν, τους θλιμμένους συγγενείς του ΑΚΕΛ, προέκυψε η οργάνωση 1ΚΥΠΡΟΣ, η οποία και το τερμάτισε. Μετά τον «νότο» της κρυφής οργάνωσης του «κομμουνιστικού κόμματος» της Κύπρου μας πρόκυψε η κυπριακή σημαία χωρίς την Κύπρο. Μάλλον πάλι με τον «νότο» της Κύπρου. Αφαίρεσαν τις κατεχόμενες περιοχές και τις «κυρίαρχες» βρετανικές βάσεις σε μία δημοσίευση που έκαναν στο ίντερνετ και στην εφημερίδα Πολίτης.

Είναι υπερήφανοι ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, που συνυπογράφουν αυτήν την απαράδεκτη ανακοίνωση; Αποδέχονται στο κείμενό τους -αν είναι δυνατόν- “απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων της Τουρκίας εντός τακτού χρονικού διαστήματος”. Όχι την επομένη της λύσης, όπως πρέπει.

Αποδέχονται, δηλαδή, την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της μετατροπής της σε υποχείριο της Τουρκίας, με την παραμονή του κατοχικού στρατού. Εάν τα κατοχικά στρατεύματα δεν αποχωρήσουν με τη λύση, θα παραμείνουν για πάντα. Η κατοχική δύναμη δεν έχει τηρήσει σχεδόν καμία διεθνή συμφωνία που έχει υπογράψει μέχρι σήμερα.

Οι θέσεις τους δεν αντέχουν καν ανάλυσης, πόσο μάλλον συζήτησης. Οι άνθρωποι είναι αδιόρθωτοι. Βυσσοδομούν εναντίον της Κύπρου, εξυπηρετώντας οποιονδήποτε άλλον εκτός του κυπριακού λαού.

  • Λύση χθες, βεβαίως, επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Αλλά όχι «όποια λύση», όπως απαιτούν εκβιαστικά τα ορφανά του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν.

Από τον κ. Βασιλείου, όλα τα περιμένει κανείς. Είναι δηλωμένος «πολίτης του κόσμου», με έντονες νεοφιλελεύθερες απόψεις, ο οποίος διετέλεσε για πέντε χρόνια πρόεδρος της Κύπρου. Το ερώτημα γιατί δεν μπόρεσε να λύσει το Κυπριακό, όταν υποστηριζόταν και από το ΑΚΕΛ και από τον ΔΗΣΥ, να το υποβάλετε στον ίδιο. Η αποτυχία του δείχνει μήπως και την ανικανότητά του; Ή την πραγματική αιτία, που φυσικά είναι η ισλαμική Τουρκία.

Ο Γιαννάκης Κασουλίδης ήταν υπουργός Εξωτερικών πολλά χρόνια. Στενός συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη και του Νίκου Αναστασιάδη, δύο προέδρων που πολέμησαν υπέρ της λύσης και εκτέθηκαν υποστηρίζοντας το ρατσιστικό σχέδιο Ανάν.

Δεν έχει ευθύνη για την μη λύση του Κυπριακού ο κ. Κασουλίδης; Μα δουλευόμαστε κ. Υπουργέ. Όταν ο κ. Βασιλείου, ο μακαρίτης ο Κληρίδης και ο κ. Αναστασιάδης (μέχρι τώρα) απέτυχαν, δεν έχετε πάρει καν είδηση τι φταίει και για 46 τόσα χρόνια η Κύπρος είναι υπό κατοχή;

  • Και επειδή είστε οπαδοί της «όποιας λύσης», θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι ακόμα και αν του προσφέρατε στο πιάτο όλη την Κύπρο, ο Ταγίπ Ερντογάν θα ζητούσε και το σύμπαν… Τα λέγατε με τους Τούρκους όλα τα προηγούμενα χρόνια και γνωρίζετε.

Ειδικά ο κ. Βασιλείου και ο κ. Κασουλίδης έχουν εκτεθεί υπογράφοντας την εν λόγω ανακοίνωση του 1ΚΥΠΡΟΣ. Διότι εύκολα εντοπίζει κανείς θέσεις, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αντι-κυπριακές. Συμβαίνει και τούτο το περίεργο με τους πρώην αξιωματούχους του κράτους και μερικούς πρώην πρέσβεις. Όταν χάνουν τα «οφφίκια», παθαίνουν -θα το χαρακτήριζα- αμόκ εναντίον της Πατρίδας. Κάθε εξήγηση αποδεκτή…

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αυτός που είναι. Και δεν πρόκειται να αλλάξει. Οι πολιτικοί ταγοί στη Λευκωσία και την Αθήνα, κυβερνήσεις και αντιπολίτευση, δεν πρέπει να αλλάξουν αυτοί για να συναντήσουν τις παράλογες απαιτήσεις του. Είναι εθνικό ατόπημα. Ούτε η Κύπρος πρέπει να χαθεί, ούτε το Αιγαίο.

ΑΠΟ ΤΟ HELLAS JOURNAL