Η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε το 2022

Το 51% των πολιτών να χαρακτηρίζει «κακή» την οικονομική του κατάσταση -όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 28%- σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο της χειμερινής περιόδου. 

Τα ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να αξιολογήσουν την κατάσταση της εθνικής οικονομίας με το ποσοστό που τη χαρακτηρίζει «κακή» να εκτοξεύεται στο 88%, όταν ο μέσος όρος στους «27» της ΕΕ είναι στο 63%. 

Τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου συμφωνούν με όσα κατέδειξε η πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε σημαντικά το 2022.

Πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (51,9%) εκτιμούν ότι η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί το 2023, κάτι που είχε να παρατηρηθεί από την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το 2018.

Πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (52,4%) δήλωσαν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους επαρκεί για 18 ημέρες (μεσοσταθμικά) και συνδέεται με τις αυξήσεις των τιμών τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και των ειδών διατροφής οι οποίες αποτελούν για σχεδόν 6 στα 10 νοικοκυριά τις κατηγορίες που έχουν τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο εισόδημά τους.