Η πίεση του Τσίπρα για εκλογές και οι “καταραμένοι της Κουμουνδούρου”: Ποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να υπολογίζουν σε ενδεχόμενη κυβέρνηση και πού θα βρει “υπουργήσιμους”

Του Γ. Λακόπουλου

Τα κόμματα εξουσίας δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους στις παραμονές εκλογών, για τα πρόσωπα με τα οποία θα στελεχώσουν τις κυβερνήσεις τους- αν πάρουν τη λαϊκή εντολή να κυβερνήσουν. Πολύ περισσότερο αν η προοπτική είναι για κυβέρνηση συνεργασίας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ένας αφορά την ευχέρεια κινήσεων του επικεφαλής τους. Δεν είναι λογικό να δεσμεύεται ως αρχηγός του κομματος-  που ελέγχεται από τα κομματικά όργανα-,  για  ένα θέμα, όπως η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου,  που μπορεί να αποφασίσει ως Πρωθυπουργός,  χωρίς κανέναν περιορισμό. 

 Σ’ αυτά τα πλαίσια κινείται και ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Αλέξης Τσίπρας,  που ως τώρα δέχεται κριτική για περιορισμενη ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του κομματος .

 Το επιχείρημα όσων ζητούν “νέα ονόματα στη μαρκίζα” είναι απλό: δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές έχοντας στο προσκήνιο αυτούς με τους οποιους έχασε τις προηγούμενες.

Η αλήθεια είναι ότι  ο Τσίπρας δεν αποφασίζει εύκολα να απομακρύνει στελέχη. Δεν το έκανε ούτε ως Πρωθυπουργός με τους υπουργούς του. 

Ως  τώρα άσκησε το προνόμιο του ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να ορίζει κατά την κρίση του τους κοινοβουλευτικούς  εκπροσώπους και τους τομεάρχες.

Αλλά δεν το ασκεί για να αλλάξει όσους δεν αποδίδουν, είτε η συμπεριφορά και το ” προφίλ” τους  δεν διευκολύνει το κόμμα να προσεγγίσει την κοινωνία είτε αντιστρόφως. 

Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

 Είναι κοινή πεποίθηση ότι ένας κύκλος  αξιωματούχων,  κατ’ απονομήν,  στον ΣΥΡΙΖΑ ” δεν αρέσουν , για να χρησιμοποιήσουμε την γνωστή διατύπωση.   

Ωστόσο  επειδή έχουν επίσημο ρόλο όσο πλησιάζουν οι εκλογές  θα εμφανίζονται και ως υποψήφιοι υπουργοί. Αυτό εικάζεται ότι θα απομακρύνει ομάδες ψηφοφόρων.

Όσοι θεωρούνται “βαρίδια” δεν έχουν νομικές επιβαρύνσεις, αλλά έχουν “καεί”, με δική τους υπαιτιότητα.. Δεν θεωρούνται ικανοί να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες, λόγω  βιογραφικού και ιδεοληψιών που εκδηλώνουν.

Τα στελέχη με “ανθρωποδιώχτη” δεν είναι πολλά και προέρχονται από όλες τις εσωκομματικές τάσεις.  Σχεδόν όλοι όμως θα βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του  κόμματος, και ενδεχομένως θα εκλεγούν βουλευτές – καθώς έχουν πείρα και διασυνδέσεις με τη κομματική βάση.  Το ερώτημα είναι αν θα αυτοπροβάλλονται και ως υποψήφιοι υπουργοί. 

Για μεγάλη μερίδα των πολιτών θα είναι αντικίνητρο ψήφου προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αν υπάρχει η αίσθηση ότι  ενδέχεται να μετέχουν και σε κυβέρνηση μετά τις  εκλογές. Πιο απλά: πολλοί  δεν θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, αν πρόκειται να γίνουν υπουργοί οι συγκεκριμένοι…

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει εκδηλώσει -ούτε εντός του κομματος,- καμία προτίμηση για τα στελέχη που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει αν πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.  Ούτε καν για τα γενικά χαρακτηριστικά της εν δυνάμει κυβέρνησής του.

Οι “καταραμένοι” της Κουμουνδούρου

Είναι γνωστό όμως ότι το τελευταίο διάσημα αναζητά πρόσωπα στις παρυφές του κομματος με αναγνωρισμένη κοινωνική υπόσταση,  για τα ψηφοδέλτια του και κατ’ επέκταση και για τις κυβερνήσεις του. 

Λέγεται ότι στις κρούσεις του  βρίσκει προθυμία. Αλλά υπάρχουν και   επιφυλάξεις,  ιδιως σε ό,τι αφορά τον συγχρωτισμό όσων τις δέχονται με τους ” δακτυλοδεικτούμενους”.  Το στοίχημα για τον ίδιο είναι να μην  επιτρέψει τη δημιουργία εντυπώσεων για τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησής του που  έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην κάλπη.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις αν στο μυαλό του υπάρχει ήδη ένας κατάλογος στελεχών, που πρέπει να μην εμφανίζονται ως “υπουργήσιμοι” προεκλογικά- άρα να μην έχουν και τρέχοντα κομματικά αξιώματα. Προφανώς το συνέδριο θα παίξει καταλυτικό ρόλο σ’ αυτό.

Ως τότε δεν αναμένεται να  εκδηλώσει δυσφορία, ούτε να παρεμποδίσει την προσπάθειά τους να  εκλεγούν βουλευτές.  Η κοινή λογική οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα έχει απέναντι τους συμπεριφορά που θα τους καθιστά υποψήφιους υπουργούς και  πολύ περισσότερο δεν θα τους εμφανίζει στο περιβάλλον του.

Σύμφωνα  με τις εκτιμήσεις στο προεκλογικό  κάδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τα “προς αξιοποίηση” στελέχη του  ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση εκλογικής νίκης , δεν υπάρχουν κάποια στελέχη όπως: 

Π. Σκουρλέτης,  Π. Πολάκης, Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου,  Δημ. Παπαδημούλης, Ν.  Βούτσης,  Αλ Φλαμπουράρης, Ν. Φίλης και ενδεχομένως ο Δημ. Τζανακόπουλος, που θα  διατηρήσει υψηλό κομματικό αξίωμα.

Δεδομένου ότι αν υπάρχει πράγματι ενδεχομένη σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον Τσίπρα θα είναι σε συνεργασία με άλλο κόμμα, πολλοί υπολογίζουν ότι και να ήθελε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να τους δώσει χαρτοφυλάκιο θα υπήρχαν αντιδράσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους-  όπως π.χ. το ΚΙΝΑΛ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ της κοινωνίας

Λόγοι κυβερνητικής  εκλογικής στόχευσης επιβάλουν ότι μόλις στηθούν οι κάλπες οι εκλογές οι “καταραμένοι” της Κουμουνδούρου” θα αρχίσουν να”απωθούνται” επικοινωνιακά ως υποψήφιοι υπουργοί. 

Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεσμεύσει το πολιτικό κεφάλαιο που δαπανά για  να υπερασπιστεί λάθη και βάρη όσων δεν έχουν κοινωνική αποδοχή. Αντίθετα θα προσποριστεί όφελος αναδεικνύοντας τη θέση τους νεότερα πρόσωπα:

-Άφθαρτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ χωρίς επιβαρύνσεις, πρόσωπα από τα συνδικάτα, τις κοινωνικές οργανώσεις και τα πανεπιστήμια, καταξιωμένοι παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών, επαγγελματίες και εκφραστές κινημάτων. 

Η αναζήτηση υποψήφιων βουλευτών, υπουργών και αυτοδιοικητικών από αυτούς τους χώρους θα έχει ως αποτέλεσμα ο “ΣΥΡΙΖΑ της κοινωνίας” να επικαλύψει την κομματική γραφειοκρατία.

Μαζί με όσους είχαν θετική συμβολή στις προηγούμενες κυβερνήσεις  Τσίπρα, θα αποτελέσουν τη δεξαμενή των υποψήφιων υπουργών αναδεικνύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα δύναμη, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από το παρελθόν…