Η παρακολούθηση Δένδια και πώς τα «δεδομένα»έφταναν στο Μαξίμου

Το ΒΗΜΑ Team

Το «παράκεντρο» που έβαλε το σύστημα στην ΕΥΠ, οι διεθνείς αντιδράσεις, η παρακολούθηση Κουκάκη – Ανδρουλάκη και η «εμπλοκή» του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής

Μέσω των Αβνί, Μπίτζιου, Λαβράνου και Κοντολέοντος («Το Βήμα» διαθέτει σαφείς μαρτυρίες για μεταγενέστερες συναντήσεις τους στο γραφείο του τρίτου στο Ν. Ψυχικό) και με αναφερόμενη ενημέρωση του Δημητριάδη, ενεργοποιήθηκε αρχικά το «Predator» σε εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή. Με κύριο πρώτο στόχο τον μνημονευόμενο αλλοδαπό που γνώριζε να αποφεύγει την παγίδευσή του. Ακολούθως άρχισε να υπάρχει ένας κύκλος συνεννοήσεων για τη χρήση του παράνομου λογισμικού και εκτός των ζητημάτων εθνικής ασφαλείας. Με ενδιαφέρον κυρίως σε υπουργούς της ΝΔ που δεν φαίνεται να είχαν καλές σχέσεις με το εν λόγω «παράκεντρο». Με πολλά από τα δεδομένα των παρακολουθήσεων να φτάνουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς αρκετοί να γνωρίζουν πώς παράγεται αυτή η ειδική πληροφόρηση κυρίως από το εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης.

Είναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα στους παρακολουθουμένους ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας – με παγίδευση του τηλεφώνου που προσδιορίζεται πριν από έναν χρόνο – μέσω ύποπτου SMS. Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας στη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την περίοδο 2013-2014 είχε σταθεί εμπόδιο στα σχέδια άλλης εταιρείας του Λαβράνου να εγκαταστήσει το κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνιών «Sepura» (διάδοχο του ολυμπιακού συστήματος επικοινωνιών «Tetra») με το τρικ «δωρεάς» από ανύπαρκτη εταιρεία. Σημειώνεται ότι η μνημονευόμενη παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές διπλωματικές αντιπροσωπείες και μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών από Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή κ.λπ. Και αυτό γιατί ο κ. Δένδιας είχε σειρά επαφών με σημαντικούς ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες και το εν λόγω παράνομο λογισμικό που φαίνεται να είχε σταλεί στο κινητό του θα μπορούσε να καταγράψει και τις σημαντικές μυστικές συνομιλίες τους στον χώρο των συναντήσεών τους. Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πηγές, ήδη ξένες υπηρεσίες φαίνεται να έχουν ξεκινήσει έρευνα για τους αποστολείς του «Pretador» στο κινητό του κ. Δένδια και όχι μόνο.

Η παρακολούθηση Κουκάκη και Ανδρουλάκη

Ενδεικτικό του συντονισμού μεταξύ της ΕΥΠ και των χειριστών του «Predator» – με βάση τις επαφές και τη συνεργασία των προαναφερόμενων προσώπων – ήταν η περίπτωση παρακολούθησης του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος είχε ασχοληθεί εκτεταμένα με την προαναφερόμενη υπόθεση του εφοπλιστή και των ύποπτων συναλλαγών, όπου μνημονευόταν και το όνομα του Φέλιξ Μπίτζιου. Ακόμη, ο δραστήριος συνάδελφος είχε εστιάσει το ενδιαφέρον του σε «χαριστικές» αποφάσεις για τράπεζες που αφορούσαν το ίδιο πλέγμα ανθρώπων. Αρχικά λοιπόν το τηλέφωνο του κ. Κουκάκη παρακολουθούνταν από το σύστημα νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ (με επίκληση και πάλι «εθνικών λόγων»). Ομως, όταν ο δημοσιογράφος αντελήφθη και διαμαρτυρήθηκε για την παγίδευση του τηλεφώνου του από το «συμβατικό» σύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ, σχεδόν αμέσως μετά ενεργοποιήθηκε, στις 12 Ιουλίου 2021, το «Predator» με την αποστολή μηνύματος στο κινητό του. Κάτι παρόμοιο αλλά με αντίστροφη χρονική σειρά έγινε και στην περίπτωση παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη το φθινόπωρο του 2021. Και αυτό με επίκληση ενδιαφέροντος ξένων μυστικών υπηρεσιών (ύστερα από πιθανή υπόδειξη μεγάλης χώρας) για «συνεργασία» του με κινέζους αξιωματούχους σε θέματα «υψηλής τεχνολογίας». Κάτι που ο κ. Ανδρουλάκης αρνείται κατηγορηματικά.

Αρχικά στον τότε ευρωβουλευτή επιχειρήθηκε να σταλεί το ύποπτο SMS με τον ηλεκτρονικό «δούρειο ίππο» του «Predator». Ομως επειδή απέτυχε αυτό το εγχείρημα, άρχισαν οι υποκλοπές σε βάρος του με το σύστημα της ΕΥΠ που διασυνδέεται με τους παρόχους της κινητής τηλεφωνίας.

Η «εμπλοκή» του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής

Η εγκατάσταση της εταιρείας Intellexa από την άνοιξη του 2020 και εν μέσω πανδημίας στη χώρα μας είναι βασικό τμήμα της «γέφυρας» Ελλάδας – Κύπρου. Η εταιρεία απέκτησε έδρα σε κτίριο στο Ελληνικό, το οποίο φέρεται να προτιμήθηκε γιατί διέθετε υπόγειο γκαράζ που επέτρεπε την είσοδο φορτηγών που θα μπορούσαν να ξεφορτώσουν τα ύποπτα συστήματα στο εσωτερικό του κτιρίου, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Ως βασικός μέτοχος της εταιρείας εμφανίστηκε ο Φέλιξ Μπίτζιος, ενώ σημαντική συμμετοχή στην εταιρεία είχαν συγγενικά πρόσωπα του Ταλ Ντίλιαν, καθοδηγητή και συνεταίρου του Σαχάκ Αβνί.

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι στην εταιρεία αυτή έδινε διαρκώς το «παρών» – σύμφωνα με μαρτυρίες στο «Βήμα» – και ο λογιστής Ηλίας Κυριακίδης που ήταν συγκατηγορούμενος με τον Φ. Μπίτζιο στην προαναφερόμενη υπόθεση με τον εφοπλιστή. Η υπόθεση αυτή εκδικάστηκε στην Κύπρο (όλοι οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν) την ίδια περίοδο που υπήρχαν οι διεργασίες για τη χρήση του «Predator» στην Ελλάδα. Ο Κυριακίδης εμφανιζόταν και συνδημιουργός δεκάδων offshore εταιρειών στην Κύπρο, όπου είχε αναπτύξει και εκεί επαγγελματική δραστηριότητα. Ακόμη στην Intellexa, που πιθανολογείται ότι θα αποχωρήσει από τη χώρα μας, εργάζονταν και άλλα στελέχη της μνημονευόμενης ανωτέρω συστημικής τράπεζας. Εκείνο που κρίνεται σημαντικό είναι ότι η εταιρεία Intellexa πήρε άδεια για εξαγωγή-πώληση του εν λόγω λογισμικού (αναφέρονται πιθανοί πελάτες στην Αρμενία, στην Αίγυπτο, στην Ινδονησία, στη Μαδαγασκάρη, στο Ομάν, στη Σαουδική Αραβία και στη Σερβία) από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Σημαντικά υψηλόβαθμα στελέχη του εν λόγω υπουργείου είχαν επαφή με το ίδιο σύστημα ατόμων που συσχετίζεται με το ύποπτο λογισμικό.

Η… διάσωση ατόμων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Είναι εντυπωσιακό ότι οι «σχέσεις» αυτές φαίνεται να ενδυναμώθηκαν με επίκληση ότι ο Λαβράνος με τις τεχνικές δυνατότητες των συστημάτων που ήλεγχε «εντόπισε» με κινηματογραφικό όσο και παράδοξο τρόπο στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 συγγενείς στελέχους του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Ακολούθως φέρεται να τους οδήγησε μέσω… αλλοδαπής συνοδοιπόρου τους στη σωτηρία. Με υπηρεσιακούς παράγοντες να μιλούν για «μυθεύματα» που δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά περιστατικά ή και σε τεχνικά δεδομένα.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος επιχειρηματίας φερόταν κατά καιρούς σε συζητήσεις του να παραδέχεται ότι γνώριζε στοιχεία για τις πωλήσεις των εν λόγω λογισμικών κατασκοπείας στο εξωτερικό. Κάτι το οποίο στη συνέχεια αρνούνταν κατηγορηματικά λέγοντας ότι «μέσω εμού κτυπούν τον Δημητριάδη». Τέλος, σημαντικό κρίνεται ποιος ήταν ο κύριος χειριστής του «Predator» για τους ελληνικούς στόχους, με αναφορές ότι αυτό δεν εγκαταστάθηκε μόνιμα στην ΕΥΠ (όπου ελλόχευε ο κίνδυνος αποκάλυψης). Ακόμη δεν επιβεβαιώνονται πλήρως πληροφορίες ότι κατευθυνόταν από τα γραφεία της Intellexa στο Ελληνικό που ασχολούνταν κυρίως με την παραγωγή και πώληση διεθνώς συστημάτων ασφαλείας, συνακροάσεων, ανάλυσης πληροφοριών. Στρατολογώντας ειδικούς σε θέματα πληροφορικής και άλλους από όλον τον κόσμο.

Γνώστες του παρασκηνίου αποδίδουν σχετικό ρόλο ίσως στον Φ. Μπίτζιο που διαμένει πλέον στην Ιταλία (τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στη χώρα μας). Μια σημαντική παράμετρος είναι ότι κεντρικά πρόσωπα που μνημονεύονται στην υπόθεση σπεύδουν το τελευταίο διάστημα να διατυπώσουν την άποψη ότι «το «Predator» μπορεί να παρακολουθεί τους έλληνες πολιτικούς από το εξωτερικό και σε καμιά περίπτωση δεν είναι στην Ελλάδα».

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ