Η παρουσία του Τσίπρα στο “συνέδριο του Κασσελάκη” τον συρρικνώνει πολιτικά. Το μέλλον του βρίσκεται στην Κεντροαριστερά και όχι στην «Αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ. Τι δεν γίνεται αντιληπτό;

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Στην επικαιρότητα των ημερών, με αφορμή κάποιες απόπειρες εμπλοκής του Αλέξη Τσίπρα σε τρέχουσες διεργασίες των ημερών, αναφέρθηκε ότι η μόνη επαφή που σχεδιάζει να έχει με το κόμμα που παρέδωσε θα είναι η παρουσία και η ομιλία του στο συνέδριό του την επόμενη εβδομάδα. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο πλειοψηφικός Τσίπρας του 2015 σταδιακά επιστρέφει στην προηγουμένη κατάσταση. 

Από πουθενά δεν αναμένεται ως «ορόσημο» της διαδρομής του αν θα παραστεί και αν θα μιλήσει  στο συγκεκριμένο συνέδριο -οτιδήποτε και αν πρόκειται να πει.

Από την -κλυδωνιζόμενη και εσωτερικά- Κουμουνδούρου όμως προεξοφλείται ότι από τα συμφραζόμενα της παρουσίας θα προκύπτει στήριξη του διαδόχου του χωρίς όρους.  Αλλιώς ήταν τα πράγματα όταν απέφυγε να του παραδώσει στα κομματικά γραφεία, αλλά τον φώναξε στη Βουλή.

Αλήθεια τι ακριβώς θα πάει να κάνει ο πρώην Πρωθυπουργός στο συνέδριο; Ιδίως αν είναι στημένο για να συριζοποιήσει τον Κασσελάκη και να κασσελακοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι ακριβώς θα πει και σε ποιους; Σε όσους έμειναν- ή έστω και δεν άντεξαν την κατάσταση που διαμορφώνει ο ουρανοκατέβατος «σταρ» που μαθαίνει τι είναι πολιτική και τι Αριστερά στου κασίδη το κεφάλι; Με ιδιαίτερα μαθήματα στις… Σπέτσες.

Τι μπορεί να πει στα στελέχη του μηχανισμού που τον κατέστρεψαν, μαζί με τη Δημοκρατική Παράταξη, εγκαθιστώντας το καθεστώς Μητσοτάκη, επειδή ο ίδιος δεν ανέλαβε τις ευθύνες του για το είδος του κόμματος με το οποίο θα διεκδικούσε στις εκλογές. Πρωθυπουργία;

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι δεν θα κληθούν οι «διασπαστές», η παρουσία του Τσίπρα θα υποδηλώνει άρνηση να αποδεχθεί ότι το τρίγωνο Χαρίτσης – Τσακαλώτος – Αχτσιόγλου είναι πολιτικά ανώτερο από το αντίστοιχο Κασσελάκης-Πολάκης- Παππάς. Ότι ο Ηλιόπουλος και η Αναγνωστοπούλου είναι περισσότερο «ποιοτικά» στελέχη από τον ναύαρχο Αποστολάκη και τη Δούρου.

Τι θα βρει στο συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας

Σ’ αυτό το συνέδριο δεν θα υπάρχει η εναπομείνασα κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι δήθεν «προεδρικές» φράξιες των ημερών του με τις ίντριγκες των επικεφαλής τους -οι αντίπαλες έφυγαν. Όσοι έκαναν καριέρα την πολιτική επικαλούμενοι το όνομά του και θέλουν να συνεχίσουν, στις νέες συνθήκες- αφού και στις αρχαιρεσίες πάλι τον είχαν επικαλεστεί. 

Θα είναι εκεί αυτοί -πλην των απελθόντων- με τους οποίους έχασε τις εκλογές το 2019 και συνετρίβη το 2023. Με τις επιβαρύνσεις του ο καθένας. 

Θα βρει μπροστά του ως «εκπροσώπους» της βάσης με ρόλους «παραγονταραίων» που έλεγε και ο φίλος του  ο Στ. Τζουμάκας. Όσοι έκαναν face control στις πόρτες των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ για να μη περάσουν όσοι δεν είχαν τα κριτήρια «αριστεροσύνης» που όριζαν οι ίδιοι.  Έφυγαν ο Σκουρλέτης και ο Φίλης, αλλά έμειναν οι συμπληρωματικοί τους. 

Θα είναι εκεί και ο Κασσελάκης για να καταθέσει ως πολιτική πρόταση τον… εαυτό του – με τον  φανφαρονισμό και τα άπαντα των αναρτήσεών του. Ελπίζουμε να μην θεωρήσει το χώρο κατάλληλο για να τον συνοδεύσουν ο συμπαθής Τάιλερ, η σκυλίτσα του κα ο πατέρας του.

Σ’ αυτό το ακροατήριο θα μιλήσει ο Τσίπρας. Αυτοί θα τον αποθεώσουν.

Κρίμα, γιατί από την ώρα που θα περάσει την πόρτα αυτού του συνέδριου θα αφήσει πίσω του την απήχησή του στη Δημοκρατική Παράταξη που τον έκανε Πρωθυπουργό το 2015 και στη συνέχεια ανέχθηκε το τρίτης διαλογής πολιτικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ που παρίστανε την κυβέρνηση,  δυσφημώντας και τα λίγα αξιόλογα στελέχη των υπουργικών συμβουλίων του.

Θα αφήσει πίσω το φωτοστέφανο των προσωπικών επιτυχιών της διακυβέρνησής του, το ύφος της δημόσιας παρουσίας του, την πολιτική ακτινοβολία του, την οξυδέρκεια της πολιτικής στάσης του, το  ήθος του στην άσκησης εξουσίας.

Ένα κατακλείδι τα προσόντα για τα οποία τον ακολούθησε η ελληνική Κεντροαριστερά, όταν την πούλησαν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ. Με αυτές κέρδισε δυο εκλογές και όχι με την «πρώτη φορά Αριστερά» του 3%.

Αν αυτούς θα συναντήσει και αυτοί τον περιμένουν κάτι γίνεται λαθος και από τις δυο πλευρές. 

Ο Τσίπρας πρέπει να τελειώσει με τον ΣΥΡΙΖΑ

Κοινή λογική και στοιχειώδης πολιτική ανάλυση χρειάζεται για να αναδειχθεί ότι ο Τσίπρας πρέπει να τελειώσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη θα επιδιώξει να τελειώσει με τον Τσίπρα.

Ας είναι όποια «Αριστερά” θέλουν. Αλλά αν νομίζουν ότι τους δίνει σημασία ο ελληνικός λαός, θα  απογοητευτούν. Πολιτικοί με δικαστικές καταδίκες που τάχα έχει «ξεπλύνει» ο κομματικός μηχανισμός, πρόσωπα που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους δεν πρόκειται να ξαναβρούν κοροΐδα να τους εμπιστευθούν κυβέρνηση.

Ο Τσίπρας υπάρχει ακόμη στην πολιτική σκηνή για δυο λόγους:. Ο ένας είναι το προσωπικό ταπεραμέντο του στο δημόσιο χώρο, τα πολιτικά προσόντα του και η «τεφάλ» πρωθυπουργία του,  καθώς δεν τον άγγιξε η παραμικρή νύξη ηθικής τάξης. Δεν μπορούν να το πουν όλοι στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.

Ο άλλος είναι γιατί η Δημοκρατική Παράταξη χρειάζεται ηγέτη στον οποίο να επενδύσει τη συσπείρωσή της για την απομάκρυνση του καθεστώτος Μητσοτάκη. Δεν πρόκειται φυσικά να το κάνει με τον… Κασσελάκη. Και σε καμία περίπτωση δεν θα εμπιστευόταν ένα δημιούργημα του κομματικού  σωλήνα, που παρακολουθούσε ο Μητσοτάκης. Ή που το κόμμα του υπάρχει όχι επειδή είναι επικεφαλής του, αλλά επειδή ονομάζεται ΠΑΣΟΚ.

Η πολιτική προοπτική του Αλέξη Τσίπρα- και εν τέλει η επιστροφή του στο κέντρο της πολιτικής σκηνής -είναι συνυφασμένη με την προοπτική της ελληνικής κεντροαριστεράς. Έτσι όπως αφομοιώνει την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.

Αλλά δεν θα είναι για πολύ, αν ο Τσίπρας εμφανισθεί ως δεμένος με το συριζαίικο απολίθωμα. Η παρουσία του στο συνέδριο περιορίζει το ακροατήριό του και τον συρρικνώνει πολιτικά.  Και η ήττα που περιμένει τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα χρεωθεί κατ’ ευθείαν στον ίδιο, ως συνέχεια της πανωλεθρίας του 2023. Ήδη φροντίζει ο Κασσελάκης γι’ αυτό.

Η ταύτιση του πρώην πρωθυπουργού με ό,τι απέμεινε από τον ΣΥΙΖΑ μετά από τις δυο μεγάλες διασπάσεις, θα είναι ο μονόδρομος να συνεχίσει μαζί τους, χωρίς προοπτική. Αρκετά λάθη έκανε- και πλήρωσε -ώστε να αντιλαμβάνεται γιατί πρέπει να το αποφύγει…