Η σωστή πλευρά της ιστορίας

Του Τάκη Ψαρίδη

Ας συγκρατηθούν ορισμένοι. Τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών στην Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν κλπ, καθώς και η φιλοτουρκική στάση τους και τα συγχαρητήρια στην δήθεν «απομονωμένη» Τουρκία, με κανένα τρόπο δεν δικαιολογούν την εισβολή και τα εγκλήματα του Πούτιν στην Ουκρανία.

Ανεξαρτήτως των αιτιών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των ευθυνών της Δύσης, δεν υπάρχει καλή και κακή εισβολή, καλός και κακός πύραυλος και καλάσνικωφ, ούτε και καλή και κακή προπαγάνδα. Δεν υπάρχει καλή και κακή φίμωση της ενημέρωσης, είτε δυτική είτε ρωσική.

Πολλώ δε μάλλον δεν υπάρχει καλός και κακός αναθεωρητισμός συνθηκών και συνόρων, είτε δυτικός, είτε ρωσικός, είτε τουρκικός και ο νοών νοείτω..

Από την άλλη πλευρά, η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι ευκαιρία για ιδεολογικές εκκαθαρίσεις και επιθέσεις μίσους και διχασμού στην αριστερά, που άλλωστε έχει καταδικάσει απερίφραστα την ρωσική εισβολή και αρνείται τον πόλεμο από κάθε κατεύθυνση.

Τελικά αυτός ο πόλεμος, εκτός των άλλων, είναι και βαθύτατα ιδεολογικός. Αυτοί που κατηγορούν θρασύτατα την σύγχρονη ευρωπαϊκή αριστερά για δήθεν «ίσες αποστάσεις», ουσιαστικά θέλουν να επιβάλουν την δική τους «σωστή πλευρά της ιστορίας», σύμφωνα με τις καπιταλιστικές αξίες της κερδοσκοπικής αγοράς και την ιδεολογία της δήθεν «φιλελεύθερης» Δεξιάς.

Είτε λοιπόν βρίσκονται σε τεράστια εγκεφαλική σύγχυση, είτε «ξεχνούν» επιτηδείως ότι και το «πουτινικό» καθεστώς Δεξιό και καπιταλιστικό είναι, ότι ιδεολογικά στην ίδια «πλευρά της ιστορίας» με την δική τους βρίσκεται και μάλιστα με την πιο αυταρχική και χυδαία έκφραση της. Μήπως λοιπόν η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι μόνο η Ειρήνη;