Η υπόθεση C4I, το Κινάλ, η ΝΔ και τα περί … “ΣΥΡΙΖΑ και καραμανλικής Δεξιάς”

Του Νίκου Γαλάτη

Η υπόθεση του c4i  αναδείχθηκε  με σπουδή από μια ομάδα βουλευτών του Κινάλ , όταν μετά από 15 χρόνια εμφανίζεται προστατευόμενος μάρτυρας και καταγγέλλει ότι στέλεχος του ΚΥΣΕΑ εμπλέκεται στην υπόθεση. Το Κίνημα Αλλαγής βάζει στο στόχαστρο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο -και τους κ.  Μαρκογιαννάκη, Πολύδωρα- αλλά η πρόεδρός του δήλωσε ότι το Μεγάρο Μαξίμου “προσπαθεί να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με θράσος στις πολιτικές τους σκοπιμότητες. Αυτοί διαπράττουν θεσμικό ατόπημα”.

Οι  βουλευτές του ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν αναφορά ζητώντας την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για “αναγκαίες εξηγήσεις”  για τις “προβλεπόμενες διαδικασίες διερεύνησης των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, υπουργών της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή», αλλά το σύστημα είχε παραγγελθεί   και εγκατασταθεί επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη. Μάλλον πρόκειται για γκάφα.

Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να πει ότι “δεν υφίσταται το παραμικρό ζήτημα, για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», αλλά δεν είπε τίποτα για τους Μαρκογιαννάκη και Πολύδωρα- που πλέον δεν ανήκουν στις τάξεις της. Ο ξαφνικός μάρτυρας -πριν από περίπου έναν μήνα  κατέθεσε στον εφέτη – ανακριτή ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της ανάθεσης του C4I και υπέδειξε πολιτικό πρόσωπο το οποίο, όπως είπε, δωροδοκήθηκε. Πρόκειται για υπουργό που συμμετείχε στο ΚΥΣΕΑ -που είχε αποφασίσει την ανάθεση του έργου στην αμερικανική εταιρία SAICτο 2003, επί κυβέρνησης Σημίτη.

Η δικογραφία – 20.000 σελίδες- θα διαβιβαστεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Τι θα γίνει εκεί θα φανεί, αλλά προς το παρόν η κίνηση των βουλευτών του Κινάλ με στόχο την κυβέρνηση Καραμανλή βάζει στόχο τον Πρόεδρο Δημοκρατίας- κάτι που αρνούνται Κινάλ και ΠΑΣΟΚ, αλλά τελικά στοχεύει στην κυβέρνηση  Σημίτη.

Φαίνεται ωστόσο ότι κάτι συμβαίνει στο Κινάλ, αφού την κίνηση των μισών βουλευτών δεν εγκρίνουν άλλοι, ενώ ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης λέει καθαρά πως «δεν λειτουργούμε ως δικαστές, αλλά θέτουμε το ερώτημα για ποιο λόγο δεν έχει κινηθεί η Δικαιοσύνη ακόμη κι αν στα εμπλεκόμενα πρόσωπα συγκαταλέγεται ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Το θέμα της παραλαβής του C4I είχε απασχολήσει την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής το 2011, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν συμφωνήσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ευθύνες πολιτικών προσώπων και η υπόθεση είχε κλείσει. Η υπόθεση ανοίγει και πάλι λίγο αφότου έχει ζητηθεί να ανοίξουν οι λογαριασμοί του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και  ακουγονται παλι ονόματα ως αποδέκτες μίζας. Η θεωρία σύμπραξης Τσίπρα και Καραμανλή διακινείται και πάλι με άξονα τις διαρροές του Κινήματος Αλλαγής για τον «Ρασπούτιν, παραθεσμικά νήματα και κέντρα από τα υπόγεια του Μαξίμου».

Οι βουλευτές του Κινάλ είναι οι Βασίλης Κεγκέρογλου, Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και Γιάννης Κουτσούκος. Η Πρόεδρος του Κινάλ ήταν σαφής όταν δήλωσε: “Με έκπληξη και θλίψη διάβασα την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου που προσπαθεί να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με θράσος στις πολιτικές τους σκοπιμότητες. Αυτοί διαπράττουν θεσμικό ατόπημα”.

Οι τέσσερις βουλευτές είναι όμως πιο σαφείς: “Σύμφωνα με το βούλευμα, που υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση (βλ. 2η σελίδα 100ου φύλλου) διαπιστώθηκε ότι οι Υπουργοί της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, Προκόπης Παυλόπουλος, Βύρων Πολύδωρας και Χρήστος Μαρκογιαννάκης ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο σε ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ”.

Τρεις μέρες πριν η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, επρόκειτο να συναντηθεί με τον Κώστα Σημίτη, όταν ο εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης και ο υπεύθυνος Επικοινωνίας, Σταμάτης Μαλέλης, έκαναν μια ακόμα πιο σαφή δήλωση:

«Τίποτα δεν θα αφήσουμε να πέσει κάτω. Υπάρχει πολιτικό σχέδιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της καραμανλικής Δεξιάς εναντίον του Κινήματος Αλλαγής. Θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες 89. Στην κυβέρνηση πλανώνται πλάνη οικτρά αν πιστεύουν ότι θα καταλάβουν τον χώρο της Κεντροαριστεράς επειδή σε μία δύσκολη πολιτική συγκυρία τούς πήγε το κύμα».

 Στο 1989 όμως δεν κολλάει η παρομοίωση με τη “δίωξη” κατά Σημίτη, α λα Ανδρέα, αφού τότε ήταν εναντίον του Παπανδρέου. Ζητούσε να αποδοθούν ευθύνες,  “όσο ψηλά και αν φθάνουν”- ενώ  ήδη ο τότε Πρωθυπουργός είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο  Κοσκωτά.

Η Νέα Δημοκρατία με πηγές της δηλώνει ότι δεν υπάρχει το παραμικρό θέμα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά αποφεύγει να μιλήσει για τους Μαρκογιαννάκη και Πολύδωρα. Το ερώτημα είναι αν το Κινάλ έβαλε αυτογκόλ ή αν υπάρχει σχέδιο συνεργασίας με την … μη καραμανλική Δεξιά που μπορεί και να απολαμβάνει τις επιθέσεις του κινήματος στον Καραμανλή και τον Προκόπη Παυλόπουλο -που τελικά στρέφονται κατά της ….κυβέρνησης Σημίτη.

Μέσα σε όλα αυτά εμφανίστηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για να εγκαινιάσει τοπικά γραφεία στο Κιλκίς. Η εκδήλωση έγινε υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες -βροχή, αέρας, κρύο- και οι διοργανωτές τοποθέτησαν τέντες και θερμάστρες έξω από τα γραφεία για την προστασία του κόσμου που συγκεντρώθηκε. Ο πρώην πρόεδρος είπε με νόημα πως “δεν είμαστε ακραίοι, δεν είμαστε λαϊκιστές”. Ο βασικός πυλώνας του κόμματος είναι ο φιλελευθερισμός, είπε. Δηλαδή δεν είναι ο νεοφιλελευθερισμός.