Θέλω να ξαναπάω σχολείο!!!

Γράφει η Καλυψώ

Αυτό ακριβώς σκέφτηκα όταν βρέθηκα στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ και πιο συγκεκριμένα στη Σχολή Μάνατζμεντ.

Η Γκρενόμπλ  σαν πόλη δεν λέει τίποτα το ιδιαίτερο εκτός από το ότι βρίσκεται κάτω από τις Άλπεις. Επειδή όμως η περιοχή είναι κέντρο επιστημονικής έρευνας  με έμφαση στην καινοτομία, η  Γκρενόμπλ είναι πανεπιστημιακή πόλη (60.000 φοιτητές). Εδώ βρίσκεται και
το εργαστήριο VERIMAG, του οποίου ιδρυτής και εργαζόμενος ως ερευνητής, είναι ο διακεκριμένος ομογενής καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης (βραβείο Turing 2007).

Το Πανεπιστήμιο λοιπόν που επισκέφθηκα είναι ότι καλύτερο μπορεί κανείς να ονειρευτεί. Κτίριο μοντέρνο και φιλικό. Τοίχοι και σκεπή που επιτρέπουν να περνάει άπλετο φως. Στο ισόγειο η βιβλιοθήκη και μια από τις καφετέριες. Ανεβαίνοντας στους ορόφους δεν χάνεις τη θέα του ισογείου.

Παντού υπάρχουν πάγκοι και τραπεζάκια για μικρές ομάδες. Παντού βρίσκεις
διαθέσιμα κομπιούτερ. Στους τοίχους υπάρχουν ζωγραφιές και γνωμικά του τύπου ” Τα ταλέντα κάνουν τον κόσμο να
προχωρεί” .

Μπροστά στα γραφεία των καθηγητών σαλόνι αναμονής πολλών αστέρων. Όλα καθαρά και όλα προσεγμένα.

Νοιώθεις αμέσως πως επικρατεί ένας σεβασμός και μια βαθειά αναγνώριση του λειτουργήματος που συντελείται σ’ αυτούς τους χώρους.

Και το πιο εντυπωσιακό είναι οι βέβαια οι φοιτητές και ο πολιτισμός τους. Έχουν οργανώσεις, όπως παντού στον κόσμο αλλά εκτός από την πολιτική τους ταυτότητα έχουν και μια δεύτερη. Έναν ρόλο.

Συνάντησα την ομάδα που οργανώνει ανοιχτές συζητήσεις προσκαλώντας προσωπικότητες από τον επιστημονικό και πολιτικό χώρο. ” Έχουμε ανάγκη να συζητάμε για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας. Είναι ο καλύτερος τρόπος να προετοιμαστούμε για την αγορά εργασίας” μου είπαν.

Μπορούμε ακόμα να ελπίζουμε!