“Θα ακολουθήσει καύσις πυροτεχνημάτων”

Toυ Γιώργου Μαρκάκη

Όπως παλιά έγραφαν οι αφισοκολημένες ανακοινώσεις στα χωριά. Η προγραμματισμένη γιορτή του χωριού μας θα τελειώσει στις 8 το βράδυ.

Θα ακολουθήσει καύσις πυροτεχνημάτων.

 Μόνο που τα SOS πυροτεχνήματα πλέον τα εκτοξεύουμε πάνω στους άλλους. Η Νεολαία μας και η Νεολαία της Ευρώπης νοσεί, βυθίζεται και εμείς οι ίδιοι οι ενήλικοι φυσικά και αφύσικα που είμαστε οι φορείς ανήμποροι, βλέπουμε σαν αποχαυνωμένα ναρκωμένα χάμστερ από το στατικό γύρω-γύρω στο ίδιο σημείο.

Αυτό βιώνουμε τα τελευταία χρόνια σ’ αυτον τον τόπο. Το Φ δίπλα στο Χ και αυτό με τη σειρά του μπροστά στο Ω πανηγυρίζουν σαν πιο προχωρημένα μια και δεν είναι τα τελευταία. Έτσι κάθε φορά που ανακοινώνονται οι διεθνείς κατατάξεις των Πανεπιστημίων στην υφήλιο, τα ελληνικά μας τελματωμένα ιδρύματα αισθάνονται τέτοια αμηχανία ώστε έρχονται κοντά στην κάμερα σε ένα ξέφωτο της τσιμεντούπλης με τα μπαζωμένα ποτάμια και ρυάκια για να δείχνουν και να φαντάζουν στην selfie φωτογραφία πιο ψηλοί και από τον καμμένο Υμηττό που βρίσκεται στο βάθος του ορίζοντα.

Ο αριθμός π είναι μια μαθηματική σταθερά οριζόμενη σαν ο λόγος της περιφέρεις προς την διάμετρο ενός κύκλου. Έτσι λοιπόν η σταθερά της πραγματικότητας μας περιγράφει ακριβέστατα το πρώτο γράμμα της λέξης πολυτεχνείο. Γράφεται πλέον με μικρό π   Η συμπεριφορά μας -ενεργητική ή τελείως παθητική – σμίκρυνε τις διαστάσεις του Ιδρύματος που είχε κάποτε. Ο  ανύπαρκτος λόγος της περιφέρειας του κύκλου μας που τετραγωνίστηκε και δεν κυλάει, προς την τεθλασμένη διάμετρο της ζωή μας αποτυπώνονται σαν π . π, με μικρό πικρό π.

Το πανεπιστήμιο των Λαιστρυγόνων μέσα στα 2400 καλλίτερα του Κόσμου *! Το ελληνικό πολυτεχνείο  έχει μεταβληθεί σε χώρος εξάσκησης δηλωμένου ανύπαρκτου επαναστατισμού. Υπάρχει άραγε λόγος να πανηγυρίζεις για ένα σχολείο όταν βρίσκεται ανάμεσα στα 301 – 400 του κόσμου; Μα φυσικά.

Οι ανακοινώσεις και οι παρελάσεις και πορείες επετείων προσφέρουν ανύψωση άσχετα να βρισκόμαστε υπό το μηδέν..

——

Το παρόν εμπνευσμένο από την ανακοίνωση του Πανεπιστήμιου του Αιγαίου μας.

«Η θέση που έλαβε σήμερα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μεταξύ 301 και 400 στον κόσμο, των πανεπιστημίων στις Κοινωνικές Επιστήμες, μεταξύ των πολλών χιλιάδων ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται σχετικά σε όλον τον κόσμο, αποτελεί έναν ακόμη σταθμό στην αποτύπωση της ανοδικής ακαδημαϊκής πορείας του Αιγαίου και φέρνει το δημόσιο πολυνησιωτικό Πανεπιστήμιο Αιγαίου για δεύτερη φορά από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους πιο ψηλά στην εθνική και διεθνή ακαδημαϊκή επικαιρότητα», σημειώνεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση της Πρυτανείας του ιδρύματος. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή και απαιτητική διεθνή κατάταξη, από τις πιο αξιόπιστες και ευρύτατα αξιοποιούμενες και στο χώρο των Κοινωνικών Επιστημών.”