Ινστιτούτο V-Dem: Η Ελλάδα ρέπει προς τον αυταρχισμό, μαζί με την Αρμενία και τον Μαυρίκιο

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ινστιτούτου V-Dem που εκδίδει έναν από τους πιο έγκυρους δείκτες δημοκρατίας σε ετήσια βάση, η Ελλάδα ξεχωρίζει ανάμεσα στις δημοκρατίες μην την πιο έντονη ροπή προς τον αυταρχισμό, μαζί με την Αρμενία και τον Μαυρίκιο.

Το Ινστιτούτο ανιχνεύει επί της ουσίας την κατεύθυνση όπου κινείται μια χώρα, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στις χώρες με έντονη ροπή προς την αυταρχικοποίηση -δεν αποτελεί δηλαδή αυταρχικό καθεστώς, αλλά διέπει μια πορεία προς τα εκεί.

Ειδικότερα, όσον αφορά την Ελλάδα το ινστιτούτο αναφέρει ότι υποβαθμίζεται σε εκλογική δημοκρατία (από πλήρη φιλελεύθερη δημοκρατία), κίνηση η οποία εξηγείται από την υπονόμευση των θεσμικών αντίβαρων στην εκτελεστική εξουσία, και αποδυνάμωση της κοινοβουλευτικής και δικαστικής ελεγκτικής εξουσίας, πράγματα τα οποία αποτελούν τον πυρήνα μια φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Φυσικά, μόνο απαρατήρητο δεν μπορούσε να περάσει από την έκθεση το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η έκθεση της V-Dem επισημαίνει:

«Ένα σημαντικό πρόσφατο γεγονός στην Ελλάδα ήταν το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκαλύφθηκε το 2022: Υποκλοπές από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μιας μακράς λίστας πολιτικών εχθρών της κυβέρνησης, συμμάχων και ερευνητών δημοσιογράφων. Δικαστικές έρευνες, και οι έρευνες από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και τις ανεξάρτητες αρχές έχουν καθυστερήσει επί μήνες και δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει τα ευρήματά τους. Για παράδειγμα, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία η σημερινή κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία, μπλοκάρει βασικούς μάρτυρες και αποφάσισε ότι οι συνεδριάσεις και οι τελικές εκθέσεις της Επιτροπής θα παραμείνουν εμπιστευτικές», επισημαίνει.

«Ένα άλλο πεδίο ανησυχίας είναι το «επιτελικό κράτος» Νόμος που θεσπίστηκε από το σημερινή διοίκηση επί Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο νόμος (4622/2019) θεσπίζει υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας. Επίσης, έθεσε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), την εθνική ραδιοτηλεόραση ΕΡΤ και το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANA-MPA υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού. Αυτό αναφέρεται στη μείωση της κριτικής των ρεπορτάζ και την άνοδο της αυτο-λογοκρισίας στα μέσα ενημέρωσης», προσθέτει ενώ αναφέρεται και στην ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που κατατάσσει την Ελλάδα στην 108η θέση στην Ελευθερία του Τύπου, πίσω από χώρες όπως το Τόγκο και η Μποτσουάνα και τελευταία στην Ευρώπη.