Ισίδωρος Ντογιάκος: Αποκατάσταση

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Αναλαμβάνοντας τη Διεύθυνση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου , ο Ι. Ντογιάκος είπε ότι «η ιδέα του Δικαίου δεν πρέπει να βρίσκεται σε λήθαργο». Προφανώς ούτε στον αστερισμό των αντιλήψεων Μητσοτάκη για το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου. Ευκαιρία να το αποδείξει…

Στο ελληνικό δημόσιο βίο, μαζί με τα γεγονότα ανακυκλώνονται και τα πρόσωπα. Ακόμη και στη Δικαιοσύνη- η ηγεσία της οποίας διαμορφώνεται πάντα από την κυβερνητική βούληση.

Παράδειγμα ο Ισίδωρος Ντογιάκος. Ένα χρόνο προτού βγει στη σύνταξη, βρέθηκε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Η επικαιρότητα παραμένει φειδωλή μαζί του. Διάφορα αμφιλεγόμενα τον συνοδεύουν -με κορυφαίο τις σχέσεις του με τον Βγενόπουλο.

Άλλωστε ο προκάτοχός του που έγινε δεκτός μετά πολλών επαίνων διέψευσε τις προσδοκίες : ο απελθών Βασίλης Πλιώτας, αποδείχθηκε βουβό πρόσωπο και απήλθε εξ ίσου αφανής με τη θητεία του.

Ο Ντογιάκος θεωρείται σκεύος κυβερνητικής επιλογής. Αλλά όσοι τον θεωρούν έξυπνο άνθρωπο, εικάζουν ότι ενδέχεται να επιδιώξει την αποκατάστασή του στην ιστορία του Δικαστικού Σώματος, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που έχει μπροστά του.

Στην κορυφή βρίσκεται στο σκάνδαλο Νοβάρτις. Επί Πλιώτα η εισαγγελία του Αρείου Πάγου αδράνησε και οι δυνάμεις της συγκάλυψης κυριάρχησαν. Δεν τόλμησε καν να ενεργήσει – κατά το νόμο –εναντίον όσων έβριζαν την εισαγγελέα Διαφθοράς ή παρεμπόδισαν τη Δικαιοσύνη.

Ο διάδοχός του έχει στα χέρια του το ισχυρό όπλο του Βουλεύματος , που βάζει τα πράγματα στη θέση τους: το σκάνδαλο είναι υπαρκτό, η έρευνα Τουλουπάκη έγινε νομίμως και τα στοιχεία που απέδωσε είναι ισχυρά.

Με αυτό το δεδομένο ο νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου-τον οποίο ο ερευνηθείς Σαμαράς αποκαλούσε περιφρονητικά «παναθηναϊκάκια» και του διαβίβαζε εντολές- μπορεί να αποδείξει ότι είναι άξιος του αξιώματος του.

Έχει μάλιστα την ευκαιρία να δώσει αμέσως δείγματα γραφής: την σκοτεινή υπόθεση Λοβέρδου.

Πρόκειται για σκάνδαλο άρνησης εφαρμογής της νομοθεσίας- αφού κατά το νόμο του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου αυτές οι υποθέσεις, ευλόγως, πρέπει να τελεσίδικου εντός εξαμήνου.

Πράγματι αυτό συμβαίνει- πλην Λοβέρδου, στον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη για δωροδοκία τον Νοέμβριο το 2019. Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Έκτοτε το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο αρνείται να συνεδριάσει και να λάβει μια από τις δυο ενδεχόμενες αποφάσεις:

Είτε να κρίνει ότι το αδίκημα του έχει παραγραφεί, είτε ότι πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον του φυσικού δικαστή του.

Η καθυστέρηση δεν δείχνει καθόλου αθώα, αν κριθεί από τις πληροφορίες ότι στο παρασκήνιο κάποιοι μεθοδεύουν να περιέλθει η υπόθεση στην… προ της δίωξης κατάσταση και να… αρχειοθετηθεί!

Πρωτοφανή πράγματα, που θα εκθέσουν τη Δικαιοσύνη. Σε μια στιγμή που το βούλευμα για τη Νοβάρτις τόνωσε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη κρίση της.

Αναλαμβάνοντας τη Διεύθυνση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου , ο Ι. Ντογιάκος είπε ότι «η ιδέα του Δικαίου δεν πρέπει να βρίσκεται σε λήθαργο». Προφανώς ούτε στον αστερισμό των αντιλήψεων Μητσοτάκη για το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου.

Ευκαιρία να το αποδείξει…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR