Κάπα Research: Oι Έλληνες θέλουν την σιγουριά του ευρώ, αλλά…

ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Oι Έλληνες φαίνονται να επιθυμούν την «αγκαλιά» της ευρωπαϊκής οικογένειας αλλά και τη σιγουριά του ευρώ, την ίδια στιγμή που δείχνουν ανοχή στα λαϊκιστικά κινήματα και τους «πεφωτισμένους ηγέτες» που προΐστανται της ακροδεξιάς στροφής στην ΕΕ.

Aυτά είναι τα συμπεράσματα έρευνας της Kάπα Research για την εφημερίδα «Έθνος» για τη σχέση των Ελλήνων με την Ευρώπη. Παράλληλα όμως είναι ενδεικτικά για τις δυναμικές που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στη Γηραιά Ήπειρο.

Μερικές ενδεικτικές απαντήσεις:

  • Ποσοστό 70% των Ελλήνων επιλέγουν το ευρώ έναντι της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. 
  • Αναφορικά με την οικονομική συνεργασία των χωρών – μελών της ΕΕ, οι απόψεις διίστανται. Το 48% απαντά ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε μια ουσιαστική οικονομική ενοποίηση στην ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα ίδιο ποσοστό των ερωτηθέντων(48%) υποστηρίζει ότι κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ πρέπει να διατηρήσει την αυτόνομη διαχείριση των οικονομικών της.
  • Το 66% υποστηρίζουν ότι η  οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης δεν θα πρέπει να ασκείται από το Eurogroup, αλλά από ένα όργανο που θα υπόκειται σε αυστηρότερο δημοκρατικό έλεγχο
  • Το 47% υποστηρίζει ότι η ΕΕ πρέπει να είναι ένας οικονομικός χώρος όπου θα διακινούνται ελεύθερα προϊόντα, κεφάλαια, υπηρεσίες και άτομα
  • Το 79% επιθυμεί να ενισχυθεί η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, με ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής
  • Το 63% κρίνει ότι είναι καιρός η ΕΕ να αποκτήσει κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα
  • Ως προς την οικονομική κατεύθυνση που ακολουθεί η ΕΕ τα τελευταία χρόνια, το 63% πιστεύει ότι θα ήταν καλό εάν οι χώρες- μέλη της ΕΕ είχαν περισσότερη αυτονομία να αυξήσουν τις κοινωνικές δαπάνες τους, ενώ το 33% λέει ότι όλες οι χώρες- μέλη της ΕΕ πρέπει να επιδεικνύουν δημοσιονομική σταθερότητα.
  • Ως τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού το 63% προκρίνει την ισομερή  κατανομή των προσφύγων/ μεταναστών που φθάνουν στις ακτές της Ελλάδας και της Ιταλίας στις άλλες χώρες της ΕΕ ανάλογα με τον πληθυσμό τους, έναντι του 35% που απαντά ότι «Κάθε χώρα- μέλος της ΕΕ θα πρέπει να μπορεί να κλείνει τα σύνορά τη της στους πρόσφυγες/ μετανάστες εάν κρίνει ότι αυτό επιτάσσει το εθνικό της συμφέρον»
  • Το 46% δηλώνει ότι «Μόνο μια χαρισματική εθνική ηγεσία μπορεί να εκφράσει τους απλούς πολίτες απέναντι στην ελίτ των Βρυξελλών»
  • Την ίδια στιγμή, 7 στους 10 βλέπουν ως απειλή για τη δημοκρατία στην Ευρώπη , την άνοδο που παρατηρείται σε δυνάμεις που προέρχονται από τη σκληρή δεξιά και προκρίνουν πολιτικές εθνικισμού και απομονωτισμού.