Κίνημα Αλλαγής: Ποιος δεν καταλαβαίνει ποιον;

 Του Νίκου Γαλάτη

Την Κυριακή (δι)ορίζονται οι σύνεδροι, την επόμενη Παρασκευή ξεκινά το Συνέδριο που θα εκλέξει ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά το Ποτάμι καταθέτει δικές του προτάσεις για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. ” Σας καλώ να προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να προγραμματιστεί άμεσα η συζήτηση της πρότασης νόμου. Τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας το επιβάλλουν» λέει στον Πρόεδρο της Βουλής ο πρόεδρος του Ποταμιού- αγνοώντας την Φώφη- Πρόεδρο του Κινήματος.

Και ξαφνικά ο Σταύρος Θεοδωράκης αποφασίζει να συναντηθεί- μόνος του- με τον πρωθυπουργό για να μιλήσουν για τα εθνικά θέματα. «Για το Κίνημα Αλλαγής άλλο ζήτημα είναι η ανάγκη Εθνικής Συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά θέματα και άλλο τα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι» έγραψε στο τουίτερ η Φώφη -μάλλον σε έξαλλη κατάσταση.

“Α, δεν κατάλαβες καλά” φαίνεται να σκέφτηκε ο Σταύρος. «Το είπα στη Βουλή, το επαναλαμβάνω και σήμερα για να γίνει κατανοητό κι απ’ αυτούς που δεν το κατάλαβαν. Οι ώριμοι αντίπαλοι αντιπαρατίθενται και συνυπάρχουν. Και ειδικά στα πατριωτικά θέματα αντιπαρατιθέμεθα με στόχο τη συνεννόηση και όχι την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων». Ποιοι είναι αυτοί που δεν κατάλαβαν;

Tη Δευτέρα στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής φαίνεται πως η ατμόσφαιρα δεν θα είναι καλή- φταίνε και οι δημοσκοπήσεις, φταίνε και οι διορισμοί συνέδρων. Πώς πάει μόνος του ο Σταύρος να δει τον Τσίπρα;

Προφανώς στο τουίτ της Φώφης η αρχηγική της μονοπώληση του Κινήματος δεν άρεσε στον Σταύρο που εν ολίγοις την λέει “ανώριμη”, αλλά και λίγο …αργή αφού χρειάζεται να το ξαναπεί “για να γίνει κατανοητό κι από αυτούς που δεν κατάλαβαν”.

Προφανώς το θέμα είναι ποιος θα κάνει και με ποιον την “κυβερνητική συνεργασία με προγραμματική συμφωνία για προοδευτική διακυβέρνηση” που υπαινίχθηκε η Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ- ΔΗΣΥ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. Ο Τσίπρας και ο Θεοδωράκης θα συζητήσουνε μόνο το εθνικά θέματα -τα “πατριωτικά”. Ή μήπως η συνάντηση συνδέεται και με την απουσία του άλλοτε λαλίστατου Καμμένου από τις εξελίξεις μετά την υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη.

Ο τελευταίος έσπευσε να πει πως δεν είναι υπουργός του Καμμένου, αλλά έχει απευθείας αναφορά στον πρωθυπουργό. Κι ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε γράψει κάτι προ ημερών που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο: “Μπήκα στην πολιτική για να ασκήσω εξουσία. Όχι, όμως με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Με αυτήν που θα καταργήσει το κομματικό κράτος που έχτισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”.

Αν δεν αποχωρεί από την πολιτική ο πρόεδρος του Ποταμιού μένει μια κυβέρνηση με την Ένωση Κεντρώων ή την …Λαϊκή Ενότητα. Εκτός αν συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ- ίσως και τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταργήσει το κομματικό τους κράτους. Από μέσα!

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Καρανικόλας πάντως σήμερα εξέφρασε την ενόχληση του κόμματος, καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης, δεν είχε ενημερώσει, την κυρία Γεννηματά σχετικά.  “Είναι δυνατόν να μην έχει ενημερωθεί η κυρία Γεννηματά. Δεν έπρεπε να συνεννοηθεί πριν και το βασικό, είναι το ερώτημα αν θα συμμετέχουμε στα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα;”. ‘Δεν μπορεί να λειτουργεί ο καθένας σε ξεχωριστό πλαίσιο. Πρέπει να πορευόμαστε ενιαία. Ένας ενιαίος σχεδιασμός και συνεννόηση”.

Kαι προχώρησε λίγο πιο πέρα: “Είναι καθαρά, μικροτακτικισμοί. Μια ανήθικη τακτική του κ. Τσίπρα στον χώρο της κεντροαριστεράς. Αν ήθελε εθνική συνεννόηση θα το είχε επιδιώξει. Τώρα την θυμήθηκε όψιμα. Αν δεν του βγαίνει ο κύριος Καμμένος μην ψάχνει συμπαραστάτες στο Κίνημα Αλλαγής”.